Kérem Várjon!
Cikkek
Hol ehetjük a legjobbakat?
A Pannon Borrégió 12 legjobb étterme
zoranka
2014 November 10.
A Pécsi Borozó nemrégiben megjelent, Borkalauz - Wine Guide 2014/2015 magyar-angol, kétnyelvű kiadványa két listát is közöl. Az egyik a legjobb borok listája, a megelőző egy év Mustra-kóstolói alapján (ezt majd legközelebb adjuk közzé), míg a másik lista az éttermeké. A Pécsi Borozó 2013/2014 évi tesztelései alapján, miközben közel 30, javasolt, korábban is ismert, vagy más listákon már szereplő éttermet vizsgáltunk meg, összesen 12 olyan éttermet találtunk, melyek minden esetben 85 pont felett teljesítettek. Íme, a lista.

Az éttermi rangsor mindig nehéz ügy. Mi sem alakítottuk ki a végleges tesztelési mechanizmusunkat, de annyi bizonyos, hogy a listán szereplő, de az oda javasolt s végül be nem került éttermeket is legalább háromszor látogattuk meg egy éven belül.

Igyekeztük az ételekre helyezni a hangsúlyt, de a döntésünkben a szerviz, a környezet, az igényesség és tisztaság is szerepet játszott. Ez a lista tizenkét olyan éttermet mutat be, amelyek mindegyikét bátran javasoljuk a régiónkba látogató vendégeknek, de az itt élők erőteljesebb figyelmébe is.

 1. Mandula (Villány)   91 pont, *****
 2. Zsolnay Étterem (Pécs)   89 pont, ****+
 3. Jókai Bisztró (Pécs)   89 pont, ****+
 4. Susogó (Pécs)   88 pont, ****
 5. Bock Óbor Étterem (Villány)   87 pont, ****
 6. Halasi (Villány)   87 pont, ****
 7. Pezsgőház (Pécs)   86 pont, ****
 8. Kormorán (Drávaszög)   86 pont, ****
 9. Bodri Optimus (Szekszárd)   85 pont, ****
 10. Tenkes Csárda (Villány)   85 pont, ****
 11. Addo (Pécs)   85 pont, ****
 12. Josić (Drávaszög)   85 pont, ****

A listánk természetesen a 2014 nyara előtti tesztelések eredményeit tükrözi és az akkor működő éttermi kínálatba nyújt betekintést. Az látszik, hogy Villány a régió gasztronómiai központja, könnyebb lenne a listát innen folytatni, mint akár Pécsről. A listavezető első ilyen típusú toplistánkon a Mandula. 

Hogy a villányi gasztronómia fejlődése az utóbbi években a helyi borokénál is látványosabb, talán elsősorban egy étterem úttörő szerepének köszönhető. A Mandula, a Gere Attila Pincészet által működtetett Crocus Borhotel étterme, mindenkinél előbb vette fel a kesztyűt és valóban kreatív, helyi alapanyagokra épülő, minőségi gasztronómiát valósított meg.

A vendéglátás alapja természetesen a bor. Jól is teszik, hogy a bor, a szőlő, netán a szőlőmag felbukkan az ételekben, de sok más, helyben, környéken megtermelt alapanyag is a konyhára kerül.

A Mandulának folyton fejlődő, sok tudást integráló koncepciója van, korszerű technológiákat használnak, ráadásul egyszerre mernek visszanyúlni és előretekinteni. Az étterem kétségtelenül árban is a régió élmezőnyében van, de nem is hétköznapokra ajánljuk. Rövid, kompakt étlap, valamint négyfogásos és hétfogásos degusztációs menü, és szezonális impressziós menü, természetesen mindig a hozzájuk ajánlott borokkal.

Biztató jelek vannak a trónkövetelőknél is, Pécsett a Zsolnay Étterem és általuk létrehívott, de a listánkon szereplő négy étterem (Kreatív Pécsi Gasztronómia: a Zsolnay mellett a Pezsgőház, az Addo és a Jókai Bisztró a tagok) együttműködése által is pezsgőbb lett a gasztroélet, Villányban alakul a Villányi falatok közösségi projekt, de Szekszárdon is nyíltak, nyílnak új, ígéretes éttermek. És akkor az általunk idekapcsolt Drávaszöget se hagyjuk ki, ahol szintén vannak plusz lista-esélyesek - jövőre még több helyet, még alaposabban igyekszünk tesztelni.