Kérem Várjon!
Cikkek
Kedves Fűszerek!
Syrah/shiraz a Kalamárisban
szabogabi & bernathpeti
2016 March 16.
Azért írunk nektek, mert nehéz ügy a syrah/shiraz. Főleg itt Magyarországon. Még mindig keressük azt hiszem, a saját stílusunkat, vannak jobb próbálkozások, s vannak kevésbé jól sikerültek. De nem baj ez, a világ más pontjain is rögös volt az út. 

Pár héttel ezelőtt kedvenc SzabóZolink Tematikusán épp a Syrah volt a téma a Kalamáris Borbisztró & Vinotékában, s üdítő módon nemcsak hazai, de külföldi példányokat is megkóstolhattunk – igaz, ha már külföld, akkor egy Rhône-völgyi is elfért volna, de nem panaszkodunk. A sor kiegyensúlyozott volt, álljon itt bizonyságul eme borjegyzet tollunkból.  

Günzer Roland Villányi "CO2" Gyöngyöző 2015

Halvány lazac szín. Illatban kissé visszafogott, élesztős, zöld tea, menta. Ízében hasonul az illathoz, ehhez könnyű test, rövid korty, jó savak és alacsony alkohol párosul. A végén maradék cukor, nem is kevés. A buborékok erőtlenek és gyorsan tovatűnnek, ennek ellenére nyáron, megfelelően behűtve klassz lesz.

Szeleshát Szekszárdi Syrah Rosé 2015

Mély rózsaszín szín, már-már silleres. Illatban itt is visszafogottság érezhető, hűsítő, friss, zöldpaprikás. Ízben is némi gyümölcsösség, több sav. Bársonyos tannin érzet. Az alkohol az átlagnál picivel magasabb, az biztos, hogy atipikus rosé, kissé talán megosztó is, de épp ezért szerethető.

Lindemans Coonawara BIN 50 Syrah 2014 (ausztrál)

Szép, intenzív mély bíbor szín. Tiszta illat. Érett, már-már túlérett eper, szeder, meggy, kiwi, egres, licsi, fűszeres szegfűszeg, mentol, étcsoki. Burjánzó hangulata van. Ízben is intenzív a fűszeresség, szegfűszeg, fahéj, narancshéj, fehérbors, koriandermag. Közepes test, az alkohol és a tanninon is szépen épülnek be. Alapbornak számít a piacon, ennek ellenére nagyon-nagyon rendben van.

Linbrunn Pincészet Villányi Syrah 2013

Intenzív rubin szín. Illatban vanília, fűszerek, bors. Kortyra is jön a fajtajelleg, fűszeres, kicsit mézeskalácsos. A tannin nem szárít, a savak jók, az alkohol talán egy kicsit kilóg, ennek ellenére szép a bor.

Takler Pince Szerszárdi Syrah 2013

Takleréké is tiszta, bíbor színnel nyit. Elsőre hordófűszerek, füstös, avaros, visszafogott gyümölcsök. Kortyban gördülékeny a tannin, szépen integrálódott a borba. Amelynek teste középes, pici alkohol túlsúllyal. Az illatnál intenzívebb ízek, több gyümölcs, menta, hordófűszerek szintén. Talán a legjobb magyar. 

Házler Enikő Bakócai Syrah 2013 (hordóminta)

Intenzívebb bíbor szín. Illatban pici fedettség, pici illó, a fajtajelleg mellett. Kis szellőztetés után jobban jönnek gyümölcsök, a tiszta illatok, amelyek a kortyban is visszaköszönnek, de a fedettség végig megmarad.

Stellenrust Stellenbosch Shiraz 2013 (dél-afrikai)

Intenzív rubin szín, sötétlila reflexekkel. Illatban némi animalitás, viszont emellett érett fekete gyümölcsök, dohány, kökény, ánizs. Ízben is jönnek a fűszerek, dohány, gyümölcsök már kevésbé. Jó az test-tannin-alkohol-sav arány, nagyon nem lehet belekötni, de egy dél-afrikaitól több és intenzívebb gyümölcsösséget várnánk el.

Schunk József Pécsi Syrah 2015 (hordóminta)

Rendkívül mély bíborlila szín. Illatban csonthéjasok, mák (!) és fehérbors. Ízében rendkívül sűrű, a késői szüret miatt nagyon koncentrált. Egy kevés nyersesség, földes jegyek, fiatal még a bor, a tanninok is magasak, az alkohol is, nagyon nagy extrakt és test. Brutális bor, jó értelemben. Sokat kell még érlelni, de nagy potenciál van benne.

Gróf Buttler „Nagy-Eged” Egri Syrah 2011

Mély bíbor színnel köszön be Eger is. Intenzív illat, likőrösség, sherry, dió, tercier jegyek. Kortyban kellemesebb, de az alkoholtöbblet egy picit rányomja a bélyegét a borra. Ami nagy kár, mert rétegzett, nagy borral állunk szemben, ez nem is kétséges. Karamell, ánizs, kökény, földesség, szilvalekvár, hordófűszerek, kerek ízvilág.

banner
Programok
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31