Kérem Várjon!
Cikkek
Koccintás éjszaka?
Mert a legjobb dolgok a sötétben történnek...
Ercsey Dániel
2021 May 07.
Csomagot hozott a posta. Volt benne egy doboz, a dobozban egy másik doboz, abban egy csomó felfújt-hólyagos-buborékos fólia, azok között pedig egy éjfekete vákumos tasak. Erősen pezsgőspalack formájú. Történt ugyanis, hogy egy szlovén pincészet Untouched by light néven készített pezsgőt. Megkóstoltam...

2016-ban történt az eset, akkor pattant ki minden idők legzseniaálisabb/leghülyébb marketing ötlete valakinek a fejéből a Mura folyó közelében Szlovéniában: mi lenne, ha csinálnák egy pezsgőt, amihez éjszaka szüretelünk (igen, éjjellátó készülékkel a fejünkön!), sötétben préselünk, erjesztünk, érlelünk, degorzsálunk, palackozunk, aztán jöhet egy fekete üveg, rá egy fekete fólia és így kerülne a pezsgő a piacra. Sőt, mi lenne, ha erről videót forgatnánk? Az elhatározást tett követte, elkészült a világ első Untouched by light pezsgője, méghozzá chardonnay-ból, érlelték három évig, kerítettek mellé egy zseniális videót és sztorit, majd szétküldték a nagyvilágban a boros újságíróknak. Én magam is megkaptam, becsülettel le is hoztam hírként a WineSofa-n, majd el is felejtettem az egészet.

De (!) eltelt egy év, vagy inkább másfél, és ahogy írtam, csomagot hozott a posta. Igaz, jelentős késéssel. A Radgonske Gorice pincészet célja ugyanis az volt, hogy a világ számos pontján található szakírók, velük együtt, egy online esemény keretén belül egyszerre kóstolják meg a pezsgőt. Ehhez csatlakoztam volna én is, ha megjön a pezsgő, de késett két hetet (!), úgyhogy én is vártam újabb néhány hónapot, azon tanakodva, mit is lehet kezdeni egy ilyen palackkal. (Közben íme itt egy videó az online eseményről, amiről lemaradtam...)

Mielőtt megmutatom mire jutottam, hadd idézzem a neves brit szaklapot, a Decanter-t, ahol Sylvia Wu tavaly októberben szinte elalélt a gyönyörűségtől az ötlet és a pezsgő kapcsán. Frissességről és komplexitásról beszél, amit az analitika szerint 8g/l sav támogat meg, 12% alkohol és 6,9g/l cukor (Brut) mellett. A leírásban a méhviasz, a keksz és a gyógynövények mellett az "osmanthust" említi, magyarul talán illatcserje lenne a helyes megfogalmazás. A szerző származását tekintve ez akár egy átlagos borleírás is lehet, de nekem itt Kelet-Európában az jut róla az eszembe, hogy minél érdekesebb és ismeretlenebb gyümölcsöt-virágot mond az ember, annál nagyobb az esélye, hogy felkapják rá a fejüket, méghozzá bólogatva, hiszen soha, senki nem szagolta/kóstolta. No mindegy, most már el kell utaznom Kínába vagy Szumátrára osmanthus-t szagolni, vagy méginkább osmanthus bort inni. No de vissza a pezsgőnkhöz, ami rögtön 93 pontot kapott. Te jó ég (!), 93 pontot vakon szinte kizárólag Champagne-ra adtam eddig, ez járt a fejemben, ahogy leültem Attilával leforgatni az alábbi videót.

Ahogy láthattátok is, a véleményem jelentősen eltér Sylvia Wu véleményétől. Pontosabban a borleírásunk meglehetősen hasonló, csak a "fájnölkonklúzsön" különbözik. Mondjuk a pincészet ért a pezsgőkhöz, 1852 óta próbálkoznak, most is számtalan pezsgő található a kínálatukban. Igaz, az Untouched by light nincs köztük, ennek a terméknek külön honlapot kreáltak. Ti mit gondoltok, kipróbálnátok a Radgonske Gorice 100 Eurós pezsgőkülönlegességét?

Legolvasottabb
Legfrissebb
banner
Programok
Programajánló
2021. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
2021. 11. 05. 18:00 - 22:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
6
7
8
9
10
11
12
13
2021. 11. 13. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
14
15
16
17
18
19
2021. 11. 19. 19:00 - 21:00
Pasarét Club Budapest, Budapest
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30