Kérem Várjon!
Hírek
Macaron Ünnep Pécsett
bori
2019 March 20.
Bár a macaron nemzetközi napját már több éve ünnepeljük Pécsett is, most első alkalommal rendezték meg öt baranyai és egy eszéki cukrászműhely összefogásával a Pécsi Macaron Ünnepet. Az I Love Pécs Caféban több száz pécsi vendég kóstolta vagy vásárolta ezen a márciusi napon az aprócska, ám intenzíven ízletes, megszámlálhatatlan ízvariációban készíthető francia eredetű süteményeket.

A Pécsi Macaron Ünnep keretein belül versenyt is hirdettek a szervezők, a profi cukrászatok és az amatőr sütikészítők is indulhattak, ez utóbbiak három kategóriában is. 

A profik között a tét az volt, ki viselheti a "Baranya Legjobb Macaronja 2019" címet, ezt a bacon-karamell ízesítésű macaronjával a pécsi Jókai Cukrászda nyerte el, a díjat Veszprémi Flóra főcukrász vette át.

Az amatőrök igen szép számban indultak, 34 macaront kóstolt meg csokoládés, gyümölcsös és egyéb kategóriában a zsűri, melynek elnöke Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője volt, tagjai Csaplár Judit (Almalomb), Nagy Katalin (Pezsgőház), Füzes Kata (Orfűi Malmok), Pauli Zoltán (Palkonyha). és Kiss 'Gadget' Zoltán (Pécsi Borozó) voltak.

A csokoládés kategóriát Tóth Eszter nyerte rumos csokis-fehér babkrémes macaronjával, a gyümölcsösek közül Szabó Zsófia málnás süteménye, míg a különlegességek között között Pádár Szilvia Earl Grey és lime ízesítésű macaronja diadalmaskodott. 

A zsűri két különdíjat is kiosztott, rendkívül különlegesnek és kreatívnak ítélte Blénesi Kitti karamellizált fehér csoki, banán és mogyoróvaj ízű macaronját, míg az egyedi formavilág miatt Tóth Eszter citromos-mentás-borsós macaronja kapott elismerést.

Az egyes kategóriák (csokoládé, gyümölcs és egyéb) nyertesei a kiváló minőségű cukrászati alapanyagokat forgalmazó Goodwill National Kft. értékes ajándékcsomagját, a Pécsi Borozó egy éves előfizetését (plusz egy palack Belward-bort) és a Yokka Desszertműhely ajándékutalványát kapták.

A díjátadót követő kóstolón a Darin Cukrászat (Eszék, Horvátország), a HAnd Udvari sütöde (Siklós), az I love Pécs Café (Pécs), a Jókai Cukrászda (Pécs), a Mischler Cakes Cukrászda (Pécs) és a Torta és Desszert Manufaktúra by Zsuzsa Balázs (Pécs) macaronjait kóstolhatta és vásárolhatta meg az érdeklődő publikum, akik 12 és 18 óra között folyamatosan érkeztek, ráadásul a Yokka Desszertműhely macaron-töltelékeiből is kaphattak kóstolót.

Az esemény ötletgazdája és főszervezője, Szabó Réka Kata, a Yokka Desszertműhely vezetője a pécsi, baranyai és határokon átívelő összefogás jelentőségét hangsúlyozta, a szinergiákat, az egymástól való inspirálódás lehetőségét látta az eseményben és szándékai szerint jövőre ismét találkozhatunk a Pécsi Macaron Ünnepen, 2020. március 20-án.

A résztvevő cukrászműhelyek az értékesített macaronok árának 10 százalékával a Harmonikus Fejlődésért Alapítványt támogatták, akik autista és autisztikus tünetekkel rendelkező gyermekek egyénre szabott fejlesztésével foglalkoznak.