Kérem Várjon!
Cikkek
Magnum, P.I.
Borjour Magnum 2020
Bertalan György
2020 February 26.

Liebling, Maszek, Zsófia, Vonzás, Bűvölet, Bárka. Ezek nem egy keresztrejtvény függőleges és vízszintes soraiba beírandó megfejtések, hanem olyan borok, amelyeket az idei Borjour Magnumon kóstolhatott a nagyérdemű közönség. Jó magándetektívként igyekeztünk minél több izgalmas borrejtvényt megfejteni a rendelkezésre álló néhány óra alatt anélkül, hogy a – magnum és egyéb – palackok utáni nyomozás zsákutcába jutna.

Februárban immár 11. alkalommal rendezték meg a Borjour Magnumot. A rendezvénynek szokás szerint a Millenáris adott otthont, biztosítva a kellően tág teret. Ez utóbbira nagy szükség is volt, hiszen rekordmennyiségű, 220-nál is több borászat és pinceképviselet vonult fel, hogy bemutassa a nagyközönségnek legnépszerűbb termékeit, újdonságait vagy épp a legféltettebb kincseit. Ennek köszönhetően érdemes volt célirányos nyomozati tervvel érkezni, különben könnyen leragadhattunk egy-egy standnál a sztorikat és beszélgetéseket hallgatva – ami persze egyáltalán nem baj, ha nem bánjuk, hogy sok kedvenchez vagy épp felfedezésre váró ismeretlenhez nem jutunk el a nap végéig.

A két nagy épületet – ráadásul az egyikben két szintet – is elfoglaló eseményen a habzó-pezsgő italoknál kezdtük a körbeszimatolást. Megkóstoltuk a Freixenet teljes választékát a látványos palackba töltött proseccóktól a jellegzetes fekete cavákon át az évjáratos különlegességekig. Ekkor dördült el az első lövés – illetve csak egy dugó pukkant a villányi Wassmann Pince pultjánál. Gyorsan ott is kóstoltunk egy natúr pezsgőt, de a szomszédból előkerült egy pét-nat hárslevelű is. Egyik ámulatból a másikba estünk, de nem hagytuk magunkat eltéríteni fő célunktól: megpróbáltuk feltárni a Borjour Magnum népszerűségének titkát.

A csendes fehérekre rátérve sikerült jó néhány olyan tételre lelni, melyeken nagyítóval sem lehetett hibát találni. A badacsonyi kéknyelűtől az etyek-budai zeniten át a tokaji furmintokig számos figyelemre méltó bor került a poharunkba, de olyan különlegességek is felbukkantak, mint a narancsbor vagy a cirfandli. Ha csak egyetlen borvidéket kellene kiemelni, amely ezen a téren a legkellemesebb meglepetést okozta, akkor mindenképpen a Mátrát említeném.

Ahogy telt az idő, a gyanú mindinkább a rozékra és a vörös borokra terelődött, ezért ilyen irányban folytattuk a vizsgálódást. Több borvidékről kóstoltunk szép, friss ’19-es rozékat, sok esetben köszönt vissza kellemes, szamócás illat és íz a kortyokból, legyen szó Villányról vagy a Balaton valamelyik partjáról. Ezek a borok mind jól fognak jönni a hevítő nyári estéken, jól behűtve, esetleg szódával.

A vörösöket illetően idén a cabernet franc kapott kiemelt szerepet a rendezvényen. Mesterkurzust tartottak a fajtáról, külön standot is szenteltek ennek a bornak, illetve a vendégek a belépéskor kapott programfüzetben foglaltakat követve egy játékban is részt vehettek. Apropó, játék: Kézdy Daninál villám-vakkóstoláson vehettünk részt, szokás szerint kis pincészetek ritka tételeit felvonultatva. És ez a nap persze nem csupán a cabernet franc-ról szólt a vörös borok kedvelői számára. A szemfüles vendégek olyan kuriózumokkal is találkozhattak, mint a turán, a prémium zweigelt vagy a malbec.

A késő délutánba hajló kóstolgatás – akarom mondani, alapos detektívmunka – révén talán sikerült választ találni arra, mi áll a Borjour Magnumok töretlen sikere mögött. Komoly háttérmunka, sokszínűség és kellemes hangulat: ennyi kell ahhoz, hogy egy fővárosi boros rendezvény évről évre megtöltse a Millenárist.

Az alapos és mélyreható nyomozás végén elégedetten hagytuk el a tetthelyet, és az elfogyasztott alkoholmennyiség következtében piros 308 GTS helyett sárga 4-6-ossal távoztunk. De az új évadban – akarom mondani, jövőre – mindenképpen visszatérünk.