Kérem Várjon!
Cikkek
Négy bor az alsó polcról
Mustra plusz: osztrák vörösök
Ercsey-Győrffy
2022 August 26.
A cím természetesen megvezetés: nem az olcsóságukról híres alsópolcosok közül válogattunk. A igazság az, hogy kaptunk pár osztrák vörösbort is, a Mustrán kóstolt fehérek mellé. Ezek azonban valami rejtélyes ok folytán elkeveredtek és a nálunk időszakosan - a család hölgytagjai szerint túlságosan gyakran, mondhatni állandóan -  felhalmozott boroskartonok aljáról kerültek elő, persze, a mustrázást követően. De a kóstolás azért nem maradt el!

Bevezetésképpen egy pinot noit (blauer burgunder), majd három kékfrankos, ahogy azt a szomszédban megszoktuk.

Schabl Blauer Burgunder 2020 (Gumpoldskirchen/Thermenregion)

Enyhén téglásba hajló rubin szín. Illatában gomba, kökény, avar és eperlekvár. Közepes test, kerek pinó-szerű korty, alig érezhető tanninok. Az ízben mesekeksz, eper és újra avar. A lecsengése közepes. 84/100 pont, 9.60 €.

St. Zehetbauer Blaufränkisch Leithaberg DAC 2018 (Leithaberg)

Közepesnél mélyebb rubin szín. Illatában szeder és fahéj, meggy és szerecsendió. Kóstolva közepes testet kapunk, feszes de érett tanninokat, szép gyümölcsösséget, de az illat több réteget, nagyobb komplexitást ígért. A lecsengése lehetne hosszabb. 86/100 pont, 13.90 €.

MAD Blaufränkisch Seestern 2019 (Burgenland)

Közepes rubin szín bíbor reflexekkel. Illatában piros és fekete bogyós gyümölcsök váltakoznak némi édesgyökérrel megfűszerezve. Közepes test, izmos tanninok, az ízben az illat ismétlődik, piros bogyósok, meggy
és gránátalma, málna és cseresznye. A tannin picit szárít, de ettől függetlenül jól iható. Férfias bor. 87/100 pont, 7.00 €.

MAD Leithaberg DAC Blaufränkisch 2018 (Leithaberg)

Mély rubin szín bíbor reflexekkel és feketébe hajló maggal. Illatában grafit és szederlekvár, meggy és pici cserzett bőr. Kóstolva közepesnél nagyobb test, kerek savak, érett tanninok. Az ízben fekete bogyós gyümölcsök és újra grafit, a lecsengése hosszú. 88/100 pont, 13.50 €.