Kérem Várjon!
Cikkek
Pezsgőzéssel zártak a boregyetemisták
Guld Zsuzsanna
2011 January 03.

A szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetem decemberi programján a főszerepet természetesen a pezsgők kapták a közelgő ünnepekre való tekintettel, hogy megkönnyítsük ezzel résztvevőinknek az ünnepi asztalra kerülő pezsgőválasztást. Garamvári Vencel és Garamvári Zsuzsa a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosai személyesen mutatták be Chateau Vincent sorozat mind a 7 tagját.

Pezsgőik mögött komoly szakmai munka áll, amit számos elismerés bizonyít, 2006 decemberében Garamvári Vencel  lett az év bortermelője, ugyanebben az évben elnyerték az év pincészete díját is. Garamvári Vencelt nevezhetjük a magyar pezsgőkirálynak, hiszen az 1960-as években teremtette meg a tradicionális pezsgőgyártás hagyományát, ma 60-70 ezer palackot dobnak piacra évente.

A kóstolt pezsgők kóstolási sorrendben:

Chateau Vincent Extra Brut

Chardonnay az alapanyag, a pezsgőt halványsárga szín, kellemes, finom ízvilág jellemzi, magas szénsavtartalommal , az élesztőtől még kap valami pluszt is, de nem csak ízében, hanem illatában is.

Chateau Vincent Blanc Fleur

2007-es évjárat, Pinot blanc alapanyaggal. A pezsgő elegáns szép savakkal rendelkezik, illatában virágok, kellemes szénsavval, levesekhez ajánlják

Chateau Vincent Evolution Rose

15g/l cukortartalom. 2007-es évjárat, Pinot Noir az alap. Kedves illat, kedves rosé színnel megáldva, fajtajelleget hordozza. Kis idő elteltével kinyílik, egyre szebb lesz, gazdag gyümölcsökkel teli illatvilág. Húsételekhez ajánlják.

Chateau Vincent Don Giovanni

23g/l cukortartalom. Cuvée pezsgő, többféle bor házasításával. Visszafogott illat, ami kis idő múlva megváltozik, kinyílik, gyümölcsökkel teli pohár tárul elénk. Időt nem árt adni a borokhoz hasonlóan a pezsgőknek sem, de a hűtésről feltétlen gondoskodni kell, erre a célra a legmegfelelőbb a jeges kosár. Máj és kacsaételek méltó kísérője.

Chateau Vincent Tokaji Hárslevelű Demi Sec 

23g/l cukortartalom. Szép illatok és zamatok jellemzik ezt az ötéves pezsgőt, melynek alapja egy laza fürtű, finom illatos szőlőfajta. Kíméletes préselésen esett át, 12 fokon erjesztették. Máj és kacsaételekhez ajánlják. Tokajhoz fűződő kapcsolatuk Bene Zsuzsanna Pincészete.

Chateau Vincent Vincent Sweet

49g/l cukortartalom. Garamvári Vencel a következő szavakkal kezdte e pezsgő bemutatását: Nem a szívem csücske, nem a kedvencem, tőlem ezt követeli a piac. Nagyon szép, behízelgő illat jellemzi, gazdag, szépen simuló szénsav, ízében ugyanaz a gazdagság jellemzi mint illatában.

Chateau Vincent Royal Rouge magnum

Merlot – Pinot Noir cuvée, melyben 80 % a Merlot és 20% a Pinot Noir, félszáraz kategória, van sava, jellege, gazdag gyümölcsök illatban, de idő kell neki, hogy teljesen kibontakozzon.

Izgalmas, érdekes sor volt, mindenki talált benne olyan tételt, amellyel szívesen ünnepelne, nem csak szilveszterkor.