Kérem Várjon!
Cikkek
Szárazpatak, rizlingpart
Egy bor: Terra Parna Rizling Rýnsky 2008 (Szlovákia)
Győrffy Zoltán
2014 September 19.

A Terra Parna pincészetről írtunk már, többször is, a portugieser kapcsán jutottunk el hozzájuk, aztán kóstoltuk is őket, champion-díjat is bezsebelték az idei Portugieser du Monde-on. Ottjártunkkor nem hagytuk ki a lehetőséget és beszereztünk pár egyéb tételt is. Köztük ezt a rajnai rizlinget.

Szárazpatak, azaz Suchá nad Parnou kedves kis település, szőlőheggyel, völgyekkel, pincékkel. Köztük kétségtelen a legmodernebb a Terra Parna, de a borok kimunkáltságában, stílusosságában is élen járnak. A portugieser-attitűdjükkel már levettek a lábamról, hiszen készül itt belőle fehér, rozé, könnyű vörös, hordós vörös, ha már az a helyi fajta, foglalkoznak is vele. De van más is.

Például rajnai rizling. Csavarzár, az évjárat 2008. A mi kis családunkban a népesség kétharmada, azaz a fiúk, mi szeretjük a benzinkutakat. A petrolos, benzines, olajos illatokat, magunk töltjük az üzemanyagot, mert az a kipárolgás pont jólesik. Nem biztos, hogy mindig, folyton, de időnként igen.

Így vagyok én a petrolos rajnaikkal is. Egy pici minimum kell bele, de nem zavar az sem, ha a petrol vezeti az illatokat. Ahogy ebben a borban is. Intenzív, érett, olajos, magyarázni nem kell, full érlelt, waxos, és ugyanakkor még a gyümölcsösségéből sem vesztett. A korty talán picit rövidebb, mint szeretnénk, nem annyira vastag, de a helyén van minden. Északi típus, jók a savak, citrusosságot hoznak, de maradt a szaftos őszibarackból is. Egy határozott ásványos aftertaste marad a szánkban.

Nem nehézkes, alkoholtúlzás nincs benne, 12 százalék, pont elég. A petrolosság itt biztosan nem fáradtságot jelent, még bőven van benne élet, jólesik kortyolgatni. 87 pont, ****

Legolvasottabb
Legfrissebb