Kérem Várjon!
Cikkek
Táncoló fekete bogyósok
Egy bor: Lelovits Tamás Villányi Cabernet Sauvignon 2012
Győrffy Zoltán
2014 December 03.

Van, hogy egy bornak jót tesz, ha nem társaságban, inkább egyedül kóstoljuk, pontosabban kettesben ülünk asztalhoz. Az is jót tesz neki, ha több napig kóstolgatjuk, így míg a palack végére jutunk, teljesebb kép alakul ki. Persze, a hétköznapokban erre kevés az esély, az átlagfogyasztó - ha van olyan -, biztos nem pepecsel ennyit. Inni szeretne, jót akar inni, miért is ne? Hát itt egy jó bor.

Amikor palackot bontottam, még nem gondoltam rá, milyen magas is a léc, hiszen a 2011-es CS kilencven pontot kapott egy Pannon Borboltos vakkóstolónkon, erre most ez a bor némi bőrösséggel az illatában érkezik a poharamba.

Hirtelen ötlettől vezérelve dekanterbe öntöttem át, hadd kapjon levegőt, hadd nyíljon meg hamarább. Nem volt ez rossz gondolat, főleg, hogy egy másfél órára belefeledkeztem egy munkába, csak a vége felé jutott eszembe, a bor vár rám.

Az illata sokkal tisztább, a bőrösség halvány nyomokban még felfedezhet, de a gyümölcs vette át a hatalmat. Fekete bogyósok, áfonya, szivar és új lakkcipő illata terjeng.

Kortyban az első érzés a tannin. Van sok, no meg hordófűszerből is, plusz némi fűszerpaprikába forgatott aszalt szilva. A közepe ennek ellenére valahogy gyorsan eltűnik, pedig szép az eleje, tartalmas, gazdag, a korty lezárása is hosszú.

Ha első napon pontoztam volna, rosszabb érdemjegyet írtam volna be az ellenőrzőjébe, de későre járt, fáradt is voltam, így a másnapi visszakóstolásra hagytam a döntést.

Huszonnégy órával később (a dekanterből visszatöltöttem a palackba és hűtőbe tettem) valahogy kisimultabb lett, ahogy melegedett, egyre szebb lett a gyümölcsösség, az alkoholérzet sem volt más olyan erőteljes, édesebbek a tanninok, a korty szárító hatása is visszafogottabb lett. Szedres, gyógynövényes zamatosság viszi a prímet, két pohárral csúszott le mindjárt.

Fejlődőképes, érlelésre vár bor, de akár bonthatjuk is, csak türelemmel kortyolgassuk el. 86 pont, ****


A címlap fotóját a winefolly.com oldalról kölcsönöztem.

banner
Programok
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31