Kérem Várjon!
Cikkek
Veltelini-kosár
Osztrák előkóstoló
zoranka
2016 August 04.

Az elmúlt pár hónapban is kóstoltunk, jegyzeteltünk, csak nem került fel semmi a weboldalra, van mit behozni a felhalmozott elmaradásból. Jártunk például a VieViumon is, ahonnan lesz egy terjedelmesebb osztrák beszámoló-sorozat, de előtte rákészültünk pár zöldveltelinivel, a pincémből kerültek elő.

Nincs nagyon tematizálás, osztrák zöldveltelinik, az évjárat 2014, a többsége a Weinviertelből. Még régebben vettem őket, talán jobb lett volna egy fél évvel korábban kóstolni, de így alakult. Meg nem bántuk.

ZULL Grüner Veltliner Weinviertel DAC 2014

Az illata elég fehérborsos, szerecsendiós, pici csípősség bujkál benne. Amúgy hozza a veltelinit, fűszeres, füves, kortyban kicsit a körte felé húz. Jó savak, pici kesernyével a korty végén. 87/100.

WINZERHOF STIFT Grüner Veltliner Weinviertel DAC Classic 2014

Illat megosztó, van benne gumi, fülledtség, kis benzikutas hangulat. Kortyban egy vastagabb veltelini, több édesérzettel, de korrekt savakkal. Az illat levegőn nyílik, akácméz, fűszeresség, bors. 85/100.

PRECHTL Grüner Veltliner Weinviertel DAC Längen 2014

Tiszta, gazdag, sok gyümölcs, finoman fűszeres, egyenes, jó savakkal, kortyban az ásványosság tesz hozz, kellemesen ropogós, gyümölcsös, van benne kraft, de kedvesség is. 88/100.

GROISS Grüner Veltliner Weinviertel DAC 2014

Nem egy megszokott veltelini, izgalmasabb illatot kapunk elsőre is. Több fűszeresség, alma, zöldalma. Fehérbors. Frissesség és tartalmasság. Olyan bor, amiből szinte kötelező a második pohár is. 89/100

EBNER-EBENAUER Grüner Veltliner Weinviertel DAC Birthal 2014

Egész gazdag illatok, mélyebb, jól jön a borsos-gyümölcsös karakter. Kicsit több füvesség, kicsit több sav, de végig tiszta, egyenes bor. 87/100

NORBERT BAUER Grüner Veltliner Weinviertel DAC Alte Reben Diermannsee 2014

Érettebb illatok, kicsit vastagabb test, borsos-ásványos jegyek a kortyban, erőteljesebb alkoholérzet, van hossza, van tartalma. 87/100

HUBER Grüner Veltliner Terrassen Traisental DAC 2014

Egyenes, tiszta, szikrázó gyümölcsösség, friss virágok illata, plusz ásványosság. Nincs semmi eltúlozva, minden a könnyedség határain belül. Hosszú, fűszeres, feszes. Van emlék utána. 89/100.

MALAT „CRAZY CREATURES” Grüner Veltliner Kremstal DAC 2014

Ebben valahogy több az aszalvány, petrol, érettség, kevesebb a frissesség, lendület. Kortyban van gyümölcs, van kompót, van nyomokban borsosság is. Most valahogy nem hozta azt, amilyen szokott lenni, talán korábban kellett volna bontani. 85/100.