Kérem Várjon!
Cikkek
Villányi vörösökkel az Isztrián
Vinistra 2013
zoranka
2013 May 20.

A Vinistra nem a legnagyobb, nem a legszakmaibb, nem a legnépesebb, de mégis a leghangulatosabb borkiállítás/vásár/fesztivál Horvátországban. Bár még nem voltam olyankor, amikor ne szemerkélt volna legalább egy napig az eső, mégis sok a csábereje. Például van malvazija, van tenger, van sok jó arc borász, és idén még villányi cabernet franc is volt. Ott jártunk, képes-szöveges rövid beszámoló következik.

Négy éve a Pannon Borrégió rozéborait volt szerencsénk bemutatni egy meglehetősen látogatott standon a Vinistrán. No meg az akkor szervezett konferencián bemutathattuk a regionális szervezkedéseket bor tekintetében mifelénk, szép emlékekkel tértünk haza. Így amikor az idén felmerült, hogy melyik horvát borvásárra szervezzünk szakmai utat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a horvát-magyar tagozat partnereként a Vinistrára voksoltunk. Kis delegációnk szakmai programon vehetett részt az Agrolaguna pincészetben, villányi cabernet franc mesterkurzust tarthattunk az érdeklődőknek, a Horvát Sommelier Klub és a az Isztriai Idegenforgalmi Hivatal vezetőivel tárgyaltunk, de élveztük az esős időszakokat néha felváltó napsütést is.

                                                                                                                Fotók: Wéber Tamás

A Vinistra ideje alatt mindig esik, néha többet, néha kevesebbet. Az idén talán többet, mint szerettük volna. Isztriai vizitünk első napján szemerkélő esőben érkeztünk a poreči Agrolaguna pincészethez. Amely egykoron a legnagyobb kombinátok egyike volt, ma magántulajdonosok (Agrokor-tulajdon, mint a Vina Belje) fejlesztik, nem csak a borászatot, de az olívaolaj és sajt üzletágakat is. 1300 hektáron gazdálkodnak, 500 hektárnál is több szőlővel van beültetve, de 220 hektáron olajfák zöldellnek. A Vina Laguna névvel ellátott borok az alapszéria tagjai, a malvazija például az egyik legjobb alapbor volt, a fesztivál bejárása után is maradtunk ennél a véleménynél. A Festigia sorozat a válogatások sorát rejti, itt a vörösborok is izgalmasak tudnak lenni, elsősorban a cabernet sauvignon a ő fajtájuk. No meg a helyi teran.

A vendéglátóink - külön köszönet Milan Budinski borásznak - megmutattak pincét, feldolgozót, érlelőt és kóstolótermet, ez utóbbiban kóstoltunk is. Nem csak bort, olívaolajat is - érdekes és újszerű élmény volt 5 olajat és 5 bort tesztelni, jegyzetelni csak a borokról tudtunk.

Vina Laguna Malvazija 2012: Akácvirágos, barackos, üde illat, jó savak, frissítő gyümölcsösség. Tartalmas, ugyanakkor jól iható, könnyű fehér. Olyan bor, mit minden nap elővehetünk, a gasztronómiában, főleg a mediterrán ételek világában jolly joker.

Festigia Malvazija 2012: Érettebb, illataiban is az akácvirág mellett a mézesség is bejátszik. Fehér virágok, több gyümölcs a kortyban, strukturáltabb, komplexebb, hosszabb. Ezzel már beszélgetősebb, csendesebb pillanatban lennék szívesen pohárközelben.

Festigia Castello 2011: Szinte premier, néhány hónapja van palackban, mostanság kerül piacra. Merlot, syrah és cabernet sauvignon házasítása. Szép illat, picit hűvös elsőre, de aztán egész szép gyümölcsösséget mutat fel a kortyban, ahogy melegszik a pohárban, a fa szerencsére háttérbe kerül.

Festigia Cabernet Sauvignon 2010: Elsőre hordófűszerek. Aztán szilva, szeder, áfonya. Ahogy melegszik, úgy lesz kedvesebb a karaktere. Vörösföldről származik, némi mineralitás a zárásban jön elő, kis sós érzés az édes, érett gyümölcsök mentén.

Vina Laguna Muškat Žuti 2012: Virágos, élénk illat, sok mezei virág, jázmin és rózsa. Nincs benne túl sok cukor pont a savakhoz mért ez a harminc gramm. Könnyű édesség.

A második napot a Vinistra kiállításra szántuk. A kötelező beszélgetések, tárgyalások, kávézások után a kóstolásra is szántunk időt, energiát, figyelembe véve, hogy a záró mesterkurzus volt a miénk, azaz addig az előadó csak módjával, a többiek feszített tempóban. A tapasztalatunk röviden: 2012 ott is meleg volt, sokkal több a kesernye szokottnál a borokban, de azért persze találtunk remek malvazijákat is, Kozlović vagy Trapan minden évben, ahogy a Benvenuti-testvérek is vagy a legújabb felfedezettünk, a Dobravac pincészet három malvazija bora is tetszetős volt. SzabóZé és WéTé kollégák sokkal tovább jutottak kóstolás terén, a józanságot az ebédnél skampi na buzaruval kárpótoltam.

A Vinistra vendégeként a villányi cabernet franc mutatkozhatott be a mintegy harminc fős szakmai közönségnek, ahol borászok, sommelier-k, bormédia képviselői foglaltak elsősorban helyet. Nyolc bort hoztunk, egy sajnos a dugóssággal küzdött, így a póttag ugrott be a helyére. A sorunk a következő volt:

  1. RICZU-STIER Villányi Cabernet Franc 2009
  2. GERE TAMÁS & ZSOLT Villányi Cabernet Franc 2008
  3. MALATINSZKY Villányi Cabernet Franc Noblesse 2008
  4. VYLYAN Villányi Cabernet Franc 2008
  5. GERE-WENINGER Villányi Cabernet Franc Selection 2008
  6. BOCK Villányi Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2008
  7. POLGÁR Villányi Cabernet Franc 2007
  8. GÜNZER ZOLTÁN Villányi Ördögárok Cuvée 2008

A sor kiemelkedő volt, kóstoltuk napközben a Vinistra borversenyén díjazott cabernet franc-okat, nem véletlenül kóstolták élvezettel a vendégek a villányi vöröseket. Határainkon túl még szakmai körökben sem igazán jutottunk el oda, hogy tudják, Villány vörösborban jó, azon belül pedig a cabernet franc a vezértermék. Valószínűleg évi sok-sok ilyen kóstolóra lenne szükség minél több országban, hogy hírünk terjedjen. Hiszen a kóstoló után az előzőleg szkeptikusabb vendégek is elismerően nyilatkoztak. Nem csak udvariasságból, tegyük hozzá.

A prezentációt követően egy kis lazítás a poreci szombat estében, ajánlani tudom mindenkinek a Ćakula konobát Poreč belvárosában, hangulatos, modern, jó ételekkel, korrekt árakon. És a kiszolgálás is nagyon olyan volt, amilyennek szeretjük. Vina Laguna malvazija, palackja 70 kunáért, jólesett a halakhoz, húsokhoz, de még a tonhalpástétomhoz is passzolt. Rövid utunk publikus részei eddig tartottak, az isztriai borokat meg ajánljuk a horvát partokon nyaraló honfitársaink figyelmébe.

Legolvasottabb
Legfrissebb