Kérem Várjon!
Hírek
Szekszárd legjobbjai
bori
2023 April 26.
A XXII. Szent György-napi Borünnepen rendezték meg a Szekszárdi borvidéki borverseny díjátadó ünnepségét, amelyen többek között az is kiderült, mely pince adhatja idén Szekszárd város borát. A kegeredményesebb pincészet címet idén egy newcomer pince vitte el, hiszen előzetesen csak kevesen tippelték volna a Garai Pince sikerét.

2023-ban rekordszámú, 258 benevezett mintából válogathatott a rangos szakértőkből összeállított zsűri (amelyben egyébként főszerkesztőnk is bírált). A legmagasabb elismerést, vagyos a nagyarany érmeket 5 bor érdemelte ki: Bodri Pincészet No. 1 Cuvée 2017, Garai Pince Cabernet Franc Hordóválogatás 2021, Mészáros Borház Szekszárdi Bikavér 2019, Mikóczi Pincészet Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2022, és Prantner Pince Sauli Cuvée 2019 nyert nagy aranyérmet. A nagyarany éremeken felül további 75 bor kaphatott aranyérmet, és szokás szerint több különdíjat is kiosztott a csúcszsűri.

A legeredményesebb borászat (56 pincészet nevezett bort a versenyre) egy nagyarany éremmel, hét aranyéremmel és négy különdíjjal a Garai Pince lett.

Szekszárd Város borának az Aliscavin Kft. 2021-es Kékfrankosát választották. A legjobb vörösbor a Prantner Pince Sauli Cuvée 2019, a legjobb fehérbor a Garai Pince Cserszegi Fűszeres 2022, a legjobb rozébor a Mikóczi Pincészet Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2022 lett.

A legeredményesebb fiatal borász Prantner Gergely lett (ő nyerte el a Pécsi Borozó különdíját is), míg a legeredményesebb kistermelő címet Szokics Mitó vihette haza. 

További különdíjak:

  • Legjobb bikavér: Mészáros Borház Szekszárdi Bikavér 2019
  • Legjobb kadarka: Eszterbauer Borászat Nagyapám Kadarka 2022
  • Legjobb kékfrankos: Aliscavin Borászati Kft. Kékfrankos 2021
  • Legjobb merlot: Szeleshát Borászat Szekszárdi Nomád Merlot Prémium 2018
  • Legjobb cabernet franc: Schieber Borászat Patina Cabernet Franc 2021
  • Legjobb cabernet sauvignon,: Garai Pince, Täuninger Cabernet Sauvignon 2020
  • Legjobb syrah: Ifj. Márkvárt János Syrah 2020
  • Legjobb hordós bor: Garai Pince Cabernet Franc Hordóválogatás 2021

A részletes eredménylista és a különdíjak bővebb listája itt érhető el.


Fotó: Makovics Kornél (teol.hu)