Kérem Várjon!
Cikkek
Az én CMB-m
Ercsey Dániel
2022 May 31.

Idén a Concours Mondial de Bruxelles nevű gigaborverseny az olasz csizma rüsztjén, Kalábriában került megrendezésre. Mi is ott voltunk, sőt, még soha nem volt ilyen népes a magyar delegáció!

Nyitókép: Ercsey Dániel

A számfetisisztáknak kedvezve a CMB azonnal sokkolt minket a számokkal, amit én persze rögtön elfelejtettem és lusta is vagyok utánanézni. A lényeg: hétezer sokszáz minta érkezett be a fő-fő-fő versenyre, ami annyit tesz, hogy itt csak csendes száraz vörös és fehér borokat kóstolt a zsűri.

Van még emellett egy rozé versenyük (ami idén márciusban volt, sajnos előtte egy nappal lettem harmadjára covidos, így nem tudtam menni), egy pezsgő versenyük (hamarosan, idén Portugáliában) és egy édes boros versenyük ami ősszel lesz Szicíliában, így már bőven tízezer minta fölé kerülnek a belgák, akik emellett még spirit versenyt is szerveznek, illetve a sauvignon blanc legnagyobb fajtaversenye is az ő nevük alatt fut, ami 2023-ban Dél-Afrikában lesz.

A főszerkesztőm és én... (fotó: Ercsey Dániel)

A CMB körül amúgy is elég nagy a felhajtás, és nem csak arra gondolok, hogy a száz sommelier hatásvadász filmzenére vonul be a terembe, vagy hogy menő videókban mutatják be az utolsó pillanatig titokban tartott jövő évi helyszíneket, de arra is, hogy igyekeznek elkápráztatni a zsűrit, no nem csak a szervezők, hanem a fogadó ország is.

Nem volt ez másként idén sem, amikor rekordszámú magyar bírálóval vághattunk neki a kóstolásnak. Ott volt velünk Geönczeöl Attila a kedvenc felvidéki borászunk, Németh Ágnes a Buborékos Barcelona és a Hungarianwines üdvöskéje, Kalmár Borbála a Wine PR lady aki természetesen a VinCE magazinba is ír, Horkay András a Villányi borvidék arca és a CEWI doyenje, Kielmayer Kristian aki a spirit versenyben is érdekelt és évek óta a minisztériumban is ezen a területen dolgozik, ifj. Dúzsi Tamás aki hihetetlen mennyiségű nyelven beszél és képviseli a családi borászatot, Bozzai Zsófia a Bor és Piac főszerkesztője, Zsiga György a Novel Wines tulajdonosa, Mathilde Hulot aki talán megbocsátja, hogy tiszteletbeli magyarrá nevezem ki, de hát ő az olaszliszkai Samuel Tinon übercuki felesége és mellette az egyik legismertebb francia borszakíró, Győrffy Zoltán, magazinunk főszerkesztője és szellemi vezérünk és persze én magam, a szürke kubikos, névtelen megéneklője számtalan csodának.

A becstelen brigantik és egy hölgy (Fotó: Zsiga György)

A következő napokban-hetekben számtalan cikket várhattok, ami a CMB-hez kapcsolódik, hiszen a verseny mindig kora délutánig zajlik, aztán ebéd után különböző programokra lehet regisztrálni, többek között bor vagy olívakóstolókra, városnézésre és borászatlátogatásokra, ezekből mindeben bőven volt részünk.

Utána pedig részt vehettünk egy több napos sajtóúton is, ami megint csak jól sikerült, szóval van mit feldolgozni, én például csak vasárnap este értem haza, 12 nap Kalábria után. Szép volt, jó volt, kedves borászatok nevezzétek be a boraitokat, mert az itt szerzett érmek a világ nagy részén sokkal többet jelentenek, mint az angolszász versenyek plecsnijei (a világ másik részén persze ez pont fordítva van), ráadásul olyan zsűrielnökök alatt bírált a 310 bíráló idén, mint Mathilde, Ági, Zsófi és én! Maradjatok velünk, olvassatok Pécsi Borozót, mert jönnek a kóstolási jegyzetek, az élménybeszámolók, egy hat napos útinapló, meg még annyi minden…