Kérem Várjon!
Cikkek
Berger Zsolt a fedélzeten
Erdőbénye, Karádi-Berger borászat
Ercsey Dániel
2020 October 03.
A Bodrogon újabban nyaralóhajók is hasítják a habokat, mi sem maradtunk restek, kipróbáltuk, mit tud ez az egész. Közben pedig borászokkal beszélgettünk és kóstoltunk.

A nyitóképen Berger Zsolt és a szerző (fotó: Koltai Piroska)

A Karádi-Berger borászatról már írtam részletesebben, így sok újdonságot nem tudok elmondani. Ezzel együtt az ismétlés néha nem árt, úgyhogy gyorsan az alapokról. A birtokközpont Erdőbényén található, az épületben szobák is vannak, lehet szállást foglalni, de pl. a Bor, mámor, Bénye fesztivál idejére már fél évvel korábban garantált a teltház!

A Karádi-Berger borászat épülete (fotó: a borászat Facebook oldaláról)

Ami a szőlőket illeti, a Narancsi és a Palandor dűlők adják a piramis csúcsát, de mellette a jobb évjáratokból csodás száraz szamorodnik is készülnek. A bázist a Tokaj Dry névre keresztelt birtokbor adja.

Berger Zsolttal egy nyaralóhajón beszélgettünk (fotó: Ercsey Dániel)

Ahogy a lenti videóban is elhangzik, Erdőbényét hegyek ölelik körbe, a település őrzi a százötven évvel ezelőtti kinézetét, számtalan borászattal és szép túraútvonalakkal a környező hegyekben.

Ami a borokat illeti, a Palandorból a 2017-es kapható éppen, viccen kívül mondom, hogy most ér a csúcsára, harmonikus, elegáns, gyönyörű hordóhasználattal, a jelenlegi pinceáron igazi best buy, gondolatban ki is osztottam rá 91/100 pontot!

Fotó: Ercsey Dániel

A pincénél legendás száraz szamorodniból a 2016-osat kóstoltuk, még nagyon fiatal, főként a citrusos ízjegyek dominálnak benne, az oxidatív jelleg inkább aláfestésként van jelen. Most inkább 89/100 pont, de érdemes lesz ránézni 3-5 év múlva, nem lefeledve, hogy ezeknek a száraz boroknak az érlelési potenciálja gyakran csak évtizedekben mérhető!

Fotó: Ercsey Dániel

Ha Hegyalján jártok, ne hagyjátok ki Erdőbényét és a Karádi-Berger borászatot sem!