Kérem Várjon!
Hírek
Két magyar étterem borlapja a világ legjobbjai között!
bori
2021 September 15.

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden év augusztusában publikálja Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence) illetve három (Grand Award) poharat adományozva. 2021-ben – most először – két magyar étterem is felkerült erre a listára, a FELIX Kitchen & Bar valamint a WINESCAPE Budapest Borbár.

A FELIX Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás - aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust - külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze az étterem borlapját különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra. A Dry Import Kft-vel szorosan együttműködve egyedülálló tételeket mutat meg a világ borkínálatából a vendégek számára.

„A FELIX közel 500 tételes borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia vagy éppen Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általunk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak. De nem hagyjuk figyelmen kívül azokat a vendégeinket sem, akik az újvilág tételei között találják meg kedvenceiket, számukra az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is reprezentálva vannak. Büszkék vagyunk arra, hogy törekvéseinket a nemzetközi sajtó is elismeri, küldetésünk, hogy mindig a vendéget szem előtt tartva élményt adjunk és edukáljunk profi csapatunkkal. Továbbra is nyitott szemmel járunk a világban, hétről hétre frissítjük újdonságokkal szelekciónkat és bővítjük a minden igényt kielégítő borlapunkat” - nyilatkozta Czinki Tamás, a FELIX Kitchen&Bar wine directora.

A másik díjazott étterem a WINESCAPE Budapest, amit a vezető magyar bormagazin, a BORIGO stábja üzemeltet. A WINESCAPE a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját. A bormagazin szakértő csapata elsősorban a magyar borokra fókuszált, de emellett egy izgalmas, remek ár-érték arányt képviselő olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott. „Három fő szempontunk van: Az első, hogy a BORIGO tesztjei alapján kiválogassuk a legmagasabb színvonalú és legjobb ár-érték arányú magyar tételeket tekintet nélkül arra, hogy nagy vagy kézműves, hagyományos vagy bio/natúr szemlélettel készítik-e azokat. A nemzetközi kínálatból mind jól iható, mind nagynevű tételeket tartunk, illetve van egy egyedülálló tokaji aszú gyűjteményünk, ilyen válogatás szerintünk a világon sehol nincs.” – mondja Bányai Gábor Botond tulajdonos, a BORIGO főszerkesztője. A teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket. Bányai Gábor Botond munkáját Bálint László (Nemzetközi Borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.