Kérem Várjon!
Cikkek
Két villányi Párizsban
Bearanyozott Szende-borok
Győrffy Zoltán
2021 September 16.

A villányi gavallér és szende múzsája sétált egyet a Montmartre-on, andalogtak a girbe-gurba utcácskákon, megtették a kötelező tisztelgést a  Sacré Cœur-bazilikánál, majd bekukkantottak a világ egyik legelismertebb szakmai borversenyére, a Vinalies-ra. És ha már ott jártak, két arannyal tértek haza Villányba.

Nem annyira járta be a sajtót, mint illett volna, de ha nincs nagy csinnadratta, médiakóstoló, sajtóutaztatás, felületvásárlás, kevesen figyelnek fel a jó hírekre. Szende Gábor, az ifjabbik, ugyanis először küldte be vörösborait egy nemzetközi versenyre, épp a Vinalies Internationalt nézte ki magának és bizony elsőre két aranyat érdemeltek ki ezek a borok.

Nem semmi eredmény ez, egy villányi családi pincészet második generációjának belépője a nemzetközi piacokra. A Párizsban megrendezett Vinalies International ugyanis a világ talán legnagyobb elismertségű és presztizsű versenye. A Francia Borászok Uniója által szervezett megmérettetés a szigorú szakmai színvonalának köszönhetően nem indult el a tömegesedés irányában, de így is évente 3-4 ezer mintát bírálnak el szinte minden bortermelő országból, ugyanakkor világszerte elismerően bólogatnak az itt megszerezett érmekre. Az ezüstökre is, az aranyakra meg pláne.

- Két bort neveztem be, bíztam is bennük, különben nem is indítottam volna el őket és hogy mindkettő aranyat érdemelt ki, az azért meglepett – meséli Szende Gábor. – A 2017-es évjárat nagyon jó volt, igazán minden összejött ahhoz, hogy remek szőlőt szüretelhettünk és a pincében ezt a kiváló minőséget kellett megőriznünk, tovább csiszolnunk.

A Múzsa egy merlot-válogatás, amelyet a Csillagvölgy-dűlőből szelektáltak. A bor 16 hónapot érlelődött új, 300 literes magyar tölgyfahordóban. A francia versenyen azt írták róla: Ennek a nagyon szép, gránát színű magyar bornak különlegessége az intenzív gyümölcsös illat. A málna, a feketeribizli és a cseresznye aromája szinte felrobban! Íze strukturált és összetett, meggy, csokoládé és tonkabab jelenik meg benne. A fekete olajbogyó finom aromája fedezhető fel a zárásban. Egy ízletes ribeye steak mellé javasolják.

A másik bor itthon is nagy kört futott, hiszen bekerült Villányi Franc-ok 2020 évi Top12-es válogatásába, 2021-ben pedig a Pannon Borrégió Top25 bora közé és a Vinagorán is aranyérmet kapott. A Vinalies-arany már csak hab a tortán. Alacsony tőketerheléssel, október közepén szüretelték a Kopár-dűlőben, majd fajélesztős beoltással, kóracél tartályban erjedt és 24 hónapig érlelődött, mégpedig 500 literes új magyar tölgyfahordóban. Ez a Kopár Villányi Franc 2017.

Komplex illatok és csokoládés ízek, fűszeres illatokat és fekete gyümölcsök zamatait kapjuk. Kortyban meleg tónusú, finom és lédús, enyhén lekváros fekete bogyósok ízével. Hosszú zárása van, amelyben a szilva és csokoládé a legjellemzőbb ízjegy, mellette bársonyos tanninokat veszünk észre. Ez a bor csodálatosan illik a kacsamellhez, áll a Vinalies International hivatalos értékelésében.

A Villányi Franc idehaza is pohárba került. Nekem ez a jövő bora. Olyan cabernet franc, amit bátran el lehet tenni, aminek még évek kellenek, hogy a csúcsra érjen. Csokoládés, tejszínkrémes, szegfűszeges szederboros, áfonyalekváros, borsos, szegfűborsos gazdagságot érzünk ki. Most az ereje, az intenzitása, a teltsége, a potenciálja nyűgözi le a bírálókat, köztük engem is, teljesen megértem a korábbi zsűrik tagjait, miért emelték piedesztálra a bort. Nálam most is 90 pont feletti, valahol 90-92 közé tenném be. Viszont ilyenkor kicsit sajnálom is a korai palackbontást (mert lehet több is). Javaslat: kóstolják meg, engedjék, hogy meggyőzze Önöket a bor és utána tegyenek el egy kartonnal a pince sarkába, a borhűtő mélyére és csak évente bontsanak egyet. Úgy vélem, pont az utolsó 1-2 palack lesz az, aminél sajnálni fogják, hogy nincs belőle több.