Kérem Várjon!
Cikkek
Malatinszky költözik Villányból
Radics M. Péter
2009 April 27.

De hogy ne kelljen lelkünket egy hangzatos címért áruba bocsátani, rögzítjük is azonnal: csak Máriagyűdig költözik. Malatinszky Csaba a kilencvenes években a hazai és a villányi borszínvonal emelkedésének egyik fő előmozdítója volt, és a borvidéken évek óta a Cabernet Franc fajta szekértolója.

 

Malatinszky Csaba története fordulatos és egyáltalán nem jellemző a hazai borszakmára, őszintén csodálom, hogy egy kezdő hazai forgatókönyv írót sem ihletett még meg. Villamoson utazva látta meg egy barátjával, hogy bortanfolyamot hirdetnek, akkor, amikor az ilyesmi még meglehetősen ritka volt.

Elvégezte, tehetségesnek bizonyult, ő lett az első magyar sommelier, a Petneházy Country Clubban, majd a Gundelben dolgozott. 1992 óta van Budapesten vinotékája. A kilencvenes évek végén úgy dönt, hogy Villányban épít pincészetet.

Különösen a Bordeaux-i vidék gyakorolt rá mély benyomást , és vörösborban sem adná alább a minőséget. Sablonosan fogalmazva a házias-paraszti ételektől a világszínvonal, a Portugiesertől a Cabernet Franc, a mulatós-vásári kultúra felől az irodalmi és zenei élvonal felé mozdulna el a borvidék, hogy azt a hozzáadott értéket megteremtse, amit egyébként természeti adottságai lehetővé tesznek.

A tendencia úgy látszik tényleg ez, Malatinszky is elismeri, hogy előre lépett a vendéglátás az elmúlt években, a Cabernet Franc pedig öles lépésekkel halad előre, hogy Villány vezérterméke legyen (a hegyközség külön nevet is keres neki).

A vendéglátás és a bevezetőben említett költözés szorosan össze is függ, az új Malatinszky-birtok (feldolgozó, pincészet, majd étterem és később szálloda) a 2010-es szüretre már a Siklóshoz tartozó Máriagyűdön nyit.

Malatinszky-nál a Franc stabilan harmonikus bor, sav-alkohol-tannin egyenlő jóbarátok benne, és a Kúria sorozatra általában jellemző módon megfigyelhető, hogy szinte sosem jellemzi túlérett édesség, annál inkább izgalmas savgerinc.


A 2007-es hordómintáknál jól leosztott szerepek alapján a „komplex és csúcsborrá érés felé haladó” Franc mellett egy „könnyen nyíló, bársonyos” Merlot és egy szokatlanul kerek, elegáns, nem túl koncentrált Sauvignon várja, hogy az idő mit tesz majd vele. Kóstolás után érezni, mire gondol Malatinszky azzal, hogy a bor végső formája nem a szőlőben dől el, hiszen a pincében ideje többszörösét tölti.

Bár a 2007-es évjárat nagy borai előtt még hosszú évek állnak, azt érdemes megjegyezni, hogy a borász saját értékelése szerint ez volt minden idők egyik legjobb évjárata, amelynek borait remek arányok, gyümölcsös és intenzív arányok jellemzik.