Kérem Várjon!
Hírek
Nincs április portugieser nélkül!
bori
2023 February 19.
Kilencedszer veszünk részt a portugieser-világbajnokság megszervezésében, amikor ezt 2013-ban megálmodtuk, még csak nem is sejtettük, meddig fog eljutni ez a kezdeményezés. Idén április 14-én lesz a verseny, egy nappal később a pécsi közönségkóstoló, érdemes rákészülni, ez mindig egy tuti kis boresemény.

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így jó lenne mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. 

Idén már kilencedszer rendezzük meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt, rendezvényünk első napján, április 14-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok.

A versenyt a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervezi, a Pécsi Borozó bormagazin szerkesztősége közreműködésével.

NEVEZÉSEK:

Négy kategóriában lehet nevezni a Portugieser Du Monde megmérettetésen:

  1. fiatal portugieserek (2022-es évjárat);
  2. évjáratos portugieserek (2021 vagy korábbi évjárat);
  3. minimum 50%-ban portugiesert tartalmazó házasítások
  4. portugieser különlegességek (fehérborok, rozék, pezsgők stb.).

A nevezési határidő: 2023. március 31.

NEVEZÉSI ŰRLAP: PORTUGIESERDUMONDE.COM

Mintánként 3 palack küldendő be a Tenkes Borvidékfejlesztő NpKft. címére:

Tenkes Borvidékfejlesztő NpKft.  (7800 Siklós, Felszabadulás u. 80.)

MINTALEADÁS SZEMÉLYESEN:

  • A Pannon Borrégióban a szekszárdi és villányi hegyközségeknél is le lehet adni a mintákat.
  • A szlovén és horvát termelők Zágrábban is leadhatják a mintákat, kontakt: Željka Balja (Tel.: +385 95 896 2810, e-mail: zeljka.balja@gmail.com)
  • Az osztrák termelők Grazban is leadhatják a mintákat: Jakab Tamás +436763949376. (Lerchengasse 15/5, Graz 8020).

Kóstolófesztivál

2023. április 15-én a pécsi Dóm Kőtárban kerül megszervezésre a közép-európai portugieser borok sétáló kóstolója, a Portugieser Du Monde Kóstolófesztivál. A rendezvény keretében számos hazai és külföldi portugieser, portugieser alapú házasítás, de a pincészetek jellemző stílusát reprezentáló más borok is bemutatásra kerülnek. Az eseményen debütál a Villányi Borvidék 2022-es évjáratú közösségi bisztróbora, a Villány vidám arcát felvillantó Villányi RedY is, amely a főszervező Villányi Borvidék közösségi standján a termelők személyes prezentálásban lesz megkóstolható.

Magyar Bor Nagydíj

Idén vendégeink is lesznek a kóstolófesztiválon, a Magyar Borszakírók Köre által választott Super 12, azaz a 12 legjobb magyar fehér- és vörösbor is Pécsett vendégeskedik és kóstolhatók is lesznek ezek a borok, valamint itt adják át a Magyar Bor Nagydíj okleveleit és serlegeit is!

Jegyek elővételben (5900 Ft, helyszíni: 7900 Ft) a jegymester.hu oldalon kaphatók!