Mivel gyz kolléga házfestés okán nemrég ránk hagyományozott néhány palackot elfelejtett borai közül, kapva kaptunk az alkalmon, és némi tapasos körítéssel, meg egy kis szkepticizmussal végigkóstoltunk három tételt. Volt meglepetés rendesen.
Spanyol vendéglővé változott egy estére a Pezsgőház Étterem. Különleges andalúz vacsoraesten vettünk részt július 8-án, ahol az étel, a zene és a tánc volt a főszerepben – ebben a sorrendben. Andalúzia Spanyolország legdélebben fekvő vidéke, és ezzel együtt Európa egyik leggazdagabb kulturális és gasztronómiai régiója. Nemcsak az itt élők tradicionális, világhírű flamenco táncára kell gondolni, a vidék bortermelésben sem marad el az ország többi részétől. (Különösen népszerű a sherry, mely a mai Jerez régi nevéből ered. Az arab eredető ital egyébként az első „bor”, melyből az Újvilágban és Indiában is ihattak.
Ismét begyújtanak az orfűi kemencékben és megmérettetnek a legjobb kemencés szakácsok. Július 10-én és 11-én, azaz most hétvégén az orfűi kemencés Udvarban nagy lesz a sürgés-forgás, hiszen a csapatok versengése mellett gazdag kulturális programmal is készültek a szervezők. Gyerekprogramok, magyarhertelendi sör, felnőtt színház, csak pár izgalmasabbat emeletünk ki. És a melegre való tekintettel a strand sincs messze!
Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy kevés számú hölgyszerzőink egyike, MsTea tematikus blogja, a Tealevelek harmadik helyezést ért el a GoldenBlog 2010 verseny gasztroszekciójában! A tea-blogot mi rendszeresen olvassuk, tegyék ezt Önök is!
A Pécsi borvidék aranyérmes borait kóstolhatta meg a keddi díjátadó gálavacsora közönsége, egyúttal megismerkedhettek a borvidéki marketing stratégia, a borutak közti együttműködés és a májusban indított cirfandli-kampány részleteivel. A pécsi Corso Hotelben megtartott rendezvényen adták át a borvidéki borverseny érmei mellett a Kult-utca bora 2010 és a Cirfandli Ünnep legkedveltebb bora 2010 elismeréseket is.
A Pécsi Flamenco Egyesület által szervezett Flamenco Pécs fedőnevű, közel egy hónapos rendezvénysorozat (www.flamencopecs.hu) részeként a Pezsgőház étteremben Andalúz vacsoraest lesz július 8-án, azaz csütörtökön este 19.00 órától. A spanyol gasztronómia, életérzés és tánc kedvelőit várják ezen az estén, hiszen ahogy egy andalúz séf tanácsolja: "miközben főzünk, hagyatkozzunk az érzelmeinkre és tegyünk az ételekbe egy cseppnyi bolondságot is".
Hajós András „fröccsmester” indította útjára a Fröccsbuszt, mely két hónapon át egy kétezer kilométeres túrán, számos fesztiválon és rendezvényen népszerűsíti a helyi borokból készített fröccsöt.
Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a tizenhetedik alkalommal megrendezett Magyar Sommelier Bajnokságra, és az első Pannon Borkedvelő Kupára. Előbbi versenyen Magyarország legjobb sommelier-jét keresik, utóbbi megmérettetésen minden borkedvelő kipróbálhatja tudását.
A Pannon Borrégió Egyesület, a Szekszárdi Hegyközség és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület közös szervezésében ragadhatunk kóstolópoharat július első hétvégéjén a pécsi Dominikánus Házban. A Szekszárdon nemrég megrendezett 6. Nemzetközi Kékfrankos Fesztivál díjnyertes boraiból kapunk ízelítőt, ha ezen a szombaton vagy vasárnapon a strandolás helyett a vastag falak hűvösét és a lehűtött borokat választjuk.
A Pécsi Ifjúsági Központ pályázatot hirdet a "III. Mediterrán Hangulatok Bora" 2010 cím elnyerésére a baranyai, somogyi és tolnai bortermeléssel foglalkozó társaságok és egyéni bortermelők részére, fehérbor és vörösbor kategóriában.