A tavalyi Borszerda nagy sikerét követően idén a Közösségi Bormarketing Alap támogatásával négyszer tartanak borszerdát az akcióhoz csatlakozó éttermek (pincészetek és borszaküzletek), amelyek vállalják, hogy az itallapjukon szereplő magyar borokat féláron kínálják vendégeik számára. Ezeken a napokon a részt vevő éttermek nemcsak kedvezményes áraikkal, hanem a kitüntetett borokhoz komponált menüikkel is kedveskednek vendégeiknek.
A tavalyi bemutatkozás sikere után idén is felvittük a Pannon Borrégió TOP25 borát Budapestre. Az Ybl Palota hangulatos, üvegtetővel fedett belső udvara adott otthont a rendezvénynek ezúttal is, cseppet sem volt nagy tömeg, ideális körülmények között lehetett kóstolni. A borok közti felfrissüléshez volt hideg Tettye forrásvíz és szódavíz, nagyobb szünetet lehetett tartani Tésenyi Andrea siklósi kézműves csokijainál. Mintegy kétszázan voltunk, jól éreztük magunkat, nem nagyon találkoztunk csalódott arcokkal.
A tavaszi számhoz kapcsolt Tesztgyőztesek vacsorájának sikere nyomán itt a nyári kiadás. A Pécsi Borozó tizedik számának legjobb borait egy tematikus vacsoraest keretében mutatjuk be az Enoteca Corsoban (Pécs, Király utca 14), mégpedig július 1-jén, csütörtökön. A legjobb cirfandli és rozé mellett a Mustra rovat legszebb vörös és fehér bora kerül majd a poharakba, hozzájuk pedig ételeket is komponáltak az Enoteca konyháján.
Délszláv, sváb, román és magyaros ételek bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők június 26-án 14 órától a pécsi Kultúrkertben. A Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál elnevezésű rendezvény többek összefogásával valósul meg, így a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Pécs és Környéke Regionális Szervezete – élén Zsiga István ügyvezető igazgatóval -, a Pécsi Gastro Club Koller Zsolt vezetésével, valamint a Pécsi Közgazdász Egyesület és a Bikali Élménybirtok gondolta ki a kultúrával egybekötött gasztronómiai napot.
A pécsi Ferencesek utcájában megrendezett Cirfandli Ünnep jó alkalom volt arra, hogy a Kult-utca május elseje után újra benépesüljön a bor iránt érdeklődőkkel és a kóstolni vágyókkal. Szerencsére az időjáráscsinálók is kegyesek voltak hozzánk. A borvidék hat borásza borokkal, a Pécsi Borozó nyereményjátékkal várta az érdeklődőket.
Kétnaposra mertük tervezni az idei Pannon Borrégió TOP25 pécsi kóstolót és a közönség érdeklődése azt igazolta vissza, kell ez a két nap. Mintegy napi 200 vendégünk volt a Cella Septichorában, összesen majd négyszázan kóstolhatták meg a régióválogatottat. Sajtok a megyéből, siklósi kézműves csokik, friss, hűtött Tettye forrásvíz és szódavíz. Minden körülmény adott volt, a légkondi is kibírta a két napot, az idő is velünk volt, még a focivébé se vette el a borrajongók kedvét. Kóstoltunk rendületlenül, ki a rendezvények, kik (mi szervezők) elsősorban utána a Sétatéren. csak jelezzük: már összecsomagoltunk. Bepakoltunk. Az előörs már felutazott. Aki még nem foglalt, most tegye, vagy csak úgy, jöjjön el: TOP25 pénteken az Ybl Palotában Budapesten (Pesti Lámpás, akinek ez mond többet)!
Szaporodnak a boros rendezvények Európa Kulturális Fővárosában. Alig múlik el a Sétatéri kitelepülések sorozata, közte a beékelődött TOP25 kóstolóval, máris újabb poharat ragadhatunk. Július 3-án és 4-én a VI. Nemzetközi Kékfrankos Fesztivál díjnyertes boraival ismerkedhetünk meg a pécsi Dominikánus Házban.
A siller népszerűsítéséért, a folyóborok és borozók becsületéért, a hazai konyháért dolgoznak Budapesten a Fuchsli 1.sz. Borgyógyászat étteremben. Heimann Zoltánék egy „urbánus-rusztikus” vendéglőt álmodtak a Duna partra (Belgrád rakpart 18.), mely lélekkórház és bor étterem egyben.
Ha nem mész el Mohácsra, Mohács jön el hozzád. A Planina Borház mutatkozik be június 24-én Pécsett a Tüke Borházban. Horváth Zoltán nemcsak a borait mutatja meg a látogatóknak, de sokac zenekarát is magával hozza, hogy egy-egy bor között tambura zenével teremtsenek felejthetetlen hangulatot. Megyünk fel a Tettyére!
A pécsi Radó Pince boraira komponált vacsorával folytatódott június elején az Aranytányér vacsorasorozat. A pécsieknek talán nem is kell bemutatni a pincészetet, aki esetleg nem ismerné, nekik korábbi cikkünket és kóstoló-beszámolónkat javasoljuk. A sajnálatos borbörze/borvacsora egybeesés miatt hiába kóstoltunk sietve az előbbin, mégis elkéstünk pár percet a másodikról. Utána viszont feszülten figyeltünk, kóstoltunk, s bár nem jegyzeteltünk, de memorizáltunk sokat. Az este esszenciáját némi képes segítséggel most átadjuk olvasóinknak.