Ma délután babfőző fesztivált szerveznek Mohácson. Estig fő a cserépedényekben a sokac ételkülönlegesség, a bálon a zenét a Podravka zenekar szolgáltatja majd. Utána pedig tessék Ördögkatlanozni.
RMP kolléga szlovéniai kiküldetéséből visszafele hozta ajándékba a bort, szlovén szupermarketek boros polcainak kötelező szereplőjét. Ilyen belépő rizlinget itthon is szívesen látnánk.
Megküzdöttünk a feladattal, bár nagyon nem kellett küzdeni: úgy tűnik, az olcsó német rajnai rizlingek többsége megállja a helyét. WT kolléga a családi nyaralásba rizlingbeszerzést is belecsempészett, így ötöt kóstoltunk meg nemrég a készletből. A válogatás alapszempontja: minden bor 5 euró alatt volt a borkereskedésben. Hogy ez a cirka 1500 forintos értékhatár mennyire tette fel a lécet? A válasz a folytatásban.
Ma kezdődik, és vasárnapig várja a látogatókat a III. Ördögkatlan Fesztivált a Villányi borvidék falvaiba. Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya utcái, a Szoborpark és a Vylyan Pincészet terasza az előző évekhez hasonlóan átalakul a művészetek nyüzsgő katlanává. A hagyományosan Quimby-koncerttel kezdődő fesztiválon öt napon keresztül koncertek, színházi előadások, képzőművészeti és irodalmi, na meg gyermekprogramok várják a látogatókat.
Új sorozatot indítunk útjára a Pécsi Borozó online felületén. Pécsi vendéglátóhelyeken, kocsmákban és éttermekben keressük a jó fröccsöt és az ötfröccsös helyeket (lásd lentebb). Egyszerű, őszinte, jól áttekinthető gyűjteményt adunk majd közre, fröccs-kalauzt azoknak, akik hisznek eme borkoktélban.
A fröccs létjogosultságát nem kell bizonygatni (Hamvas, Krúdy és számtalan tekintély már megtette). Ez a bő másfél évszázados, kifejezetten a magyar lélekre hangolt (bor)koktél rekordgyorsasággal, a szódavízzel együtt vált ismerté és népszerűvé. Túlélte a történelem minden viharát, politikai rendszerét, a közízlés és szájíz akármilyen megváltozását. Azt is, hogy irodalmi magasságokból rosszhírűvé és az alkoholizmus kispolgári jelképévé vált. Kikezdte, de meg nem roppantotta a fröccs népszerűségét, hogy évekig (a lényegét jelentő olcsóságánál fogva) neve összeforrt a rossz minőségű, pocsék borokkal. Pedig itt az ideje annak (aki még nem tudná), hogy mindenki megértse: jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni.
A 65-ös útról több helyen megközelíthető, és letérhetünk Tevel felé, de eljuthatunk ide a 6-os útról Bonyhádon át, illetve a Bonyhád – Dombóvár útról is. Ha szívesen meglátogatnának egy színvonalas, hangulatos és vendégbarát kis tolnai pincészetet, akkor tudunk egy jó tippet adni a faluban.
A szőlőtermelőknek évek óta hasonló nehézségekkel kell megküzdeniük országszerte. A probléma azonban nem biztos, hogy látványos a kívülálló számára. Utánajártunk egy, a Villányi borvidéken formálódó összefogásnak, aminek példája megoldást jelenthet a szőlészeknek.
Szombaton élményvonat indul Pécsről (és Budapestről) Villányba, a városban öt pincészet külön csomaggal is várja látogatóit.
Tisztességes nyár nem múlhat el anélkül, hogy ne látogatna el az ember a Magyar Tengerhez. Ha felkészületlenül érkezünk a Balatonra, még mindig könnyen futhatunk bele lehúzós éttermekbe és minőségiként eladott félédes lőrékbe. Azért sokat javult a helyzet az elmúlt évtizedben, és némi információgyűjtés után igazi boros és gasztronómiai élményeket élhetünk át a nagy tó körül. Borbédekkerünk második felében a Pannon Borrégióhoz kötődő földrajzi rokonság okán a déli partra fókuszáltunk.