Sütés-főzés a kuruc konyhán címmel versenyt hirdet a Siklósi Borbarátnők Egyesületre június 19-ére, szombatra. A „Kuruc-kori ételek” versenyére sütni-főzni szerető emberek, baráti társaságok, civil szervezetek és munkahelyi kollektívák jelentkezését várják, céljuk a magyar konyha hírnevének öregbítése, a borkultúra gyakorlása. A megmérettetésre június 10-ig lehet jelentkezni.
Folytatódik a Kalamáris Vendéglő és a Dunántúli Napló közös vacsoraest-sorozata. Június 8-án a Radó Pince borai lesznek kóstolhatóak a 19 órakor kezdődő borvacsorán.
A 11 aranyérem közül a legtöbbet (8-at) szekszárdi borok gyűjtöttétek be május végén a VI. Nemzetközi Kékfrankos Borversenyen. A legjobb a Takler Pince Kékfrankos Reserve 2006 lett.
Kissé hosszúra nyúlt szünet után jöjjön újra egy vörös, ezúttal a Kunsági Borvidékről. A Hadobás Pince kékfrankosa helyett, ugyanis előbbi tétel messze jobban teljesített, közel hasonló áron.
Emlékeztető a POSZT forgatagában: a Vylyan Duennium 2006 előjegyzése június 15-ig tart.
Új időszámítás kezdődött a magyar vidámparkok történetében. Pontosabban egy itthon eddig ismeretlen műfaj első képviselője tárta szélesre a kapuit Bikalon április elején, és ezzel megnyílt az első tematikus élményparkunk. A külföldön már jól bejáratott és népszerű kategória Magyarországon a középkorral debütál. A többek között a Puchner Kastélyszállót is megálmodó Kollár László uniós támogatással mintegy kétmilliárd forintból hozott létre a Baranyai élménykörút részeként egy komplett reneszánsz várost – és első ránézésre is profi munkát végzet. A várfalak mögé most debütáló mÁkos kollégánk tekintett be.
A száz pontos bírálati rendszer nem csak a borok megítélésénél alkalmazható eredményesen, hanem a nyári szalámi, vagyis a Sommerwurst versenyének is fontos alapszabálya – tudtuk meg május 29-én Fekeden. A mintegy kétszáz fős, javarészt svábok lakta Baranya megyei településen egy új hagyományt indítottak útjára az elmúlt hétvégén azzal, hogy a helyi búcsúhoz kapcsolódva meghirdették az első Stifolderfesztivált.
Múlt héten, a megszokotthoz képest egy hónappal később megjelent az Alexandra Étteremkalauz idei kiadása. A több mint 300 étterem értékelését közreadó kiadvány listáját a somogyi Chateau Visz vezeti, a pécsi Enoteca Corso 13,5, a villányi kötődésű, budapesti Bock Bistro 13, míg a villányi Mandula Étterem 11,5 pontot kapott. A nemzetközi minőséget jelentő 11 pontot 44 étterem lépte túl.
A borrégió legkisebb borvidéke egyben bizonyosan különb minden nagyobb testvértől. Van ugyanis egy különleges, csak itt megtalálható fajtája, határon innen sehol másutt nem termesztik, az üveghegyen túl is csak az osztrákoknak van belőle. Mi cirfandlinak hívjuk, ők zierfandlernek, de becézik spätrotnak is. Itt se sok híja, hogy szinte teljesen eltűnt, de szerencsére nem és reméljük, hogy a jelenlegi két tucat hektár hamarosan nem csak ennyi lesz. Hogy legyen cirfandli szőlő, hogy legyen jó cirfandli bor s mindennek legyen vásárló-kóstoló közönsége, társultunk a két pécsi borvidéki borúttal és elindítottunk egy kampányt. Nagy szó ez, mert forrásaink szűkösek, de lelkesedésünk nagy. Június ötödikén kezdünk, tartsanak velünk!
A Danubius Hotel Gellért konyhája költözik Pécsre a Hotel Palatinusba június 5-én. Asztalfoglalás: 72/889-444