Kérem Várjon!
Cikkek
Positive Vibration
Villa Tolnay borok a Kalamárisban
kenszei
2014 November 18.

Amikor éppen nem „boxolnak” vagy tematikus kóstolóznak Szabó Zolival, akkor a Kalamáris Borbisztró és Vinotéka csapata pincéket szemel ki és mutat be, lehetőség szerint a borász, a borok megálmodójának aktív részvételével. Jómagam a kadarkák versengése után a csobánci Villa Tolnay Borház bemutatkozását is egy kihagyhatatlan alkalomnak gondoltam, szerencsére újfent nem csalódtam. A birtok borait Nagy László birtokigazgató mutatta be, és az első fél órában még az esemény beszélgetőpartnere, Szabó Zoltán sem nagyon jutott szóhoz. Nagy szó ez, itt már éreztük, hogy fajsúlyos dolgokkal fogunk találkozni!

Sabar Mórocz Olaszrizling 2013

Szintén Nagy László által elkövetett tétel, mint kiderült a Sabar borokért is Ő felel. Részben amerikai tölgyben érlelődött, én egyáltalán nem szúrtam ki ezt, nagyon elegáns volt a fahasználat. A sor talán legfeszesebb tétele, vibráló savakkal, jó szerkezettel és kellemes ásványossággal. Krémes, de nem lomha, tüzes, de nem túlzóan köves-ásványos. Abszolút olaszrizling is, kitűnően hangolva, szerkesztve. Nagy élvezettel kortyoltam.

Villa Tolnay Tavasz Rajnai Rizling 2013

Klasszikus Villa Tolnay, gyümölcs, kovakő és a finomseprős jegyek együtt. Korábban soha nem kapott fát, ez a tétel került először Stockinger hordókba. Erőteljes savak fölött széles-krémes szerkezet, vibrál, de még pihenhet a palackban bőven, hogy minden porcikája pontosan a helyére kerüljön. Közérthetőbb, egészen illatos rajnai, szinte verhetetlen áron.

Villa Tolnay Hold Prémium Zöldveltelini 2013

Zöldveltelíni trilógia tagja, testvérei a Nap és a Föld. Szeptember végén, éjszaka szüretelt alapanyag, 18 órás héjon áztatás. Ennek megfelelően túlmutat a fajtán, van egy csipetnyi tanninja, nagyon erős fűszeressége és egészen vibráló szerkezete. Átlagos fehérboros élménynél jóval szélesebb a szájban, és hosszabb is mindenképpen. Levegőn nagyon jönnek az ásványok, nagyon

Villa Tolnay Olaszrizling 2009

55 éves tőkék gyermeke, lassan nyíló tétel, hosszasan levegőztettem. Illatába kissé fáradt, teljesen eluralkodtak a tercier jegyek. Ízben magas alkohol és erőteljese fenolos jegyek jönnek, porózus, ásványos, de a korty is leépülőben. Úgy tűnt, nem érdemes már nagyon tartogatni (vagy még hosszasabb levegőztetésre van szüksége).

Villa Tolnay (fahordós) Rajnai Rizling 2013

Túlcsorduló illatok, barack, wax, csipetnyi kovakő, tankönyvbe illő. A fa szépen támogat, stílusosan öleli körül a kortyot. Nagyon ress a szájban, megint egészen vibráló a korty, nehéz abbahagyni. Egyszerre acélosak a savak és kellemesen melegít az alkohol. Viszonylag friss palackozás, hamarosan piacra kerül, érdemes lesz rá figyelni!

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007

Petrol, nagyon sok petrol. Gyönyörűen áll neki a kor, botrytis-es szemek is kerültek bele, jön is a hűvös illat. A kortyot pár grammnyi maradék cukor teszi még izgalmasabbá, az egész szájat betöltő élmény, hosszasan időzik, és minden valamirevaló borisszának mosolyt csal a szájára. Gömbölyű, lédús barackot látok magam előtt, rajnai rizling sziruppal csurgatva. Csobánc, rajnai rizling, Villa Tolnay. Mindenből annyi, hogy közel tökéletes élményt kapjunk.

Villa Tolnay Chardonnay 2013

Mély illatok, mogyoróvajjal és mineralitással. Egészen mélyen szálazható a korty, a savai komolyak és még morcosan karcosak, időt kérnek. Háromszáz literes Stockinger hordókban érlelődött, az almasav közel felét bontották. Vajasság uralkodik a kortyon, a finomseprő kevergetésének és az almasav bontásának köszönhetően is, a korty végén pedig sós jegyek csipkelődnek. Minden pillanatában változó, alakuló tétel, nagyon fiatal még, hosszú út áll még előtte.

Villa Tolnay Névtelen 2008

Cabernet sauvignon és merlot házasítása, ebből közel 70% a cabernet sauvignon. Elsőre enyhe animalitás, sok piros bogyós gyümölcs és paprika, még a zöldességen innen. Idős kora ellenére is ress és van benne egyfajta rusztikusság, ami szerintem még mindig érlelést kíván. Nagyon lassan alakul a levegőn, a szerkezete talán elbírna egy árnyalattal több testet, kibillentve az alapvetően szikár felállásból a bort. Egyedi stíl, egyedi hangulat, semmiképpen sem mainstream vörös vonal.

Villa Tolnay Primus Cabernet Sauvignon 2007

Erdei fekete bogyósok, sok. Hangyányit emelkedett illó, érintésnyi. Magas savérzet, mellé szépen simuló tanninok. Hosszú, de még nem bársonyos lecsengés. Még bőven van ideje, tercier jegyeknek vagy fáradtságnak nyomát sem találni. Furcsának tűnhet, de mindkét vörösnél úgy éreztem, hogy még bőven érdemes őket elfektetni, előnyükre fog válni.

Villa Tolnay Rheingold Rajnai Rizling 2006

100g/L maradék cukor, 9%-os alkohol és hét és feles sav. Az este borai közül nekem ez lógott ki egyedül, a várt vibrálásból és olajos-krémes szerkezetből nekem nem jött semmi. Emelkedett illattal nyit, enyhe citromfűvel. A korty viszonylag egysíkú, alapvetően édes jegyek uralják, savak nem igazán támogatják. Komoly elismeréseket gyűjtött be korábban, de engem nem győzött meg az estén, talán majd máskor.

A borsor és a minden részletre kiterjedő beszélgetés végén garnélával töltött csirkemell érkezett baconben sütve, tormás fehérboros mártásban, burgonya felfújttal és szegfűszeges karotta pürével. Nagyszerű este volt, nagyszerű borokkal, rengeteg szakmai információval és érdekes történetekkel, amelyek segítették még mélyebben feltérképezni a Villa Tolnay Borház borait, történetét, mindennapjait.