Kérem Várjon!
Cikkek
Rekordszámú portugieser, Villánytól Dél-Tirolig
Pezsgők is érkeznek a portugieser világbajnokságra
zoranka
2016 March 25.
Már kezdtünk aggódni, idén lassan indult be a nevezés, de aztán előbb a külföldiek, a végén a legközelebbiek, de igen sokan küldtek bort a portugieser-vébére. Szinte minden borfajtának rendeznek versenyeket világszerte, Pécs immár negyedik éve házigazdája a Baranyában rendkívül elterjedt és közkedvelt portugieser (vagy régi nevén kékoportó) nemzetközi versenynek. A Portugieser du Monde már márkanév, hiszen kilenc országból érkeztek borok, a zsűritagok Portugáliától Dél-Koreáig kelnek útra, hogy Pécsett megkóstolják a borokat és megnézzék maguknak Villányt.

A rendezvény gondolatát már szerencsére a kezdeti fázisban felkarolta a pécsi városvezetés, fővédnöke dr. Páva Zsolt polgármester, védnöke Girán János alpolgármester lett, de ugyanígy jól fogadták az ötletet a villányi borászok, akik meghatározónak számítanak hazai portugieser-ügyekben.

Így van esély nullára kihozni a rendezvényt, hiszen a nemzetközi színvonalon megszervezett borverseny nem kis tétel szerény költségvetésünkben. Már csak a közönség kell, hogy legalább kétszázan legyenek kíváncsiak az oportókra és eljöjjenek a szombati közönségkóstolóra...

A Pécsi Borozó felhívására mindenesetre évről-évre több bor érkezik a versenyre és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is. Az első versenyre 4 országból 62 bort, majd 2014-ben már 6 országból 72 tételt, míg tavaly 8 országból 67 bort neveztek a versenyre.

Idén minden rekord megdőlt, hiszen 9 országból érkeztek nevezések, 85 bort küldtek el Pécsre, a nevezések közel fele külföldről érkezett, ráadásul több mint 30 pincészet jelentkezett a szombati kóstolóra, ahol  100 bor lesz kóstolható.

A borászok a megmérettetésre fiatal, 2015-ös portugieserekkel, régebbi évjáratos portugieserekkel, minimum 25%-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal és idén először portugieserből készített fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel is jelentkezhettek. 

A Portugieser Du Monde nemzetközi zsűrijének elnöke idén is dr. Kosárka József borakadémikus, a további tagok: Ivan Dropuljić, Ivo Kozarčanin, Vito Andrić (Horvátország); Wolfgang Junglas (Németország); Sebestyén Csilla, Horkay András, Susann Hanauer, Tamás Róbert, Labancz Richárd (Magyarország); Pier Paolo Lorieri (Olaszország); Maria Joao Almeida (Portugália); Igor Luković, Robert Csevari (Szerbia); Jože Rozman, Milan Stojičević, Staša Cafuta Trček, Drago Vovk (Szlovénia); Baek Nan Young (Dél-Korea) és Mar Galván (Spanyolország).

A zsűri a pécsi versenyt követően ellátogat Villányba, velük tartanak majd a kóstolóra érkező külföldi borászok is, hiszen jönnek Horvátországból tíz pincészetből, de Szerbiából és Németországból is. A nemzetközi szakértők Günzer Tamás pincészetét járják majd be, ahol zártkörű kóstolón több más villányi pincészet is bemutatja majd portugieser és cabernet franc borait.

A Portugieser du Monde egyik fő célja a fajta népszerűsítése a nagyközönség felé is, ennek érdekében április 2-án, szombaton délután 15-20 óra között a közép-európai portugieser-termelők mutatkoznak be Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben a nagyközönségnek. Az előzetes jelentkezések alapján a magyar termelők mellett lesznek horvát, német, szerb és olasz borok is a kínálatban.  

A kóstolófesztiválon fellép a Jazzimpair együttes, a zárást követően pedig after partit rendeznek a pécsi Főtér bor és kávéházban. Belépőjegyek már vásárolhatóak a kóstolóra a jegymester.hu oldalon és a jegyirodákban országszerte, elővételben 2900, a helyszínen 3900 forintért.  

További információk: www.pecsiborozo.hu/portugieser