Kérem Várjon!
Hírek
Szintet lép a Petrányi Pince és Borterasz
Bori
2024 June 03.

A megújult Petrányi Pince és Borterasz lesz hamarosan a Balaton legeredetibb helye? Mede Ádám Executive chef nem titkolt célja ez, aki Ruga Endre Head cheffel vette szárnyai alá a csopaki éttermet. Koncepcióváltás, minőségi nagymama konyhája életérzés, brutális panoráma. 2024. május 23-án az újranyitás alkalmából rendezett sajtóseseményen hivatalosan bemutatkozik a Petrányi Pince és Borterasz 2.0.

2024. januárjában kezdetét vette egy új és rendkívül izgalmas fejezet az étterem életében. A Petrányi Pince és Borterasz tulajdonosai, Petrányi Piroska és férje, Petrányi István felkérték Mede Ádám chefet, hogy segítsen megalkotni azt az új elgondolást és működést, mely alkalmas lehet arra, hogy éttermük a Balaton legeredetibb éttermévé válhasson. Nem a legjobb, a legeredetibb a cél!

A tapasztalt chef vezetésével hosszú hónapok óta egy teljesen új koncepcióváltás zajlik a színfalak mögött. Célja egybecseng a tulajdonosok céljával, a Balaton legeredetibb helyévé varázsolni a Borteraszt csakis magas minőségben. Személyes célja egy olyan teljeskörű étterem-management és egy olyan magas szintű vidéki étteremfejlesztés, amiből még hasonló sincs az országban. A Petrányi Borterasz napi működéséért felelős Head Chefnek viszont kollégáját Ruga Endrét kérte fel, azonban Ádám a háttérből és a konyhában is folyamatosan irányítja az általa összeállított csapatot.

Mede Ádám a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown évei után a budapesti Laurel Executive chefjeként jutott a csúcsgasztronómia élére. Vezetésével a Laurel felkerült az ország TOP 10-es listájára. A Laurel és „kistestvére”, a csopaki Resti by Laurel teljes koncepciójának megálmodója és megalkotója. Irányvonala és munkássága alapján mindkét hely Michelin ajánlott hellyé vált rövid idő alatt. Vajon sikerül ezúttal is elérnie a kitűzött célt?

Ruga Endre Head chef neve is ismerősen csenghet, hiszen a zebegényi Natura Hill chefje volt 4 éven keresztül, onnan indult a Mede Ádámmal közös ismeretségük. Endre a Ritz Carlton Budapest csapatának Sous chefjeként is tevékenykedett több évig, ahol magas sztenderdek és profi csapatjáték volt jellemző. Tíz éve a vadászat az élete fontos részét képezi, ezáltal teljesen más szemszögből viszonyul a húsokhoz és a vadakhoz, melyek az étteremben is nagy szerepet kapnak. A Petrányi Borterasznál célja a régi gyermekkori családi étkezések hangulatát és ízeit átadni a vendégeknek, melyben közel 20 éves szakmai tapasztalata segíti.

A Petrányi családi birtok alapításának romantikus története, amikor a házaspár egyik szokásos csopaki sétája alkalmával annyira beleszeretett a Szita-hegy lankás dűlőibe és panorámájába, hogy elhatározták, ide építik saját borászatukat. A borászatot végül 2000-ben építették meg, mely a sikeres vállalkozó házaspár szerelemprojektje. Boraik azóta számtalan elismerésben részesültek, nemzetközi és magyar szinten is díjazottak. 2012-ben készült muskotályuk egyből elnyerte az MTA Bora címet, a 2014-ben a pince olaszrizlingje megkapta a Kódex minősítést, a VinAgora borversenyen syrah 2015 boruk lett a legjobb magyar syrah fajtabor. Olaszrizling Birtokválogatás 2017 boruk lett az Országház Bora. A Nemzetközi VinAgora Borversenyen Furmint 2019 boruk besöpörte az aranyérmet, Hegybor Olaszrizling 2021 és Rosé 2021 boraik az ezüstérmet. A Hegybor Olaszrizling 2021 bor aranyérmes lett az Országos Borversenyen. Rosé 2022 boruk aranyérmet nyert az Országos Borversenyen, Birtokválogatás Olaszrizling 2022 boruk ezüstérmet szerzett a nemzetközi Winelovers Wine Awards versenyen. Syrah 2021 és Hegybor 2022 boraikat pedig ezüstérmmel díjazták a világ egyik legnagyobb borversenyén, az AWC Vienna Wine Challenge-en.

9 évvel ezelőtt, 2015-ben nyitotta meg kapuit a borászathoz tartozó étterem, mely lélegzetelállító 180 fokos panorámájával a balatoni vendéglátóhelyek között is unikumnak számit. Az étterem, a konyha- és konyhatechnológia folyamatosan bővült, fejlődött. A tulajdonosok hisznek a folyamatos fejlesztésben, közös álmuk és céljuk, hogy a Petrányi név a gasztronómiában is az emberek szívébe lopja magát, és csopaki éttermükben és borászatukban ugyanazt a magas minőséget képviseljék, ahogy vásárlóik a budapesti autószalonjaikban már megszokhatták, hiszen a Petrányi család által tulajdonolt Petrányi Autó Kft. hosszú évek óta meghatározó szerepet tölt be a magyar autókereskedelemben. A régóta működő étterem kapcsán 2023. decemberében megérett bennük a szintlépés gondolata, mely egyben az addig megszokott működés végét is jelentette és egyben a „Mede-Ruga korszak” kezdetét.