Kérem Várjon!
Cikkek
Újborok, évkezdés, értékelés
Dr. Erdélyi Árpád (Tűzkő Birtok)
promóció
2021 March 18.
A kihívásoktól sem mentes tavalyi évről, egyúttal az egyik legjobb évjáratról, az idei évkezdésről kérdeztük dr. Erdélyi Árpádot, a Tűzkő Birtok ügyvezetőjét. Az Antinori-birodalomhoz tartozó bátaapáti birtokon üde, friss fehérborok, ropogós rozék és az utóbbi években egyre meghatározóbb vörösborok készülnek.

Ha már évkezdés és újborok, hogyan értékeled a 2020-as évjáratot?

2020 szőlészeti szempontból nem volt egy egyszerű évjárat. A korábbi évekhez képest későbbi és elhúzódó rügyfakadás, a hűvös tavasz, az aszályos nyár kellő kihívás volt a szőlészetben. Szerencsére az augusztus elején megérkezett nem túl sok csapadék biztosította a lével teli bogyókat a szüretre. Borászati szempontból mindenképpen előnyös volt az egészséges és tökéletesen megérett szőlő alapanyag. A fehérborokról és rozéról már most elmondható, hogy az utóbbi sok-sok év egyik legjobb évjárata: a megfelelő savtartalom és teltség jól iható fajtajelleges és tökéletes borokban testesül meg. A vörösek szintén sokat ígérők, de még túl frissek ahhoz, hogy már most élvezhessük őket.

Melyik újbor lett véleményed szerint a legkiemelkedőbb idén?

Személy szerint fehérbor kedvelő vagyok, azon belül is a rajnai rizling, illetve a zöldveltelini a kedvenc fajtám. Mindkettő csodálatos, de nem csak a véleményem szerint, hanem a piac is ezt tükrözi. A rajnai rizlingünk több, mint 90%-át, közel 150.000 palackot már értékesítettünk, első sorban az export piacon. A maradék Magyarországon kerül a borszeretők kosarába.

Befolyásolta valamilyen szinten jelentősen a járványügyi helyzet a borászat életét, akár kereskedelmi, vagy vendéglátói szempontból?

Ez nem is kérdés, hiszen a gasztronómiát nagy mértékben megtépázta ez a járvány. A szőlő nő, azt nem lehet a fotelből művelni, így a szőlészetben ugyan jóval elővigyázatosabban kellett a feladatokat elvégeznünk, de nem állhattunk le. Hasonló volt a helyzet a borászatban is. Értékesítés szempontjából a Horeca-ba szánt mennyiségek első sorban a láncokban és a sikeresen megszerzett új export piacokon került értékesítésre. Így azt tudom mondani, hogy az első ijedtséget követően végül mégis szerencsésen átvészeltük az első két hullámot.

Hogyan látod az idei évet?

Bizakodom a jó évjáratban, de erre sajnos semmilyen ráhatásunk nem lehet. A munka mind a szőlőben, mind a borászatban az előző évekhez hasonlóan meg van, és meg kell csinálni. Nagyon bizakodom abban, hogy a járvány harmadik hulláma mielőbb megszakad, és a vendéglátó helyek megnyithatnak, és a borfogyasztók és borkedvelők ismét válogathatnak kedvenc boraik közül.

Terveztek idén fejlesztéseket/bővítéseket?

Úgy gondolom, hogy az elmúlt 10 évben eltelepített 120 ha új szőlő, a több, mint duplájára bővített és teljes egészében felújított és modernizált borászat, illetve az új gépekkel és eszközökkel felszerelt szőlészet után az idei évben nincs szükségünk hordó vásárláson kívül újabb beruházásra.

Az export vagy a belföldi eladás dominált inkább?

A kezdetektől fogva számunkra az exportértékesítés mindig is dominánsabb volt, mint a belföldi. Termelésünknek több, mint 80%-a jelenleg is az export piacon kerül eladásra. Mindez nem jelenti azt, hogy a belföldi borfogyasztók részünkről kisebb odafigyelést és törődést kapnának, hiszen magyar szőlőből magyar bort készítünk, amelynek a hírét nagyrészt külföldre visszük, de borvidékünk kincseit itthon is el szeretnénk juttatni minden Tűzkő bor kedvelőhöz. Természetesen azokhoz is, akik még nem ismernek bennünket.

Melyik bor volt a legnépszerűbb a tavalyi évben?

Leginkább kedveltek a friss, illatos (nem muskotályos) fehérborok, mint a zöldveltelini, pinot grigio, rajnai rizling és a kékfrankos rosé. Tapasztalatunk szerint a borfogyasztók egyre nagyobb hányada fordul a friss fehérborok felé, ami főleg melegebb napokon, de akár téli időszakban is az egyre inkább egészségtudatos és könnyed ételek kiváló kísérője.