Kérem Várjon!
Cikkek
Amit a Planina ad
IH Borklub: Planina Borház
zoranka
2008 October 17.

Őszi számunkban kiemelten foglalkoztunk a mohácsi borászokkal, hiszen szerintünk több figyelmet érdemel az a vidék. Ez apropóból az IH (azaz pécsi Ifjúsági Ház) borklubjába meghívtuk a Planina Borházat megszemélyesítő Horváth Zoltánt, beszélgessük, kóstolgassunk. A vártnál is nagyobb lett a siker.

 

 

 

Az Ifjúsági Ház borklubját az utóbbi években Környei Béla borakadémikus vezette, akinek sikerült közel ötvenfős állandó közönséget összekovácsolnia. Béla bácsi azonban ősztől átadta a stafétabotot, viszont még nem tudni kinek. Egy alkalomra a Pécsi Borozó, ezen belül zoranka is felkérést kapott műsorvezetésre, kóstoló-szervezésre, és (mivel annyit el kell árulnunk, jól sikerült) lehet, hogy jövőre is kitart még vállalkozó kedvünk és belevágunk a klubvezetésbe.

 

 

 

 

 

 

Vendégünk a mohácsi Planina Borház volt, annak is vezetője Horváth Zoltán, akivel jókat beszélgettünk a mohácsi szőlőhegyről, a sokácok által právinak is becézett kadarkáról, hogy miért is váltott tamburáról hordóra, a vicces címkecsaládról és hogy miért is olyan jó a kulen a Lárfa mellé… A beszélgetést szerencsére jól fogadta a közönség, akik kérdéseikkel, hozzászólásaikkal is jelezték aktivitásukat, hozzáértésüket, vagy akár figyelmüket – no meg kedvezően értékelték a kóstolt borokat is. Nem mellékesen a Pécsi Borozónak is lelkes olvasókat toboroztunk...

 

 

 

 

 

 

A Borka névre hallgató 2007-es királyleánykáról már írtunk lapunk hasábjain, személyes kedvenc, nem részletezem. Aki még nem olvasta-kóstolta, érdemes Borkára kattintani a toplistákban. A másodikként kóstolt 2007-es fehér cuvée, leánykori nevén vegyes fehér nekem kevésbé nyerte el a tetszésem, korrekt bor, ezerjó és cirfandli biztos van benne és még két-három fajta, ráadásul kapott egy kis barrique érlelést is. Hordóminta még, nincs is belőle sok, régi tőkék bora ez, elborozgatni kellemes.

 

 

 

 

 

 

Az első vörös a Lárfa 2007 volt, nagyja portugieser, de van benne vagy 30 % kékfrankos és 10% néró is. Idén busójárásra jelent meg, de nyárra érett be, akkor volt a legszebb, most mintha kezdene, de csak kezdene leereszteni – de már nincs is sok belőle. A 2007-es kékfrankos hordóminta nagyon szép, érett, de még fejlődésben, szép savháttér, sok gyümölcs, pár hónap múlva talán már palackba is kerül. A 2007-es cabernet sauvignon volt a záró bor: nekem kicsit túl édeskés volt, alkoholos-glicerines édesség ez, érett, kicsit túlérett és kevés a sav, nekem. Palackba a franc-nal közösen kerül majd állítólag, de azt most külön nem kóstoltuk.

 

 

 

 

 

 

A palackok kiürültek, előjegyeztünk egy tavaszi kirándulást Mohácsra, beszélgettünk még vagy egy órát. És a végét kedvet kaptunk a folytatáshoz.