Kérem Várjon!
Cikkek
Belgrádi szuvenír
Három bor a belgrádi borfesztiválról
zoranka & kenszei
2011 April 08.

Február végén tettünk egy villámlátogatást Belgrádban, más munkánk vezérelt bennünket arra, de ha már épp akkor rendezték meg a BeoWineFair nevű borfesztivált a helyi vásárközpont területén, megnéztük, mit kínálnak. Kóstolni nemigen volt szerencsénk, lévén az autóvezetéssel nehezen összeegyeztethető, de barátainktól kaptunk pár palackot, hármat legutóbb fel is bontottunk. Helyi fajták, világfajták, két pincészet. Meg egy rövid kóstolási jelentés.

Braća Rajković
Prince Rskavac 2008

A zsupai területeken borászkodó Rajković-testvérek régi ismerőseink, a 2008-as belgrádi borfeszten a 2004-es Prince 89 pontot kapott tőlünk. Négy évvel fiatalabb öccse mély lilás színekkel kezdi a barátkozást, fűszeres illatokkal, szilva, meggy, csoki. Ahogy nyílik, egyre több és egyre szebb meggy. És szilva, kortyban aszalt szilva. Némi vanília, szép hordóhasználat, fűszeres csokikrémességet adott a bornak, de nem nyomta el a gyümölcsösséget. Izgalmas, ennek ellenére jól iható vörösbor, jelen állapotában 87 pont, de felfelé tart. A rskavac (magyarul leírva sem könnyebben kiejthető: rszkávác) egyébként a Szerbiában elterjedt helyi fajta, a prokupac regionális elnevezése. A pincészetben 3500 forint körül adják.

Braća Rajković
Opium 2006

Igazi szerb trilógia: vranac, prokupac és začinka, három helyi fajta házasítása. Majd három éve is kóstoltuk, akkor szép jövő ígértünk neki, most egy kicsit visszább fogtuk magunkat a pontozásnál. A színével nincs gond, szép vörös, pici lilás beütéssel. Illatában az erdei gyümölcsök mellett pici ecetességet véltünk felfedezni, de ez mondjuk kiszellőzött. Kortyban erőteljes savak, ami egy hosszabb távra tervezett bornál nem hátrány, sok meggy és cseresznye adja a zamatokat, ahogy hagyjuk melegedni és nyílni, egyre szebb lesz. Most 85 pontra vesszük vissza a nagyobb reményeket. A pincészetben 4000 forint körül adják.

Zadužbine kralja Petra I Kraljevska Vinarija
Cabernet Sauvignon Suveren 2008

Az egykori oplenaci szerb királyi szőlőbirtok hatvan évig állt parlagon, most újjáélesztésének egyik első eredménye ez a cabernet sauvignon. A száz hektáros, még mindig felújítás alatt álló birtok tavaly hozott ki egy kedves sauvignon blanc-t, most vörösben is megmérkőztek már. Mély, sötét színek kerülnek a pohárba, fűszeres-gyümölcsös, egészen kedves, finom illatok. Kortyban telt krémesség, szép édes tannin, érett gyümölcsök. Kávékrém és reszelt csokoládé vaníliaágyon, meghintve friss erdei gyümölcsökkel. Jóleső érzéssel kortyolgatjuk el az egész palackot, 89 pontot biztos kézzel kiérdemelt. A pincénél 2500 forintért szerezhető be.