Kérem Várjon!
Cikkek
Büszke megyénk dicső bora
Baranya Megye Bora 2009 választás
bori
2009 March 30.

A Baranya Megyei Önkormányzat 2009-ban ismét kiválasztja a Baranyában termelt borok közül a legnemesebbeket, amelyek ünnepi alkalmakon méltón képviselhetik megyénket itthon és külföldön. A kiválasztásra május 6-án, Villányban borversenyt hirdet.

A verseny helyszíne a Villányi Borász Akadémia, amely már többször bebizonyította, hogy méltó körülményeket tud biztosítani a rangos versenyek lebonyolításához.

A benevezhető kategóriák:

fehérborok, rozéborok és vörösborok.

A vörösborokat három csoportban bírálják el:

1. kékfrankos, portugieser;
2. zweigelt, blauburger, kadarka;
3. cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir.

A borokat – a hagyományokhoz híven – független, neves borszakértők bírálják el.

 

Nevezni csak palackozott és forgalomba hozott 2005, 2006, 2007 vagy 2008 évjáratú minősített borral lehet, amely a Baranya Megyei Önkormányzat által meghirdetett versenyeken korábban nem nyert.

A győztes borokból a Baranya Megyei Önkormányzat a következő (2010. évi tavaszi) versenyig rendszeresen vásárol, és reprezentatív ajándékként adja át vendégeinek. A palackokat különleges, a megyecímert is ábrázoló, „Baranya megye bora – 2009” címkével látja el, egyben feljogosítja termelőjét a meg nem vásárolt borkészlet a verseny minősítésére utaló megkülönböztetéssel való árusítására.

A verseny végeredménye a sajtóban megjelenik, valamint a nyertes borokról az éttermek, vendéglők is értesítést kapnak. A nyertesek a Szőlő és Bor Ünnepén (Pécs, 2009. szeptember 27.) vehetik át oklevelüket.

 

A nevezés menete:

  • A nevezni kívánt borokból 3-3 palack leadása a verseny színhelyén (Teleki Zsigmond Szakképző Iskola Borász Kabinetje, Villány, Mathiász János u. 2.)

  • Leadási idő: 2009. április 28. 8-15 óráig, április 29. 8-12 óráig (kontakt: Schneider Jánosné)

Nevezési díj: 1.500 Ft/fajta (a helyszínen fizetendő)