Kérem Várjon!
Cikkek
Cabsav a borszakkörben
Új projektünk telt házzal indult
zoranka
2013 January 22.

Tavaly karácsonykor találtuk ki, hogy legyen borszakkör. Egy olyan hely, ahol azért jövünk össze, hogy borról beszélgessünk, borokat kóstoljunk, megtaláljuk a kedvenceinket, megkönnyítve ezzel a borvásárlást vagy az éttermi rendelést. Olyan legyen a borszakkör, ahova nem a sznobizmus viszi a vendéget, s ahol nem a didaktikus okítás vezérli a szervezőt. Azért nem bíztuk a véletlenre: cabernet sauvignon volt a nyitány. Legyen havonta egy jó hétfő esténk!

Az év legrosszabb napja január 21. Ezt én persze a borszakkörre menet tudtam meg, biztos jó volt erre a napra tenni? De addig minden a legnagyobb rendben ment, a tervezett 30 vendég helyett majdnem hatvanan jelentkeztek, egy óra múlva kezdünk, csak nem jön közbe semmi. A magyar ember nem viseli jól, ha minden rendben van, akkor kezd el izgulni, hogy akkor mi lesz ezután, csak rosszabb lehet. És persze. Jön egy telefon, hogy a várt cabernet sauvignon helyett cabernet franc érkezett az egyik pincészettől. Nem nagy gond végül is, csak ez most egy sauvignon fajtakóstoló. A Pezsgőház borraktára javít a helyzeten, van friss rendelésben épp nyolc palack cabernet sauvignon, más termelő ugyan, de legalább azonos évjáratból.

                                                                                                                Fotók: Wéber Tamás

A borsor tehát picit módosult, de a koncepciónk nem. Nyolc bor, borozgatás közben beszélgetés, mindenkinél kóstolólapok, jegyzetelni, megőrizni az emlékeket, bortotó, hogy játékosabb legyen, a borok alufóliába csomagolva, minél kevesebb legyen az előítélet. A vendégünk Németh János volt, aki Szekszárdot is, pincészetét is képviselte, de kollégánk, Labancz Richárd is most inkább a válaszoló, mint kérdező szerepébe kényszerült, lévén az elmúlt hónapokat a Napa-völgyben töltötte, ahol nem cirfandlit vagy zöldveltelinit, hanem sokkal inkább cabernet sauvignont szüretelt. Az alábbiakban az ő jegyzeteit adjuk közzé, a borok a következő sorrendben érkeztek:

Günzer Zoltán Villányi Cabernet Sauvignon 2011

Színe egészen világos, már-már piros. Illata alapvetően hűvös, van benne elég sok zöldes jegy is, jelentős pirazin. Ízében friss gyümölcsösség és paprikás jegyek, éles savak mellett kissé elbújó tanninok. Nem igazán tudta szép arcát mutatni. Bevezetés a cabsav világba.

Kaiken Reserve Cabernet Sauvignon 2011 (Argentína)

Egész intenzív már kitöltéskor. Érettebb tónusok illatban és ízben is. Kerek-kedves gyümölcsök vezetik, könnyed, de nem súlytalan. Arányai egészen jól megkomponáltak, kellemes gyümölcsösség, jó savakkal és letisztult tanninokkal. A hordóhasználat is szép, arányos, nem túlzó, de nem is sokáig emlékezetes tétel.

Konyári Dél-Balatoni Cabernet Sauvignon 2009

Elsőre bőrösség, húsos jegyek jönnek, ez elég hamar kitisztul és erőteljesen gyümölcsös lesz az illat, sok-sok erdei gyümölccsel. Ízben szinte teljesen ugyanezt az utat járja be. Ez az első tétel, amely szélesebb, komolyabb testtel rendelkezik, arányain a tanninok húzóssága ront egy kicsit. Ezt leszámítva szépen van megkomponálva, úgy tűnik, még érhet is a palackban.

Vitis Pince Tolnai Cabernet Sauvignon 2009

Egészen sötét tónusokkal mutatkozik be a pohárban. Illata erőteljes fahordót sejtet, sok édes jeggyel, leginkább kókusszal. Ízben mély gyümölcsök, főleg áfonya és szeder, némi dohány, erőteljes édes-hordós jegyekkel támogatva. Dúsak a tanninok, erőteljes az alkohol és a glicerin, robosztus versenyző, de lehetne cizelláltabb.

Németh János Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2009

Elsőre bizonytalan illat, mintha kis dohossággal is talán - szellőznie kell, de teljesen kitisztul. Sok erdei gyümölcs jön, édes verzióban, melegséget, kedvességet áraszt az illata. A szájban egészen szétterül, dús tanninjai szépen simogatnak, jön némi csokoládé, az alkohol befűt a korty végén. Tömör szerkezet, jól megkomponálva, igazi nagyboros alkat.

Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2008 (Chile)

Illata valószerűtlenül málnás, szinte minden más jegyet a háttérbe szorít, elképesztő koncentrációban van jelen. Ízben ugyanez az erőteljes málna, nagy adag cassis. A gyümölcsösség hűvösséggel jár párban. Cserzőanyaga bőséges, de nem teljesen letisztult, erőteljesen húz. Hosszú percek után sem lankad a gyümölcsössége, ugyanolyan intenzíven jön a pohárból.

Belje Cabernet Sauvignon 2008 (Horvátország)

Nagyon izgalmas illat, igazából semmi sem ugrik ki belőle, de nagyon összetett, hosszasan szálazható. Mély, nagyon szépen használt hordóval, sok erdei gyümölccsel és kis dohánnyal. A korty kivételesen elegáns, arányos, szinte minden a helyén, precízen. A hordó kifogástalan, a tanninok simák, van mellettük sav is, és az alkohol sem lóg kifelé. Szerencsére a gyümölcsöket is sikerült megőrizni. Nagyon elegáns, nem hivalkodik, úgy nagy, hogy nem hat egy pillanatig sem soknak.

Vylyan Villányi Cabernet Sauvignon 2007

Mély, krémes illattal mutatkozik be. Pici lekvár és nagyon sok fekete bogyós, egészen érett aromatika, hosszasan és mélyeket lehet szippantani belőle. A szájban is jön ez a krémes érettség, teljesen letisztult íz jegyek kíséretében. Magas és széles a szerkezete, vannak gyümölcsei, de mégis leginkább egy fogyasztásra kész, érett vörösborra emlékeztet.

A sor végén igyekeztünk megszólítani és megszólaltatni a közönséget, a következő alkalommal talán már többen merik elmondani, mi miért tetszett nekik a legjobban, de azért a lazább beszélgetés magját elvetettük. Érkezhetett az étel, amit a cabernet sauvignon mellé kitaláltunk, pontosabban nem is mi, hanem a recept eredetijét a csúzai Piros Csizma séfje, Robert Pinto adta, majd ezt dolgozta fel Faragó István a Pezsgőház konyháján. Áfonyás vaddisznóragu paprikás gnocchival, az üres tányérok mellett a vendégek visszajelzése is az volt, hogy eltaláltuk a párosítást. A bortotón egyetlen helyes válasz született, a nyertes Németh János Szekszárdi Serius Cuvée 2009 borát vihette haza.

Az első lépés megvolt, köszönjük a Pezsgőháznak, hogy a magáénak érezte első pillanattól az ötletünket és együtt tudtuk megvalósítani, köszönjük mindenkinek az érdeklődést, tényleg jó érzés volt, hogy ennyien összejöttünk és reméljük, hogy a jövő hónapban is sokan leszünk, amikor Furmint Februározunk, vagyis nyolc magyar és külföldi furmint kerül a pohárba.

 

Legolvasottabb
Legfrissebb