Kérem Várjon!
Cikkek
Egy az élet, egy a pinot noir
Pinot noir teszt
mÁkos & mz
2011 November 25.

A franciák úgy tartják, egy borász életében csak egyszer tud igazán jó pinot készíteni. Nem véletlenül. A pinot noir az egyik leginkább megfoghatatlan szőlőfajta. A belőle készülő bor nehezen meghatározható: a környezetére rendkívül érzékeny fajta látványosan reagál a változásokra. Az eszményi megjelenése talán csak Burgundiában, a Cote d'Or területén fordul elő, a világ leghíresebb pinot noir-jai innen származnak, de több amerikai borászatot is a legjelentősebb pinot termelőként tartanak számon. Mindenesetre a pinot noir neveléséhez kellő elszántság és szeretet kell. A szőlőfajta sok odafigyelést igényel, gyenge ellenálló képessége mellett a nehezebben, és viszonylag szűk időtartományban meghatározható szüreti időszak okozhat fejtörést a borásznak. Ráadásul a borász akkor sem dőlhet hátra, ha sikerül jó bort készíteni: a pinot noir eladása is kihívás.

A mostani számunk pinot noir tesztjét 2008-as borával megnyerő Andreas Ebner szerint a fajta esetében kifejezetten fontos a termőterület.

Én először négy fajta szőlőt ültettem. Míg a merlot nem akar igazán működni nálam, a pinot noir remekül érzi magát itt – magyarázza a borász, miért lett zászlós bora a pincészetnek a fajta. Kétféle pinot készítek. Az egyik a burgundiai stílusú, mely burgundi palackba kerül és a franciákhoz hasonlóan legalább öt évig fel sem hozom a pincéből. A másik egy kifejezetten magyar stílusú pinot, melynek beéréséhez sokkal kevesebb idő kell. A burgundi stílus inkább hosszabb, a magyar pedig inkább szélesebb a szájban, illetve sokkal puhább, lágyabb. Ez a legfőbb különbség a két stílus között.
 
Fekete fenyő
 
Pinot noir a fenyő és fekete szavakból kapta a nevét, mivel sötét színe, és a fürtön a bogyók kúpos elhelyezkedése miatt egy fenyőfa juthat róla eszünkbe. Kékburgundinak vagy kisburgundinak is nevezik. Egyesek szerint az ebből készülő bor egyszerűen csak a „borok királya”. A fajta leginkább a meszes talajt kedveli.
 
Abban az összes pinot-val foglalkozó, általunk megkérdezett borász egyetért, hogy a fajtának még nincs túl nagy piaca Magyarországon.
A pinot-nak ezer arca van, mindig más és más, ráadásul nincs biztos recept, nincs olyan burgundiai borász, aki teljes bizonyossággal azt tudja mondani, hogy így kell jó pinot csinálni – sorolja az okokat Gere Zsolt. Érezni kell és persze rengeteget kísérletezni. Mi is ismerkedünk a fajtával és kétféle borral vagyunk jelen a piacon. Az egyik a klasszikus, mely egy jól iható gyümölcsös, könnyed pinot, a másik pedig a hűvös, elegáns részleteket mutató prémium.
Bár a pinot a hűvösebb környezetet kedveli, a villányiak szerint a területeik megfelelő adottságokkal rendelkeznek a fajta számára. Ezt Günzer Tamás is megerősíti. Nekem ez a kedvenc fajtám – mondja a borász. Kihívás belőle jó bort készíteni. A mi pinot noir-unk egy testesebb bor, prémium kategóriájú. Nem vagyunk még nagy pinot-fogyasztó ország, de nagy potenciál van a fajtában.
A pinot megítélésében Szekszárdon sincs különbség. Előző pinot noir tesztünkön (Pécsi Borozó 2009. tavasz) meglepetésszerű győzelem született, a Szeleshát szűztermésből készült Pinot Noir 2007-es bora akkor maga mögé utasította a többi versenyzőt.
A pinot noir esetében el kell vonatkoztatni borvidékektől – vélekedik Krajcsovszky László, a Szeleshát egyik tulajdonosa. Erre a fajtára különösen jellemző, hogy nagyon érzékeny a mikroklímára és a talajviszonyokra. Itt kis földterületek lehetnek a döntőek. Bár még csak ismerkedünk a fajtával, szerintem butaság azt mondani, hogy délen nem lehet pinot termeszteni. Ez szerintem inkább csak kifogás azoktól, akiknek nem sikerül.
A Takler Pince évről-évre több pinotval lép piacra, bár a nagyobb része egyelőre a rozé lesz. A kékfrankos a pinot noir testvérfajtája – magyarázza Takler Ferenc. Ezért úgy gondoltuk, hogy járható út lehet Szekszárdon a bevezetése. Annak ellenére, hogy szerintem ár-érték arányban az egyik legjobb bor a pinot noir, még nem nagyon keresik az emberek. Azonban bármennyire is jó lehet a termőterület, nagy odafigyelést igényel a fajta. A szüret időpontja nagyon meghatározó, akár órák is dönthetnek arról, hogy mikor kell szedni. Lehet, hogy ma még nem jó, de aztán holnap már nem jó.
 
A burgundi palack
Kezdetben volt az amfora, melyet aztán a hordók váltottak fel. De a 16. századig egyáltalán nem használtak palackot a borok tárolására. Ettől kezdve viszont a mai napig az egyik legmegfelelőbb tárolási eszköz a bor számára. Amellett, hogy a bag-in-box mára egyre nagyobb teret hódít. Az egyik legismertebb palackforma kétségkívül a bordói, mely a franciaországi Bordeaux borvidékről kapta a nevét. Eredetileg ebbe a palackba a borvidékre leginkább jellemző, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot fajták kerültek, ahogyan ma is a legtöbb helyen ezek a borok vagy ezek házasításai ilyen palackba kerülnek. Természetesen más borvidékek is átvették a formát és ma már nem csak ez a három fajta kerül ezekbe a palackokba. Azonban a váll nélküli, kissé tömzsi burgundi palack az elegáns és elvont pinot noir és chardonnay fajták legjellemzőbb palacktípusa. Ilyenekbe kerül egyébként a Rhone völgyéhez köthető viognier és syrah is. Összességében a burgundi palackot a lágyabb struktúrájú, elegáns vörösborokhoz használják, de szívesen élnek ezzel a palackválasztással a komolyabb fehérborok esetében is a borászok.