Kérem Várjon!
Cikkek
Eredetvédelem konferencia Pécsett
Nemzetközi tanácskozás az EKF támogatásával
zoranka
2009 January 21.

A Pannon Borrégió február 26-án és 27-én rendezi meg – a Pécsi Tudományegyetemmel, valamint a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazinnal együttműködésben – hetedik szőlészeti-borászati konferenciáját. Az évente megrendezett, hagyományokkal bíró tanácskozás ezúttal azonban többszörösen is megújul. Az eredetvédelem és borturizmus címet viselő konferencia ezúttal túllép a régió határain és nemzetközivé válik.

 

A Pannon Borrégió a Pécs, Szekszárdi, Tolnai és Villányi Borvidékek ernyőszervezeteként kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az aktuális témákról a régió borászai folyamatos továbbképzésben részesüljenek. Ennek egyik leglátványosabb színtere a minden év elején megrendezett szőlészeti és borászati konferencia. Idén a fő téma az eredetvédelem, amelyet többféle megközelítésből tárgyalnak meg a felkért előadók. Az előadói kör talán az egyik legnagyobb újítás, hiszen a konferenciára horvát és szerb szakemberek, egyetemi kutatók és borászok is érkeznek, természetesen előadóként és résztvevőként is.

A Pécsi Borozó korábban is szorgalmazott déli kapcsolatainak köszönhetően, a szerb Vino és a horvát Svijet u čaši magazinokkal együttműködésben érkeznek majd déli szomszédainktól igencsak neves borászok (pld. Ivica Matošević, Vlado Krauthaker, Božidar Aleksandrović, Miodrag Radovanović), a Pécsi Tudományegyetem és az egyetemi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közvetítésével pedig a Zágrábi és a Belgrádi Egyetemi kutatói (dr. Edi Maletić, dr. Ivan Pejić, dr. Slobodan Jović) is tartanak majd érdekfeszítő előadásokat. De emellett rangos hazai előadókat is felkért a Pannon Borrégió, így például többek között Botos Ernő Pétert, Kozma Pált, Sidlovits Diánát vagy Becker Leonórát.

 

TÉMÁK

És ha már az előadásokat említjük, nem maradhatnak ki a konferencia főbb témái, amelyekből összesen öt lesz a kétnapos rendezvény alatt. Eredetvédelmi rendszerek, szabályozások; A működő eredetvédelmi szabályozások bemutatása; Autochton fajták szerepe az eredetvédelemben; Borturisztikai fejlesztési lehetőségek – az eredetvédelem lehetőségei és Az eredetvédelem kommunikációja lesznek azok a kiemelt témák, amelyek mindegyikére 3-4 előadó reflektál majd.

 

 

2009. február 26., csütörtök

8.00-9.30   Regisztráció

9.30        Megnyitó

Megnyitják: dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem, rektora és Schmidt Győző, a Pannon Borrégió elnöke

9.30-11.20 Plenáris ülés (1. szakasz) Eredetvédelmi rendszerek, szabályozások

Előadók: dr. Sidlovits Diána, dr. Botos Ernő Péter, dr. Edi Maletić (HR)

11.20-11.40 Kávészünet

11.40-13.10 Plenáris ülés (2. szakasz) A működő eredetvédelmi szabályozások bemutatása

Előadók: Jekl Béla, dr. Ivica Matošević (HR), dr. Slobodan Jović (SRB)

13.10-14.30 Ebédszünet

14.30-17.00 Plenáris ülés (3. szakasz) Autochton fajták és az eredetvédelem

Előadók: dr. Ivan Pejić (HR), Vesztergombi Ferenc, dr. Kozma Pál

17.00-17.30 Az első nap zárása, összefoglaló

 19.00-23.00 Gálavacsora, borkóstoló

  

2009. február 27., péntek

9.00-9.30   A Pannon Borrégió bormarketing pályázatainak és eredményeinek bemutatása

Előadók: Szabadi Judit, Győrffy Zoltán

9.30-11.00 Plenáris ülés (4. szakasz) Borturisztikai fejlesztési lehetőségek

Előadók: dr. Szabó Géza, Alacker Katalin, Nikola Jančić (SRB)

11.00-11.15 Kávészünet

11.15-12.45 Plenáris ülés (5. szakasz) Eredetvédelem, borturizmus, kommunikáció

Előadók: Tóth Adrienn, Željko Suhadolnik (HR), Nikola Jančić (SRB)

12.45-13.00 A konferencia zárása

13.00       Ebéd

 

JELENTKEZÉS

A február végi, kétnapos pécsi konferenciát a Hotel Palatinusban rendezik meg. Csütörtökön reggel 9 órától délután 17 óráig tartanak az előadások, amit az esti gálavacsora követ, majd másnap, pénteken 9 órától 13 óráig tart a tanácskozás, délután fakultatív borkóstolóval.

A konferencia részvételi díja 19.200 forint, a helyet adó szálloda pedig kedvezményes szállásajánlatokkal várja a tanácskozásra érkezőket. További információ az gyz@pecsiborozo.hu (Pécsi Borozó, Győrffy Zoltán) vagy a kolesd01@t-online.hu (Pannon Borrégió, Szekretár Ágnes) e-mail címen vagy a 70/311-98-35 (Pécsi Borozó, Győrffy Zoltán) vagy a 74/536-003 (Pannon Borrégió, Szekretár Ágnes) telefonszámon kapható.

 

Csatolva: A konferencia jelentkezési lapja