Kérem Várjon!
Hírek
Győztes Csanád
bori
2016 December 29.
Idén decemberben először rendezték meg a németországi Frasdorfban a nemzetközi PAR borversenyt. A 12 ország legjobb borait összesítő versenyben a megmérettetés legjobb vörösbora Koch Csaba 2012-es villányi Csanád Cuvée-je lett 96 ponttal. 

A borversenyen az abszolút legmagasabb pontszámot egy grúz amforás bor nyerte el 98 ponttal, a Naotari pince Rkatsiteli-Kisi-Kikhvi fehér cuvée-je komplexitásával nyűgözte le a zsűrit.

A legjobb vörösborért járó trófea Koch Csabát illette: a 2012-es évjáratban a diósviszlói Imre-völgyben szüretelt, 50 százalékban cabernet franc-ból, 25 százalékban cabernet sauvignonból és 25 százalékban merlot-ból készült klasszikus bordeaux-i házasítás 14 hónapig érlelődött kis fahordóban, és a borítészek szerint a rengeteg szép vörösbor közül is kiemelkedett eleganciájával. Érdekesség, hogy a zsűri az eredendően hajós-bajai borász villányi birtokának két másik tételét is aranyéremre méltatta: 2012-es Cabernet Sauvignon Classicus borának 91, míg ugyanezen évjárat és fajta Prémium változatának 90 pontot adott.

A németországi bírálaton a villányi-bólyi Neuperger borászat Portugieser 2015 bora szintén aranyérmet kapott 91 ponttal, míg a Wassmann Biobormanufaktúra Villányi Kékfrankos 2013 bora ezüstérmet kapott 83 ponttal. A versenyen egyébként 12 országból 98 bor vett részt.

A 2012-es Csanád házasításnak egyébként nem ez az első elismerése. 2015-ben a Bayer Országos Borverseny vörös csúcsbora lett, Nemzeti Borkiválóság, de kiérdemelte a Tudósok bora különdíjat is. A néhány hónappal ezelőtt a lombardiai Bergamóban megrendezett Merlot és Cabernet fajták világversenyén nemcsak aranyérmet nyert, de a sajtó különdíját is kiérdemelte a 2012-es Csanád. A Pécsi Borozó őszi Mustráján csapatunk 92 pontra értékelte a bort, az őszi tesztelésünk legjobbja volt.

A PAR Wine Award International borversenyre Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Románia, Moldova, Szerbia, Koszovó, Montenegro, Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Görögország, Ciprus, Törökország, Grúzia, Libanon és Izrael borászatai kaptak meghívást. A PAR metódus egy új módszer a borok összzehasonlítására és értékelésére.