Kérem Várjon!
Cikkek
Hat meg egy syrah, hat meg egy fogás
Vertikális syrah kóstoló és borvacsora a Bock Pincében
wt
2010 March 02.

Fiatal versenyző a syrah a magyar borok között. Bő tíz év kezdték szélesebb körben telepíteni, népszerűsége azóta folyamatosan csak növekszik. Hogy miért? A bőtermő, hálás szőlő izgalmas, számtalan módon formálható bort ad. Tisztán vagy küvében, könnyeden vagy testesen, barrikban vagy anélkül. Divatbor, amely megtalálta helyét Villányban.

 

A villányi Bock Pince az elsők között kezdett foglalkozni ezzel a nekünk még talán különleges fajtával. Azok között vannak, akik megmutatták, nálunk is van helye ennek a bornak. Legutóbb borvacsora keretében kóstoltatták meg hat évjárat Bock syrah-jait. Villányi borászokkal egy asztalnál jó alkalom átbeszélni alaposabban egy-egy bort.

A borvacsora


A vendégváró
 

“Vargányás gersli rizottó, porcelán kanálon kínálva”
Forró, tökéletes állagú rizottó, izgalmas kéksajtos ízzel, melynek szép kísérője volt a hozzá kínált Bock Pezsgő.

 

Az első előétel 

Libamáj parfé és füstölt libamell, körtesalátával
A libamáj az egyik gyengém, kritikusan szemlélem. A parfé állaga rendkívül krémes, lágy volt, a füstölt libamell pedig nagyon izgalmas párost alkotott a körtesaláta édes-pikáns ízével. Az édeskés ízvilág jól harmonizált a Bock Hárslevelű 2008-al, nekem csak az alkohol lógott ki egy kicsit a borból.
 

A második előétel

Vad eszencia szarvashúsos galuskával, bébi karottával
Valódi esszencia, igazi erőleves, nagy beltartalommal. Talán itt sikerült a legkevésbé a borhoz komponálni az ételt, a Bock Portugieser 2008 kicsit hideg volt a leves mellett, és nem harmonizáltak túlságosan. 
 

Az első főétel

Balatoni fogasfilé-pillangó, beluga-lencse vinegrettel és miskulánummal
Fantasztikus állagú, lágy, omlós friss fogas, a mellé kínált Bock Kadarka 2008 kissé fűszeres, de ötletes kísérője volt a halnak.
 

Pihenésképpen
A ”Gazda pezsgőjéből” készült sorbet, málnával bolondítva került az asztalunkra, amely Bock Rosé 2009-cel meglocsolva kellemes frissítőnek bizonyult a fogások között.  

 

A második főétel

Vajas báránysült vérnarancsmártásban, mandulás túrógombóccal, epres szalmaburgonyával már a nagyobb étkű vendégeken is kifogott. A nekem már kicsit túlsültnek bizonyult bárányt a vérnarancs és a rózsabors tökéletesen összehozta a Bock Syrah 2008 hordómintával. A túrógombóc nagyszüleink konyháját idézte, egyedül az epres szalmaburgonya tűnt túl hatásvadász megoldásnak a tányéron.

 és a desszert

A Belga csokoládés rétes varázs a kóstoló után érkezett, mellé Bock Cuvée 2004 hozta össze az ízeket.

 

A syrah-k

Hat egyforma pohárban érkeztek az évjáratos syrah-k. Így nem csak egymás után, de egymás mellett is lehetett kóstolni a borokat.Bock Syrah 2008 (hordóminta)
Még nagyon fiatal bor, erőteljesen érződik benne a fa, de a vastag struktúra lekváros, édeskés illatokkal jelentkezik. Ízében felbukkan a kakukkfű, fahéj, szegfűszeg. A pohárban rövid idő után megjelenik a vérnarancs, amely idővel egyre erőteljesebben uralja az illatokat.
 
Bock Syrah 2007
Kávés, kapucsínós, strukturált de mégis gyümölcsös bor. Elsőre kicsit visszafogottabb, vékonyabb ifjabb társánál, de a későbbiekben szépen kinyílik.

Bock Syrah 2006

Kissé animális illattal nyit, aszalt gyümölcsök, fügés, szedres, lekváros illatok követik. A sorban túlextraháltnak tűnik.

Bock Syrah 2005
Erős, fűszeres illatokkal nyit, az este folyamán ez tartja magát. Az összes bor közül ez lóg ki leginkább hűvösségével, amely azonban szépen kiemeli a fajtára jellemző fűszerességét, jellegét. Húsos, telt, kicsit szárító tanninokkal. Nagyon izgalmas, az este legszebb bora.

Bock Syrah 2004
Avaros, kicsit visszafogott, húsos, tejsavas édességgel. Zeller, húsleves jellemzik illatban, kezdetben a fűszerek nem jelennek meg. Idővel azonban ez a bor fejlődik leginkább. Kapor, ánizs és menta  jellemzik. Játékos, de nem túl mély bor.

Bock Syrah 2003
Ebben a hétéves borban a syrah-s jegyek már kevésbé jellemzik a bort, nagyon mély, szép kerek bor, de a frissességét már elfelejtette. Csúcs közeli állapot.

A rögtönzött közvélemény-kutatás a vendégek között hasonló sorrendet hozott, mint amit mi állítottunk fel. A legjobbnak a 2005-ös ítéltetett, ezüstérmes a 2003-as, bronzérmes a 2006-os és 2007-es syrah lett. A palackozott tételek közül ezen az estén a 2004-es teljesített a legvisszafogottabban. A 2008-as tételt nem soroltuk be, az még csak hordómintaként került a poharakba.

... és még egy syrah

Már kabátban, útra készen, vendéglátónk “unszolására” syrah törkölyből készült pálinkával zártuk az estét és merítettünk bátorítást, hogy kimerészkedjünk a szeles éjszakába.

Nekem syrah, neked shiraz
A syrah eredetét tekintve a tévhitekkel ellentétben (Perzsia, Szicília) Franciaországból származik, a Rhone völgyéből. Vagy ez is tévhit, hiszen tudósok az ellenkezőjét is bizonyítottnak vélték. Az elnevezését tekintve a helyi szokások szerint változó, Magyarországon több változatban is felbukkan, van aki a francia, van aki az újvilági nevét használja. Sok magyar borász még ismerkedik a fajtával, mások határozott elképzelések szerint telepítik és kísérleteznek vele. A Pécsi Borozó zsűrije a 2009-es őszi számban tesztelte a Pannon Borrégiós syrah-kat.
 

Legolvasottabb