Kérem Várjon!
Cikkek
Kincses Baranya Budapesten
Bor, sajt, zene a Sas Centerben
bori
2009 March 07.

A Pécsi Borvidék mutatkozhat be március 14-én Budapesten, a Sas Centerben, a Colour WineWorld szervezésében. Ott lesz a Lisicza Borház, a Planina Borház, Szabó Zoltán (képünkön) és Walter Gyula, de lesz kiállítás Tatai Tibor műveiből, sajtok Mozsgóról és húskészítmények Dunaszekcsőről. Azt kell mondanunk: a részvétel (szinte) kötelező.

 

Helyszín: Sas Center, 1054 Budapest, Sas u. 10-12.
Asztalfoglalás: +36 70 295-90-22, vagy info@wineworld.hu
Részvételi díj: 3.200 Ft./fő
Időpont: 2009. március 14. szombat, 17.00 óra
 
A következő borokat lehet kóstolni:

Walter Gyula - Pécsvárad

Csomorika
Olaszrizling
Benyovszky
Chardonnay

Furmint
Cirfandli
Kadarka
Merlot

 

Szabó Zoltán – Hosszúhetény

Zöldveltelini
Rajnai rizling
Cirfandli
Pinot noir rozé
Kadarka
Régi Magyarország cuvée

 

 

Lisicza Borház – Helesfa

Cirfandli
Sauvignon Blanc
Cserszegi Fűszeres
Ravasz Fehér
Rose
Ravasz Vörös
Ében cuvée

 

 

Planina Borház – Mohács

BORKA - Királyleányka
LELKES - Fehér cüvée
NÉRÓ - rozé
HAZAI - Kadarka
PRÍM - Cab. Sauvignon+Franc
Cirfandli - édes

 

Borkorcsolyák:

Olívabogyós fetasajtkrém szárított paradicsommal magos barna kenyéren
Tepertőkrémes falatka
Szárnyasmájkrémmel töltött profiterol, szőlővel
Quiches - sós vajastésztára rásütött kolbász, zöldségek, sajt
Füstölt libamell szeletbe tekert káposztás hasé
Hideg tészta saláta
Aszaltszilvás-körtés rétes

 

Baranyában azonban nemcsak kiváló borok vannak, hanem…
 

Annak érdekében, hogy aki megtisztel minket, az még sokoldalúbb élményben részesüljön kiegészítjük a rendezvényt a következő Baranyai jellegzetességekkel:

Tatai Tibor: "Bundás hús"

Tatai Tibor mohácsi származású, fiatal grafikusművész kiállítása. A formailag leegyszerűsített képek elkalauzolják az embert a mohácsi farsangolás, azaz a busójárás és a gasztronómia világába.

Méhesi - Melis Zoltán – Mozsgó

Fantasztikus sajtokat készít, Hollandiában tanulta a mesterséget, teljesen organikus úton, kézműves módon. Ezen sajtokat lehet majd kóstolni: érlelt mozsgói sajtok, natur, füstölt, bazsalikomos, magyaros, provencei, fokhagymás, lepkeszegmagos, illatos lóherés,perzsa köményes,négy szín borsos.

Szemlélet a termőföldről: Méhesi Melis Zoltán szerint a gazdálkodó olyan metafizikus, aki fenntartja a természet rendjét, egységét. Miután farmot vett az Európát is bejárt blues-zenész, még vissza-visszatért Hollandiába, hogy eredeti helyszínen tanulja ki a sajtkészítést. 2000-ben az év biogazdája volt, tanyája pedig megkapta a hivatalosan hangzó Kísérleti Jellegű Ökológiai Demonstrációs Mintagazdaság címet is. Magyarországon ő az egyik legrégebbi biosajtkészítől.

Bíró Csaba- Dunaszekcső

Hentes, mesés húskészítményekkel, csak saját nevelésű malacokat készít el, már a nagyapja is igen híres hentes volt a Felvidéken. Stifolderei húsköktemények.

A Bíró-féle vastagkolbász ismereteim szerint pillanatnyilag a galaxisban a legjobb a maga műfajában. Vastag, igen fokhagymás és kiváló textúrája van, frissebb, kevésbé kiszáradt példányai olyanok, mintha a bélbe tatárbifsztek lenne töltve. Metszete vérpiros és homogén, szalonna-daraboktól mentes. Mindenkinek nagyon melegen ajánlom hazánknak ezt a szerény, ám annál fontosabb pontját a figyelmébe, aki szereti az igazi magyaros ízeket. A parkolással tessék vigyázni, mert a keskeny 56-os úton, mely a faluban tehát a Kossuth Lajos utca nevet ölti, száguldanak a kamionok, megkerülő út természetesen nincs, ez is Magyarország, engem is majdnem maga alá gyűrt egy hülye tapló tejszállító kamion, miközben parkolót kerestem, hogy beszerezzem Madeleine-kolbászomat. A Bíró-kolbász olyan nemes anyag, hogy csak nagyon komoly, erős, meleg karakterű vörösök: szekszárdi és villányi küvék vagy cabernet-ék mellé ajánlható.

Zene

Pécs környéki horvát dallamok Eredics Salamon (Söndörgő Együttes) furulyán, Horváth Zoltán (Planina Borház) tamburán.