Kérem Várjon!
Cikkek
Magyar borok Svájcból
Szekszárdi borászok Budapesten
Kéner Balázs
2010 March 12.

Népzene és versek kíséretében mutatta be borait a budapesti Magyarok Házában a szekszárdi Ferger-Módos Pincészet és a Delivin Hungária. Természetesen az eseményen a Pécsi Borozó is részt vett.

A Ferger-Módos borászatot a Szekszárdi Borvidék egyik prominens alakja, Módos Ernő mutatta be a közönségnek. A közel 30 évnyi tapasztalattal rendelkező borász az alapboraik mellett borkülönlegességekkel is jelentkezett. A 2004-es Módos Kadarka alapanyaga a Faddi dűlőn termett, a jellegzetes bort 12 hónapos nagy fahordós érlelése tette harmonikus, hosszú lecsengésűvé.



B. Szabó Péter, a 2003-ban alapított Delivin Hungária Borászati és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa némi cégismertetővel egybekötve mutatta be borait az egybegyűlt közönségnek. A Delivin szőlőterületei a Görögszó-dűlőben találhatóak, innen kerülnek ki boraik. Bár a vállalat még nem épített ki széles hálózatot hazánkban, külföldön már nagy ismertségre tettek szert. Főként Svájcban, de Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában is forgalmazzák például az itthon Szekszárdi Sárkányvérként ismert házasításukat. Mint B. Szabó elmondta, a zweigelt, kékoportó, mertlot, cabernet sauvignon és kadarka borokból készült küvé sajátos ízvilágával és összetett belső tartalmával megállja a helyét a nagy házasítások között is.



Az előadók fontosnak érezték hangsúlyozni, hogy a szekszárdi borvidék szőlői és borai a mai napig megőrizték a hagyományos, régre visszanyúló minőségüket és azt az ízvilágot, mellyel kizárólagosan Szekszárd termőhelyei rendelkeznek.