Kérem Várjon!
Cikkek
Márton, újbor, liba
A hét három legkeresettebb szava
bori
2012 November 07.

Elérkezett Szent Márton ünnepe, a nap, a hétvége, amire már pontosan egy éve várt minden újborrajongó. Bár idén minden korábban történt meg, és a polcokon, borlapokon megjelent már az újborok első generációja, a java csak most lép elő, most van lehetőség, alkalom megkóstolni őket. A hagyomány pedig libát rendel az újborokhoz, hogy miért is?

A hagyomány igencsak régi, hiszen már Csokonai is megírta: "Már liba koromban hallottam e napnak / Hírét, hogy innepe van Mártony papnak. / Rég tudom, hogy ilyenkor a torkos babona / Eleitől fogva nyársra ludat vona, / Mert apám, anyám is mikor megölettek, / E nyalánk szokásnak áldozati lettek."

A kilencvenes években a borászok élesztették fel, elsőként Bock József jelent meg Szent Márton borával, azaz egy friss kékoportóval, ha jól emlékszem 1996-ban. Azóta valódi néphagyomány lett a Márton-napozásból, ezrek kelnek útra, hogy egy-egy pincészetben, a leggyakrabban  talán éppen Villányban üljék meg a libatort. Akik nem pincékben, azok akár étteremben, akár odahaza, de kétségkívül egyre gyakrabban kerül november derekán liba az asztalra.

De nézzük csak sorjában, mit is kell minderről tudnunk, ha egy Márton-napi asztaltársaságban meg szeretnénk villantani tudásunkat. Legelőször is Szent Márton a mi hazánk fia, hiszen a savariai, azaz szombathelyi születésű Szent Mártonhoz kötődik, akit a világtörténelem Tours-i Szent Mártonként tart számon. Márton, aki egy római tribunus fia volt, előbb misszionárius lett, majd 371-ben a Loire menti Torus püspökévé választották. Bár kétségkívül megelőzte a magyarokat, mi mégis tekintsük őt szívünkhöz közel állónak s Márton napját november 11-én ünnepeljük meg tisztességgel. 

A hagyomány szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a gágogás elárulta. A libalakoma a középkorban nem annyira a szent életű püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Az asztalra felkerült az új bor is, bátran ettek-ittak, hiszen volt az új termésből bőven. A bor pedig szerencsét hozott, hogy a következő évben is jó termés legyen mindenhol. Márton napján az újbort ünnepeljük.

Az újbor legismertebb típusa minden bizonnyal a francia Beaujolais Nouveau, amelyet Burgundiában készítenek, Beaujolais vidékén, mégpedig a gamay nevű kékszőlőfajtából.  Természetesen Franciaország más területein is készítenek újbort, amit összefoglalóan „vin de primeur”-nek neveznek, de a legnagyobb népszerűségre a burgundiak tettek szert. Ma már nem csak a franciák, de szerte a világon várják a Beaujolais Nouveau megjelenésének napját, ami minden november harmadik csütörtökén érkezik el.

Mi kicsit korábban kezdjük meg az ünneplést, de a borokat ne is tartogassuk sokáig. Az újborokat mielőbb bontsuk fel és igyuk meg, hiszen nem azért készülnek, hogy hosszú éveken át pihentessük őket egy pince mélyén. Frissen, fiatalon kerüljenek a poharunkba, szerezzenek boldog perceket, hozzanak gazdag új esztendőt.

És ajánlunk is rögtön néhány eseményt, ahol a hétvégét érdemes eltöltenünk:

November 9-én az irodalom, a muzsika és az újborok adnak kíséretet a libatorhoz Mecseknádasdon, ahol Grecsó Krisztián lesz Balogh Robert beszélgetőtársa a Hetényi Pincészetben.
Ezen a napon már megkóstolhatjuk Villánybanaz Agancsos Pincészet újborait is, itt négy alkalom biztosan lesz rá.
Aki Budapesten szeretne újborozni, a Gellért Márton napi Borfesztiválját javasoljuk, ami szintén pénteken kezdődik.

Szombaton (november 10-én) délután Pécsett a Néprajzi Múzeumban rendezik meg szokásos Márton-napi rendezvényüket, bábszínházzal, kézművesekkel, fáklyás felvonulással, boráldással.
Villányban is áldást kérnek az újborokra, a Polgár Pincében, a borszentelő vigadalom késő éjszakáig tart majd.
Mecseknádasdon Rékavölgyi nyitott pincékben kóstolhatjuk végig az új évjáratot, ritka alkalom a kis pincékben felkutatni az őszinte értékeket.
És ezen a napon indul a Pezsgőház libaságos novemberi étlapja is, de lesznek újborok, Villányból és Szekszárdról is.

Vasárnap pedig, amikor Márton névnapját köszöntjük, süssünk libát otthon, bontsunk egy palack újbort és igyunk a családunk és barátaink egészségére!


Cikkünk alapja a Time Out Pécsben jelent meg, ahol az idén novemberben is (ahogy minden hónapban) ajánlunk boros tippeket!