Kérem Várjon!
Cikkek
Miért nem többször?
Egy bor: Mészáros Pál Szekszárdi Cabernet Franc 2006
zoranka
2010 January 12.

Valamelyik este került elő. Úgy kaptam, azt mondták róla, hogy nagyon kedvelik. Félretettem, sok határidős kóstolás volt az év vége felé, most jutott idő szabadon választott borokra is. Hétköznap este volt, vacsora után került ki belőle a dugó. Ülök a gép előtt, olvasgatom, írogatok, esti teendők, miután a gyermek elaludt. Két kis pohárka a szigorú mérlegeléshez. Aztán még egy. Majd még egy. Pár nap múlva a maradékot is elővettem egy bővebb sorban, nem vallott szégyent ott sem. Jó vásár címkés bor nem mellesleg.

Kétszer tizenhatod liter, azaz kétszer 0,625 deci (én valami rejtélyes okból jobban szeretem ezt a mércét, mármint az 1/16, 1/8, 1/4 literes számításokat, mint a decizést…) a szokásos esti kóstolóadag, annyiból már sok mindent meg lehet állapítani. Most kétszer ennyi fogyott elsőre. Nem tudom, miért is nem kóstolok gyakrabban Mészáros Pál-borokat? Merthogy valami szimpátia alakult ki elsőre. Sötétvörös, sűrű, vastag bor, ahogy ránézek. Az illata ugyan elsőre kicsit zárkózott, de határozottan fejlődőképes, hiszen rövid szellőztetés után már szép kávés-szedres illatok jönnek. No meg érett erdei gyümölcslekvár. Viszont az már illatban is érződik, hogy nem alacsony az alkohol.

Pihentetéssel végül édeskék kakaós-karamellás illat teljesedik ki, szerecsendiós beütéssel. Aztán egy rövid korty. Elsőre vanília, csokoládé. Picit határozottabb ez a csokor, mint a gyümölcsösség, de nem kell sokáig szálazni, hogy felfedezzünk benne mást is: málna és fekete ribizli, kerek test, korrekt savak. Lágy, édeskék tanninok és kellemes vaníliás-gyümölcsös ízvilág. Kortyban sem észrevétlen az alkohol, a zárásban emiatt néminemű kesernyésség jelentkezik. Nem tart ki túl sokáig, mindazonáltal jólesik kortyolni belőle újra s újra.

Négy nap után vettük újra elő, jól bírta, szinte változatlanul tartotta a formáját. Ha jól tudom, mintegy 1500 forintért szerezhető be, ami miatt én kapásból megítélem neki az itt és most bevezetett jó vásár címkénket, plusz 84 pontot (amit átválthatunk 5 pontra is, ha így könnyebb a tízpontos rendszert használóknak) is kap. Nem sok cabernet franc-t árulnak ebben a minőségben, ezen az áron. Amikor nagyobb társaságban újrakóstoltuk a palack maradékát, kaptam még egy Mészáros Pál bort, ugyanezen classic selection sorozatból egy 2007-es cabernet sauvignont. Egyre kíváncsibb vagyok.