Kérem Várjon!
Cikkek
Rázd és keverd!
Koktélok a boregyetemen
szaboberni
2014 December 20.

Megszokhattuk, hogy a Szekszárdi BorEgyetem karácsony környékén mindig valami különlegessel rukkol elő. Tavaly a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylete volt a meghívott vendég, akik a közelgő ünnepre készülve igazi ínyencségekkel, hozzájuk hangolt borokkal és egy kis múltbatekintéssel szolgáltak. Idén még különlegesebb élményben lehetett részük a vendégeknek, a koktélok kerültek a főszerepbe. Bár a borhoz ezúttal lazább szálakon fűződött a kapcsolat - egy-két boralapú italtól eltekintve -, biztosan állíthatom, hogy nem bánta meg, aki a szerda estét erre szánta. 

Az est házigazdája Galambos Péter - bártender, mixer oktató, az Amarillys étterem üzletvezetője - volt, aki a helyszínen is elkészítette az egyes italok eredeti, “nagypoharas” verzióját, valamint bevezette a közönséget a koktélok világába. Így fény derült többek között arra, hogy mi is maga a koktél, hogyan fejlődött a kevert ital kultúra itthon és külföldön, mi a különbség a working és a performance flair között, mi a molekuláris mixológia lényege, és hogy a konyhakerti fűszerek miként jelenhetnek meg a jégkockák között.

Kóstolt italok:

Az estét három ital molekuláris verziójával indítottuk: Hugó (gin, citromlé, Angostura, fehérbor, bodza, gyömbér), Testarossa (pezsgő és eperpüré - utóbbi gyöngy formájában a nátrium-alginátos technológiának köszönhetően) és Negroni (gin, Campari, vermuth rosso).

A molekuláris technológia az italok fizikai tulajdonságaival dolgozik. A folyadék molekuláris szerkezetét, a textúrát, a sűrűséget és a viszkozitást változtatja meg különböző hűtési és hevítési eljárások segítségével. Mindezt természetesen anélkül, hogy az ital karakterét,  színét vagy ízét befolyásolná. 

Ezután kerültek az “itallapra” a Fizz-ek, amik lényegében szódával higított citromos, cukros italok, tulajdonképpen alkoholos limonádék. Egy gyorstalpaló oktatás során képet kaptunk a Silver, a Golden és a Royal Fizz közti különbségekről. Mindegyik esetben a tojás a hunyó, mint plusz összetevő. A Silvernél a fehérje, a Goldennél a sárgája, a Royalnál pedig az egész tojás a koktélba kerül, mely így egy különleges textúrát külcsönöz az italnak.

Az este során mi a Gin Fizz-t (gin, cukorszirup, szódavíz, citromlé), és annak kékáfonyás verzióját, a Blueberry Fizz-t kaptuk kézhez.

Ezt követően különlegesebb vizekre eveztünk, gyümölcsök helyett zöldségek és fűszerek kerültek a poharakba.

Bazsaliberry névvel egy eperpürés-bazsalikomos-whiskey-s italt kóstolhattunk, mellé pedig paradicsommal, fokhagymával és szintén bazsalikommal ízesített kis piritósokat szolgáltak fel.

Zuborka (Zubrowka, bodza, citromlé, almalé, Angostura) fantázianévvel a Zubrowkáé és a kígyóuborkáé volt a főszerep a következő italnál, majd ezt követte egy ínyencség, a Rákos Bloody Mary. Igazi pikáns koktél, pici rákocskával díszítve.

Az est második részében “hazai” pályára érkeztünk. Ugyan csak mellékszereplőként, de végre megjelent a bor. Egy sztenderd boros koktéllal, az Aperol Spritz-cel (Aperol, habzóbor, szóda) indítottunk, majd Sebestyén Csabi Fuxlija nyomán elkészült az ún. Fuxli Cooler (Zubrowka, verju, meggyszörp, Fuxli, szóda) is. Az olaszok fröccsének nevezett Aperol Spritz egyéként néhány éve még szinte ismeretlen volt hazánkban, a Bols Mixer Akadémiának köszönhetően viszont már itthon is széles körben elterjedt, és a nyár kedvelt frissítő italának számít.

Kóstolhattuk még az estindító molekuláris Hugó eredeti verzióját, illetve bemutatásra került a Blue Blazer elkészítése is, mely inkább langyos, mint meleg ital, de a lángok vizuális játéka miatt mégis az utóbbiba sorolják. Legtöbbször tequilával vagy whiskey-vel készítik ezt a kétpoharas koktélt, ahol az egyikben a whiskey (vagy tequila), a másikban a forró víz és a cukorszirup kap helyet. A whiskey-t meggyújtják és lassan a forró vízre öntik. Így töltögetik egyik pohárból a másikba, míg teljesen össze nem keverednek.

A Blue Blazer felvezetésével így zárásként a forró italok kerültek terítékre, nevezetesen az Angol Punch és a Jäger Grog. Előbbi a 17. században a nyugat-indiai szigetvilág kötelező partyitalának számított, és Punch Vernon admirális nevéhez köthető. (Összetevői: rum, citromlé, narancslé, fehérbor, vörösbor, vaníliás cukor.) Utóbbi Kottra “Dedi” Dezső mixerhez fűződik, lelke pedig a Jägermeister és az almalé, kiegészítve egy kis áfonya sziruppal és fűszerekkel.

Az est margójára csak annyit fűznék, hogy picit árulónak érzem magam, ugyanis most teljesen magával ragadott a koktélok világa. (Engem egyébként igen gyorsan le lehet venni a lábamról, hamar lelkesedni tudok bármiért, ami finom vagy szép, pláne ha még színes is.) És bár most húz a szívem a koktélok felé, ha mixertanonc nem is leszek, az biztos, hogy a Jäger Grog házi verzióját már most hétvégén elkészítem. És talán, de csak talán még Tom Cruise-zal a főszerepen a Koktél című filmet is beteszem a DVD lejátszóba.

Legolvasottabb
banner
Programok
Programajánló
2021. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2021. 12. 03. 18:00 - 21:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
4
2021. 12. 04. 14:00 - 20:00
Magtár Látogatóközpont Pécs, Pécs, Dóm tér
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31