Kérem Várjon!
Cikkek
Szekszárd fűszere
Kadarka est a Mészáros Borházban
Guld Zsuzsanna
2014 March 10.

Hagyományaihoz híven a Kadarka estet 2010 óta a Mészáros Borházban rendezi meg a Polip Ifjúsági Egyesület. Ezúttal lengyel, finn, angol vendégek is részt vettek a kóstolón, akik a kadarka fajtát nemigen ismerik, de nem csalódtak a szekszárdi borokban. Remek tételeket kóstoltunk kiváló szekszárdi borászoktól, melyek szépen mutatták a fajtajelleget és a borvidéki sajátosságokat.

bock borok

Eszterbauer Borászat Sógor Kadarka 2012
Ebben a Szekszárdi Kadarkában az intenzív fűszeresség és a málnás jegyek dominálnak illatában és ízében is. Fajtajelleges bor, szép savakkal, közepes testtel a mindennapokra is akár. A címke egyediségét tükrözi, hogy régi családi fotókkal illusztrálják. Ezen a palackon egy 1935-ben készült családi, szüreti fotó látható.

Bodri Pincészet Bodri Kadarka 2012
Fűszerek, gyümölcsök és fás jegyek játéka ötvöződik a borban, illatban a fűszerek, ízében a gyümölcsök a meghatározóak. Ezeket az elsődleges aromajegyeket szépen kiegészítik a másodlagos aromajegyek, azaz a fahordós érlelésből adódó fás, csokoládés jelleg. A tétel irányított erjesztéssel készült és 4. valamint 5. töltésű fahordóban érlelődött 3 hónapon keresztül.

Mészáros Borház Kadarka Classic Selection 2012
A Mészáros Borház tulajdonosa, Mészáros Pál mutatta be ezt a gyönyörű Kadarkát, melyben a gyümölcsök és a fűszerek játsszák a főszerepet, és ezt a kettős táncot szépen kiegészítik a fahordós érlelés jegyei, főként a vanília, mely különlegessé teszi a bort. Rendkívül szép bor intenzív illatokkal, szép savakkal, telt ízekkel. A bor alapanyaga egy olyan szőlőfajta (Vitis vinifera L. fajtaneve: MÉSZIKADAR) mely megkapta a Közösségi Növényfajta Hivatal (CPVO) tanúsítványát a fajtaoltalmi jogról és a mészikadarka nevű szőlőfajtát államilag elismert fajtának nyilvánította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Vida Péter Kadarka 2012
Vida Péter szavai mindig megérintenek, aki a Kadarkát egy Hercegnőhöz hasonlítja, kedvességével, bájos mivoltával. Ezen az estén Péter személyesen mutatta be Kadarkáját, és szavaival lenyűgözte a vendégeket. (A külföldi vendégek számára a tolmács próbálta fordítani Vida Péter gondolatait, hát nem volt könnyű dolga…) Ez a bor intenzív, fűszeres illatokkal köszönti kóstolóját, harmónikus, telt ízvilágot nyújt, amihez gyümölcsök garmada társul. A kortyon egy szép fás jelleg vonul végig, selymes tanninokkal.

Vesztergombi Pince Kadarka 2011
Eggyel korábbi évjárat, gyönyörű fajtajelleggel, precíz összetétel, ami a Vesztergombi Pincére mindig is jellemző. Intenzív gyümölcsösség illatban, kimondottan a málna túlsúlyban. A málna a bor ízében is visszaköszön, de párosul hozzá egy fűszeresség, amit szépen kísérnek fás jegyek.

Bősz Adrián Kadarka 2011
A bátai Cenege dűlőből származik ez a rendkívül fűszeres illattal megáldott kadarka. Ízében a hangsúly a gyümölcsökre kerül, a szilva dominál, annak is az aszalt változata, de megjelenik a cseresznye is. A túlérett jegyeket is hordozó bor szép savgerinccel rendelkezik, hosszú lecsengéssel zárta a rendezvényt. 

Legolvasottabb
Legfrissebb