Kérem Várjon!
Cikkek
Tíz éve a sauvignonnak?
Cabernet sauvignonok a Szerdai Borklubban
zoranka & kenszei
2009 December 08.

Volt már egy nagyobb cabernet franc kóstoló, aminek megírása még mindig várat magára, de a cabernet sauvignon kurzust viszonylag gyorsan összehoztuk kenszei kollégával. Nem is volt annyira sok bor, kóstoló is kevesebb ráadásul most nem is pontozott mindenki, csak a magunk kedvéért írtuk meg emlékeinket. Én hozzátettem néhány hozzávetőleges pontot, hogy hogyan, nos az már kattintás után olvasható - dőlt betűkkel kenszei, a többi zoranka véleménye.

Pécsi Püspöki Pince Villányi CS 2008
Ha jól tudjuk, Maczkó-bor ez Villányból. Illata friss gyümölcs és diszkrét fűszer. Van benne szépség és test, a korty elég tartalmas, ugyan kissé rövidnek mondanám. Meggyes-szedres ízvilágot vélek felfedezni, de erőteljesebb a még szárító tannin, főként a korty közepén. Nem túl komplikált, viszont nagyon fiatal. 79-80 pont

Mészáros Pál Szekszárdi CS 2007
A fiatalok közül ez tetszett a legjobban, szép érett fűszerpaprika illatában. Markáns, erőteljes, de nem bántó tanninokkal, kellemesen hosszú és telt-gömbölyded. Nem krémesen vastag, nem is állna neki jól, sok és érett gyümölcs ízében. A végén kis fanyarságot rovok fel, a lazaságot elnézem neki. Szép. 83-85 pont.

Fekete Mihály Szekszárdi CS 2007
Brutális csokis illat, átfordul sherry-portói illatba, nekem nagyon tömény és émelyítő egy idő után. Érezni kortyban a magas alkoholt, rátelepszik a kortyra. Azt mondjuk többen is: hát ez olyan sportszeletes bor. Mély és sötét. Masszív, erőteljes, krémes. Lehetne benne több gyümölcs, ám elég hosszan tart a korty, amit érdemként jutalmazok piros ponttal. 82-84 pont.

Malatinszky Villányi Noblesse CS 2007
Kortyban némi fedettség, fülledtség, de aztán határozottan javul. Nagyon erőteljes tétel, kevésbé a gyümölcsök vezetik, még nagyon nyers a tanninja. Potenciálja van bőséggel, de kevésbé éreztem tartalmasnak, mint inkább erőteljesen csersavasnak. Érdemes lenne többi időt szánni rá, később visszakóstolni. Hát nem egyszerű tétel, fekete bogyósok versenyeznek fűszerességgel, de nekem még nem egészen érett, kócos. 80-82 pont.

Radó Pince Szekszárdi CS 2007
Hordóminta volt. Emiatt aztán némi óvatossággal közeledtünk feléje. Illatban nem teljesen tiszta, alatta-mögötte ribizli és szeder. Kortyban sem teljesen stabil, ingadozik, vannak jó savak, a gyümölcsösség is megvolna, a tannin és alkohol széthúz. Harmónia kellene, talán az idő segít ebben. 77-79 pont.

Konyári Balatonlellei CS 2006
Ez hibás tétel volt szerintem, pár hónapja kóstoltam, akkor nagyon jó volt, most illatában és ízében hibás. Ami azt jelenti, hogy kicsit gumis, ázott szőrös, májas illatok jöttek elsőre, szabad asszociációkból ennyi elég. Kortyban sem mutat sokat, valószínűleg ez a palack tehet róla. Nem pontoztam.

Bujdosó Balatonlellei Ibituba CS 2006
Teljesen más karakterű sauvignon. Abszolút a gyümölcsök és a gömbölyded korty vezeti, érett, nagyon szép meggy. Semmi erőteljes tannin, nagy test vagy alkohol, egészen könnyen csúszik és könnyen emészthető. Igaz nem túl izgalmas-összetett a korty, de nekem bejön. Egyszerű, de nagyszerű. Őszinte, természetes bor. Nekem jót tesz neki a határozott szegfűszegesség, mellette a gyümölcsök hada. Még a korty se rövid, jólesett ez a fűszeres frissesség. 82-84 pont.

Mondavi Napa Valley CS 2006
Az előzőnek pontosan az ellentéte. Brutálisan sűrű, magas alkohol, max. 1-2 poharat bírna el a gyomrom meg a fejem. Szinte már lekváros szerkezet, egészen fekete szín. Érezhetően újvilági hangolású, ami nem baj, csak nem az én világom. Nekem sok és kevés a fajtajegye, gyümölcsei túlérettek, aszaltak. De emellett nem lehet neki felróni, hogy nem lenne benne törekvés az egyensúlyra, nem lenne mindene lekerekítve, nem szimpatizálna vele a vásárlók többsége. Na ja, kicsit steril, de mások meg éppen ezt szeretik, ezt a vegyi tisztaságot. 81-83 pont.

Müller Villányi CS Barrique 2006
Elég zöld illat, szinte kocsányos. Ízben is ez jelentkezik, elég zöldséges, fanyarsággal, gumival teli zamatok. Kerestük benne a szépséget, de mindhiába. Ez most csak 74-76 pont.

Solt Imre Villányi CS 2004
Kenszei kolléga – már az előző bornál is olvasható – a kóstoló közepe táján jelentkező mélypontot emlékezetéből is törölte, én azonban jegyzeteltem. Ide azt írtam fel, hogy elég visszafogott illat, de van benne fajta, kortyban is. Hecsedlis-málnás. Eléggé lekváros, közepes zárással. Nem egy jó évjárat volt ez a fajtának Villányban, 77-79 pont.

Molnár Kopár Villányi CS 2003
Nem elég intenzív,, majd egyre szebb arcát mutatja. Nem kevés alkohol, némi édességérzet, és még van benne gyümölcs, nem is csak lekvárosság. És van még benne kedvesség, ami szebbé teszi. Nem túl komplex bor, de még mindig szép a tartása, jóivású, kicsit csokis bor. 81-83 pont.

Hilltop Villányi CS 1999
A korához képest abszolút rendben van, sőt. Vékonyabb testű, nem magas alkoholú sauvignon, mégis kitűnően tartja magát. Nagyon kellemes, szinte ivósnak mondanám. Még gyümölcsös is, egészen lágy, de nem túl komplikált, nem igazán van teste. Nem volt sohasem klasszis, de szépen elkészített az biztos, különben nem lenne még mindig egyben. Élveztem ezt a tízéves példányt, volt benne érettség, de vénséget nem leltem fel. Nem mai bor, de szép a füge és a szeder, érzem a vaníliát és a málnát. Ez utóbbit inkább dzsemesen. Most még jólesik meginni. 83-85 pont.

Malatinszky Villányi Kúria CS 1999
Nagyon szép sauvignon, nagy formátumú, emlékezetes bor. Még mindig élő, tanninjai még kellemesen szárítanak. Gyümölcsei még nem koptak el, csak kicsit idősebbek lettek. Hosszú és betölti a szájat, megjelenik a szép, érett fűszerpaprika is. Összetett struktúra, a savak is szót kérnek, sőt eléggé markánsak. Nekem ez volt a legjobb. Abszolút érett, kerek, és még bőven érlelhető. Nem mondok ellent kenszeinek, a harmóniát csodálom, amihez hozzátesz a szedres fűszeresség, a csokis füge és a krémes elegancia. Szűkmarkúan is legalább 86-88 pont.

Legolvasottabb
Legfrissebb
banner
Programok
Programajánló
2021. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
2021. 11. 05. 18:00 - 22:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
6
7
8
9
10
11
12
13
2021. 11. 13. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
14
15
16
17
18
19
2021. 11. 19. 19:00 - 21:00
Pasarét Club Budapest, Budapest
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30