Kérem Várjon!
Hírek
Vörös és Rozé Országkóstoló
bori
2013 December 10.

A magyar borászat mind szaktudásában, mind a borok minőségében a világ élvonalához tartozik, azonban ennek a köztudatba való visszahelyezése a legfontosabb feladat. Mindehhez a piaci igényeknek megfelelő és nem csak technológiájában felépített jó bor kell. A termelőknek is alkalmazkodni kell a piaci igényekhez, a fogyasztói trendekhez. A verseny nem előállított termékek között zajlik, hanem a hozzáadott értékeken dől el, amit a potenciális fogyasztók értékelnek.

ALAPELVEK:

1. Az Országkóstoló nem borverseny. Célja, hogy a minden Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható – a későbbiekben részletezett paraméterekkel bíró – vörös és rozé bort bemutasson a nagyközönség számára.

2. Borok megvásárlása. Minden bor ellenértékét megtérítjük, tehát nem ingyenes mintabeküldésről van szó, ezzel is támogatni kívánjuk a termelőket.

3. A termelők piacra jutásának segítése érdekében a Minisztérium Stratégiai Partnerséget kötött nyolc borkereskedéssel, akik vállalták, hogy a Nemzeti Borkiválóság Programban az Országos Borszakértő Bizottság által kiválasztott Borkiválóságok esetében:

Ø a marketingstratégiájuk elkészítésekor kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy – azonos arányú és előre egyeztetett formájú (arculati elemek) – marketingértékű megjelenést biztosítsanak számukra;

Ø évente minimum egy alkalommal saját válogatást állítanak össze;

Ø saját üzleti módszereikkel segítik azok piacra jutását.

A borokat az Országos Borszakértő Bizottság fogja zsűrizni, amelynek eredményét a Borkiválóságok Könyve, Vörös és Rozé Borok c. kiadvány ismerteti, melynek várható megjelenési ideje: 2014. március.

A NEVEZÉS SZABÁLYAI:

1. Nevezési lap kitöltése és aláírása.

2. Tételenként 3 palackot kell nevezni.

3. Egy pincétől max. 3 különféle tétel nevezése lehetséges.

4. A boroknak az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

Ø magyar és külföldi kékszőlő fajták (házasítások is);

Ø kereskedelmi forgalomban kapható (lehetőség szerint 2014. június 30. napjáig);

Ø rendelkezik NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel, vagy a forgalomba hozatali engedély iránti kérelem az Országkóstoló jelentkezési lappal egyidejűleg benyújtásra kerül;

Ø a tételből min. 500 palack készült;

Ø vörösbor esetében csak száraz borokat várunk, 2012-es évjáratig;

Ø vörösbor kiskereskedelmi bruttó beszerzési ára min. 1.000 Ft;

Ø rozé esetében 2013-es évjáratig várunk borokat;

Ø rozé kiskereskedelmi bruttó beszerzési ára min. 750 Ft.

5. A borokat a nevezési lappal együtt a NÉBIH BAII budapesti központjában kell eljuttatni. Kérjük, hogy a nevezett tételeket lehetőség szerint kartondobozban legyenek szívesek leadni, megkönnyítve ily módon az Országkóstoló lebonyolítását.

A BOROK MEGVÁSÁRLÁSÁNAK SZABÁLYAI:

Az Országos Borszakértő Bizottság két fordulóban bírálja a borokat. Az első fordulóban minden tételből egy palack kerül kóstolásra. A második fordulóban már csak az első fordulót eredményesen teljesítő tételek kóstolása és visszakóstolása zajlik.

Ennek alapján:

1. Az első fordulóból tovább nem jutó borok esetén egy palack kerül felhasználásra és megtérítésre, a fennmaradó palackok visszajuttatásáról a szervezők gondoskodnak.

2. A második fordulóba jutott borok esetén pedig az összes bontott palack ellenértéke megtérítésre kerül.