Kérem Várjon!
Hírek
Vulkanikus csúcs Budapesten
bori
2019 October 16.

Egyedi rendezvénynek ad idén otthont a Margit szigeten a Holdudvar, a bronzvasárnapi hétvégén, GoVolcanic néven: Európa első vulkanikus csúcstalálkozóján egy időben, egy helyen találkozhatnak majd a vulkanikus borok, a geológia, az ásványok és a gasztronómia rajongói. A családbarát szervezés keretében a látogatók kihozhatják a szigetre gyermekeiket is: őket a kiállítás-vásár teljes ideje alatt interaktív, játékos -tudományos és kézműves foglalkozásokkal várják. 

Vendégcsere rendszer

Az esemény Magyarországon egy kevéssé ismert, ún. jegyváltásos rendszerben, egy szekción belül összesen 5 órán át látogatható, lehetővé téve így azt, hogy a viszonylag kis férőhelyes helyszínt maximálisan és egyenletesen kihasználják a látogatók anélkül, hogy a részvétel élményét elrontanák a sorbanállások és a túl nagy tömeg. Bár ez az ötlet első hallásra sokaknak szokatlan, de végig gondolva ugyanilyen ésszerű is: ritka az olyan rendezvény, ahol egyébként 5 óránál többet töltenénk. 

Ismeretterjesztés, nem borfesztivál

Szintén egyedi módon a világ minden részéről érkező vulkanikus borok kóstolóját az ország vezető geológusainak és vulkanológusainak előadásai valamint ásvány és kőzetkiállítás tarkítja majd. 

A szervezők egyértelmű célja, hogy mostanra kicsit túlburjánzó hazai boros- és gasztro fesztiválkultúrát továbbgondolják, és Karácsony első hétvégéjére akár csábítónak is tűnhető 'itatós' tömegrendezvény helyett az ismeretterjesztésre, a borok termőhelyeinek bemutatására és azok geo-tudományos hátterére ugyanakkora hangsúlyt fektessenek, mint magukra a borokra. 

30 vulkanikus borvidék szerte a világból, 90 vulkanikus bor

A borlista és a boros vendég-előadók listája mindemellett parádés. A 40+ magyar, Mátrai, Tokaji, Somlói, Bükki, Ménesi és Szerémségi termelő bora mellett a palackok itthon korábban borok szempontjából sokszor ismeretlen, különleges tájakról érkeznek majd a kaliforniai Obszidián-hegytől kezdve az Azori-szigetektől egészen a görögországi Santorini és az olasz Etna vulkánok lejtőiről. Az előadók, akik két napig szemináriumokon és ún. gyorskóstolókon mutatják be a borokat: Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő,  John Szabó torontói mester - sommelier, a Vulkanikus Borok c. könyv írója, Elizabeth Gabay Master of Wine, Alder Yarrow San Francisco-i borszakíró, Adam Gollner Montreal-i újságíró, Roland Velich osztrák borász, David Moore londoni étteremtulajdonos és BBC szaktanácsadó, Sue Tolson borszakíró, Ripka Gergely a Tokaj Guide írója, Takács Lajos, Árvay János és Balogh Zoltán borászok. A GoVolcanic minden ízében nemzetközi esemény, a programok angol- és magyar nyelvűek, vegyesen. 

Belépők

A rendezvényre az alapbelépőjegy 6500 Forint - ezért kapunk egy eredeti Gabrielglas-t és 3500 Ft értékű levásárolható bónt. Az alapjegy ‘plusz’ 15000 Ft - ebben is van egy pohár és 12000 Forint értékű bón jár vele.  A bónokat a helyszínen borokra, ételekre, kőzetekre, féldrágakövekre, könyvekre lehet becserélni. Fontos, hogy az ‘alapjegy plusz’ tartalmazza az ún. gyorskóstolókat is, ahol érdekes ételeket és alkalmanként 6-6, a kiállítási tételektől eltérő vulkanikus bort lehet majd összehasonlítani. A rendezvény cashless - azaz készpénzmentes, bónokat a helyszínen is lehet még vásárolni. A kiscsoportos szemináriumok egyben ültetett, 4 bort tartalmazó kóstolók is - ezekre 8000 forint a belépő . A gyerekeket 5 éves kor felett 4 órára 3000 Forintos jegyért lehet gyakorlott pedagógusok felügyeletére bízni. Az 5 év alatti gyerekek szülői felügyelettel vehetnek részt a foglalkozásokon. 

Több mint bor: kövek, ásványok, ételek, ékszerek

A GoVolcanic teljes, 2 napos programja összesen 59 programelemet tartalmaz, ezeket célszerű a weblapon szekciónként szűrni ( szombat délelőtt, szombat délután, vasárnap de-du)  

A jegyválasztás könnyítésére az egyes szekciók programait kis rajzocskákkal egy-egy A4 méretű oldalon vizuálisan is megjelentítették - ezek a lapok a Facebookon a GoVolcanic oldalon letölthetőek, vagy kérésre pdf. fomátumban el is küldik őket. 

A GoVolcanic egyik erőssége a teljesen egységes vizuális megjelenés - az esemény kiállító borászairól egyedi és célzott fotósorozat készült, és természetesen nagyon nagy szerepet kapnak maguk a vulkánok és az ásványok is. 

Legolvasottabb
Legfrissebb