Kérem Várjon!
Cikkek
Zselészörp a mandulához
Napi mandula: Várfal Fogadó, Pécs
Győrffy Zoltán
2008 November 16.

A Várfal Fogadóba térünk be vacsorázni. Nem is kell kérnünk, a pincér rögtön ajánlja a Déli Tél menüt. Elfogadjuk, nem áruljuk el, hogy direkt ezért jöttünk. A festett üvegű ablakok, a belső tér kialakítása picit hűvös ugyan, de a barátságos felszolgálóval kellemes beszélgetésbe elegyedünk. Nem jártunk még itt, kíváncsiak vagyunk a konyhára.

A pécsi várfal hazánk egyedülállóan jó állapotban megmaradt és leghosszabb városfala, mely ma is – kisebb folytonossági hiányokkal - jól határolja a belvárost. A Várfal Fogadó valóban ebbe a várfalba, annak délnyugati részébe épült, a Kórház térről a Barbakán felé haladva két perc séta.

A gyermeket a pillanatok alatt előkapott etetőszékbe ültetjük, de csak pár percig köti le a hozott játék, sokkal izgalmasabbak a kovácsoltvas bútorok, az őzfej a falon vagy a vitrinbe zárt, várkort idéző pisztolyok. Az étterem hangulata valóban a középkort idézi.

Az ételek névválasztásilag szintén e korba utaztatnak vissza, hiszen főételként Boldog Özséb kedvencét kapjuk. Hogy a remeteségéről és az Első Remete Szent Pál rendjének megalapításáról ismert XIII. századi esztergomi kanonok valóban szerette a tormát, azt nem tudhatjuk. De a Várfal fogadóban majonézes tormával teszik pikánsabbá a hagyományos, sajttal-sonkával töltött rántott csirkemellet. Zamatosabb, ízletesebb, nem szárították ki, viszont a torma sem lepi el intenzív ízével. Pici csípősséget tesz hozzá, de azt még gyermekünk is kedveli. Fűszeres sült krumpli jár hozzá, a köret oly bőséges, hogy nem is tudjuk megenni.

Vacsoránk zárása a csoki mousse, pirított mandulával és narancsszörppel. Ez utóbbi kis kockákra aprított sárga és piros zselé formájában érkezik, gyermekünk nagy örömére, aki az étcsoki-krémért kevésbé lelkesedik, de a zselékockákat két marékra falná. Ha a szülő ezt engedné, de szigorú és csak mértékkel kap néhány kockát. Addig a felnőttek inkább a kicsit töményre sikeredett csokit majszolják, a pirított mandula klasszikus kísérője, nincs is benne hiba.

A magyar klasszikus konyhát kedvelőknek ajánljuk bátor szívvel a Várfal mandulás menüjét, akik azonban hajlandóak belemenni olyan játékosságokba, mint a torma a csirkében vagy a zselés szörp a csokihoz.

 

Várfal Fogadó és Étterem
Pécs, Alkotmány u. 8.
recepcio@varfalfogado.hu
Internet: www.varfalfogado.hu
Nyitva
tartás: H-V: 07.00-22.00


 

Receptek

 

Boldog Özséb kedvence

30dkg csirkemellet kiklopfolunk, majd ízlés szerint fűszerezzük, sóval, borssal, esetleg fokhagymával.

A sonkát apróra vágjuk, majd összekeverjük a reszelt sajttal és a majonézes tormával.

A sűrű masszát a csirkemellre halmozzuk, ezután felgöngyöljük, bepanírozzuk és kirántjuk.

Fűszeres burgonyával tálaljuk.

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.