Kérem Várjon!
Hírek
Elindult a nevezés a 2023-as Winelovers Wine Awardsra
bori
2023 March 21.

A borvilág legnagyobb szakértői, köztük négy Master of Wine, egy Master Sommelier, 13 nemzetközi borakadémikus, továbbá borászok, kereskedők és sommelier-k sorakoznak fel idén, hogy a Winelovers nemzetközi borversenyén megtalálják Kelet- és Közép-Európa legjobb borait. A nevezés elindult, a második Winelovers Wine Awardsra idén ezer különböző bort várnak a szervezők.

„A 2010-es években temérdek tapasztalatot gyűjtöttünk a magyarországi borversenyek, kóstolók, szakmai események, és a borspecifikus kommunikáció, sőt a borkereskedelem terén. Fel kellett ismerni, hogy a korábban Winelovers 100 néven ismert borversenyünk nemzetközi szinte emelése – nemcsak a nevező borok, hanem a zsűri tekintetében is – remek lehetőség mind a régió kitörésre vágyó borászai, mind a klasszikus borimportőr országok különleges tételeket, újdonságokat kereső kereskedői és szakértői számára” – mondja Tábor István, a Winelovers ügyvezető-tulajdonosa.

Az idén másodszor megrendezésre kerülő Winelovers Wine Awards célja a kelet-közép-európai régió legjelentősebb borversenyévé válni, egyúttal a borvilág egyik legfontosabb nemzetközi eseményévé.

„Magyarország a történelem során már csak elhelyezkedéséből adódóan is mindig a Keletet és a Nyugatot összekötő hídként tudott funkcionálni, továbbá a borkészítési hagyományaink és képességeink is adottak ahhoz, hogy összekötő, katalizátor szerepet vállaljunk ezen a színtéren” – magyarázza Tábor István, hozzátéve, hogy a régió borainak még manapság is igen nagy szükségük van az exportlehetőségekre és az exportot támogató marketingre. A Winelovers ebben is segít nekik, hiszen, a borversenyhez a kiterjedt magyarországi kommunikáción túl egyre erőteljesebb nemzetközi hírverés is kapcsolódik. A versenyen eredményt elért borok az angol nyelvű honlapon és közösségimédia-felületein túl a Wine-Searcher nemzetközi oldalon is megjelennek, sajtóközleményeken keresztül jutnak el a nemzetközi sajtóhoz, továbbá többek között egy szerkesztett, angol nyelvű digitális kiadványban a borpiac legjelentősebb nyugat-európai szereplőihez.

A 2023. július 7-9. között, Budapesten zajló versenyen mintegy 70 szakember bírálja majd az 1000 különböző tételt, a szakmai irányelveknek megfelelően. A professzionális körülményekről és a nemzetközi sztenderdeknek való megfelelésről a zsűri elnöke, Bálint László nemzetközi borakadémikus is gondoskodik. „A borok minősítése alapvetően nemzetközi sztenderdek szerint történik, de a Winelovers Wine Awards különlegessége, hogy az átlag borfogyasztó szemszögéből is értékel, így ad valódi támpontot a fogyasztónak” – mondja Bálint László.

A délelőtti kóstolók után a zsűri rövid tanulmányi kirándulásokon, borvacsorákon és kötetlen sétálókóstolókon közelebbről is megismerkedhet a régió borászaival, borászataival és borvidékeivel. Mindezeken felül a borkedvelő közönség is lehetőséget kap a bekapcsolódásra, a Winelovers-X – Experts, Exhibiton, Exclusivity nevű rendezvényen, július 8-án ugyanis sétálókóstolóval és mesterkurzusokkal várják őket a szervezők.

„A borversenyek nagy segítséget jelentnek a fogyasztóknak, akik nehezen választanak a telített borpiacról. Magabiztosan választhatnak viszont, ha egy érmet nyert, a szakértők által magasra értékelt borral találkoznak – vallja Rose Murray Brown Master of Wine, a Winelovers 2022-es és 2023-as versenyének zsűritagja. – A versenyek különösen fontosak Kelet-Közép-Európában, hiszen sok felfutó borászat van itt, akiket a borfogyasztók még nem ismernek. A versenyek segítik a fogyasztókat, hogy a számos ismeretlen név közül választani tudjanak, és segítik a termelőket, hogy minőségi borként promotálhassák boraikat.”

A 2023-as Winelovers Wine Awardsra a nevezés már elindult, a termelők április 30-ig kedvezményes áron, a szükséges adatok benyújtása mellett, a verseny weboldalán jelentkezhetnek a megmérettetésre.