Kérem Várjon!
Cikkek
A Cassiopeia fénye
Kóstoló a Jammertal-birtokon
Győrffy Zoltán
2021 October 20.

A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora a világ egyik legrangosabb és legnagyobb merítéssel dolgozó nemzetközi borversenyén, a Concours Mondial de Bruxelles idei megmérettetésén közel hét és félezer vörösbor közül kapta meg a legmagasabb pontszámot és vele a Grand Gold Medal Revelation Red Wine címet – ebben az elismerésben korábban még egyetlen magyar pincészetnek sem volt része. A pincészet villányi sajtókóstolóján mi is ott jártunk.

A Jammertal Borbirtokon ritkán járunk, valahogy a borok is szemhorizontunk alatt fogynak el, úgyhogy kaptunk az alkalmon, bár pont egybecsúszott két másik eseménnyel, viszont mindhárom Villányban volt, így azért a lényegre betoppantunk: a borok kóstolására érkeztünk meg.

Amit előzetesen a Jammertal Borbirtokról tudni érdemes: az éppen 20 éve, 2001-ben alapított birtok jelenleg 85 hektáron gazdálkodik, és évi félmillió palackot termel. A villányi birtokközpont borászati munkáját Kövesdi Zsófia vezeti, a tökéletes szőlőért Nagy Zsolt felel. A Jammertal Borbirok kereskedelmi márkái: Wunderlich (klasszikus kiskereskedelmi borok), Jammertal (prémium kiskereskedelmi borok), Cassiopeia (válogatott, kimagasló évjáratú borok), Koh-I-Noor (különleges évjáratok különleges válogatásai). A kísérleti jelleggel készült prémium tételek Ars Poetica néven kerülnek forgalomba.

KÖVESDI ZSÓFIA, A JAMMERTAL BORÁSZA

Cassiopeia Cabernet Franc 2015

Érett illatok, dohány és szederbor, áfonyadzsem, étcsokoládé, karamell. A teljes tétel fahordóban érlelődött, újhordóban és ászokban egyaránt. Szájban a hordófűszeresség elég erőteljes, szegfűszeg, cserzett bőr, fahéj, ánizs, bors. Még nagyon intenzív tanninérzet. Vastag, telt bor. Van benne potenciál. 89 pont. 12.700 Ft, a pincészet webshopjában.

Cassiopeia Cabernet Sauvignon–Merlot 2016

Illatában ribizli, fűszerpaprika, szilva. Hetven százaléka merlot, harminc cabernet. Elsőre visszafogott intenzitás, de elegáns. Kortyban erőteljesebb, masszív tannin, ugyanakkor elég gyümölcsös. Felfelé ivelő korty, fiatal, még hosszasan érlelhető. Ötven százaléka volt amerikai, magyar és francia tölgyben. Kedvesebb arcú, bársonyosabb, élvezetes bor. 90 pont. 12.700 Ft, a pincészet webshopjában.

A VILÁGBAJNOK ÉS TÁRSAI

Cassiopeia Merlot 2015

A világbajnok. Háromnegyede volt hordóban, egynegyede tartályban. Érett, vastag illat. Édesgyökér, szeder, szilva, fahéj. Kortyban masszív tannin. Érettség, sok gyümölcs, sok fűszer. A gyümölcs dzsemes, érett, szaftos. Erdei bogyósok többségében. Nekem volt egy kis szőrmókos érzetem, de aztán levegőztetéssel eltűnt. Korrekt sav, elég hosszú. Igazi versenybor, már az elején letaglóz, de idővel sem tűnik el, szépen nyílik a pohárban. 91 pont. 20.000 Ft, a pincészet webshopjában.

Cassiopeia Merlot 2012

Nagyon érett, érlelt jegyek. Dohány, aszalt vörösáfonya, kandírozott gyömbér. A korty elegáns, sok tannin, érett zamatok. Édes, érett gyümölcs, szép állapot. Még mindig feszesen tartja magát. 92 pont. 12.700 Ft, a pincészet webshopjában.

Koh-I-Noor Merlot 2011

Nagyon élő, vibráló illat. Gyümölcs és elegancia. Megdöbbentően vibrál. Percről-percre változik, nyílik, alakul át. Kortyban erőteljes, 15,5 alkohol azért nem tűnik el, de a szerkezete simán bírja. Szeder és áfonya. Finom fűszeresség. Némi cédrus, vanília, kávé és finom pipadohány. Jó savak. A tannin pontosan annyi, hogy még nem zavar. Elegáns, nagy bor. 94 pont. 30.000 Ft, a pincészet webshopjában.

DR. SZŰCS RÓBERT, A JAMMERTAL TULAJDONOSA

Hogy miért nincs annyira reflektorfényben a pincészet, az vélhetőleg annak is köszönhető, hogy nem igazán vettek részt a legutóbbi időkig a villányi összefogásban, közösségi marketingben, akár a Villányi Franc, akár a Redy vagy más közösségi projektekre gondolunk. A tulajdonos dr. Szűcs Róbert különutas, egyéni és egyedi gondolatait a kóstoló során is meghallgathattuk - ha nem is értünk vele mindenben egyet, a borok minősége azonban valóban elég impresszív volt. Ráadásul a legújabb cabernet franc már Villányi Franc-ként jelenik meg a piacon, így talán enyhülés várható, ami szerintem mindenki számára előnyös lehet. Villány talán legnagyobb pincekóstolótermében, a borok felett üldölgélve a kóstoló végére arra jutunk, hogy érdemes volna alaposabban is szemlézni, mondjuk a teljes borsort.


Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán