Kérem Várjon!
Hírek
Rekordot döntött a Somlói Juhfark Ünnep
bori
2021 October 21.

A hétvégén tartották meg a somlói borászok a juhfark nagyszabású bemutatóját a Tornai Pincészetben. A már hatodik alkalommal megrendezett reprezentatív sétálókóstolón látogatói rekord született: minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a résztvevő 17 pince 28 juhfark borára és a kiegészítő programokra.

A juhfark különleges, ősi magyar szőlőfajta, kizárólag Magyarországon fordul elő, és döntő részben a Somlón termesztik. Visszafogottsága miatt kitűnően képes megjeleníteni a különlegesen ásványos és karakteres terroirt, amely az egész világon elismertté teszi a somlói borokat. Emellett sokoldalú is: minden borstílusban értékes bor készíthető belőle. A Somlón kiemelkedő szerepe van a borvidék identitásának meghatározásában is.

A kóstoló évről évre egyre több látogatót vonz, és mára az országos jelentőségű rendezvények között is mértékadóvá vált – stabil szakmai és közönségsiker. Most a Tornai pincészet hatalmas rendezvényterme már a nyitásra megtelt az érdeklődőkkel. Tornai Tamás, a házigazda megnyitója után Baráth Sándor a Nagy-Somlói Hegyközség elnöke tartott rövid előadást a mértékletes borfogyasztás kedvező élettani hatásairól és a somlói eredetvédelem jelentőségéről. Majd hét órán át, egészen a zárásig kimagasló érdeklődés mellett zajlott a sétálókostoló, ahol 17 pince képviselője nem csak bemutatta borait – összesen 28 tételt – hanem be is avatta az érdeklődőket a borok készítésének részleteibe.

Népszerűek voltak a kiegészítő programok is: a somlói dűlőket bemutató buszos kirándulásból ráadást kellett szervezni, és több mint teltházzal futottak workshopok és a pincét bemutató túrák is.

Tornai Tamás régi évjáratú jufhark borok összehasonlító kóstolójával bizonyította, hogy a hegy különleges talajösszetételének köszönhetően a magas minőségű somlói borok nem öregszenek, sőt egyre gazdagabbá válnak. Ez fehérborok esetében világszinten is ritka, és különösen értékessé teszi őket. A résztvevők véleménye alapján a 2008-as Tornai Grófi Juhfark kiemelkedő példája ennek.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus workshopja nem csak borokról szólt, hanem a kulináris felfedezés örömét kínálta: hat különböző stílusú borhoz kereste a legjobban illő, sokszor nem is ismert típusú sajtot, és így mutatta be, hogyan alakul ki harmónia és kölcsönös értéknövelő hatás sajt és bor között.

Egy ikonikus fajta, és így egy borvidék sikere nem csak a jó borokon múlik, hanem közösség és márkaépítés is kell hozzá. A somlói borászok régóta dolgoznak ezen, idén már közös standdal jelentkeztek a Budapesti Borfesztiválon, és több évre szóló támogatást is elnyertek az Agrárminisztérium marketingpályázatán. Fontos eleme a közös munkának, hogy a Juhfarkünnepen bemutatott borokat előkóstolón választották ki. Ez nem csak a minőségre garancia, de a borkészítési filozófiák és módszerek összecsiszolására is kitűnő alkalom. Ami szintén feltétele a közönség- és piaci sikernek, és a Somló ebben is jó úton jár.

Címkék