Kérem Várjon!
Cikkek
Borászatot venne?
Még éppen befér a fa alá…
Ercsey Dániel
2022 December 23.

Holnap este érkeznek az angyalok nagy szárnysuhogással, megszületik a kis Jézus, öröm költözik a szívekbe és ajándék kerül a feldíszített fenyőfa alá. Lehet, hogy éppen egy pincészet lesz az?

2021. áprilisában szemléztük utoljára a boros ingatlanhirdetéseket. Akkor volt nagy felháborodás, több pincészet prominense is felhívott minket, hogy nem is úgy, nem is annyiért, különben is, mit képzelünk. Volt olyan, amikor igazat adtunk nekik, mert a háttérben a tulajdonosok jogvitája húzódott meg, olyankor megváltoztattuk a fotót a cikkben, bár a kérdéses részt nem töröltük, hiszen ettől függetlenül az ingatlan tényleg eladó sorban volt meghirdetve egy országos ingatlanos portálon. De olyan is akadt, aki megköszönte, hogy igyekszünk segíteni az értékesítést. Most eljött az idő egy újabb körképre, vannak a listán, akik már másfél éve is ott voltak, de vannak új szereplők is, íme:

1.Bár az egyik hirdetésben az ingatlanos trükkösen a Hétszőlő fotóival hirdeti az ingatlant, valójában gyorsan kiderül a szövegből, hogy egy tolcsvai birtok eladó. Aztán a többi fotóból az is nagyon hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a Pannon Tokaj került meghirdetésre. A 2013-as Concours Mondial-on bődületes aszúkat kóstoltam tőlük, de a csúcsboraikban azóta sem csalódtam soha, igaz a 2,2 millió Eurós irányár kissé borsosnak tűnik. Remélem mindenki megtalálja a számítását és megnyugtatóan rendeződik a birtok sorsa. Íme a hirdetés.

2.Az első cikkben is szerepelt és majd két évvel később még mindig eladó Kötcsén a Buzás Szőlőbirtok. A hirdetésből a következő derül ki: „Szőlőterületek nem tartoznak hozzá, van viszont nyugalom és gyönyörű borok készítésére lehetőség. Aki másféle italgyártással szeretne foglalkozni, némi átalakítást követően szintén megteheti.“ Vagyis tulajdonképpen ingatlant veszünk, nem valódi birtokot, a szerződések a gazdákkal - ha voltak - már lejártak, nem lesz könnyű dolga annak, aki most akar belevágni a dologba, bár nem úgy tűnik, hogy a szőlőfelvásárlási árak a jövőben drasztikusan emelkedni fognak…

3.Új szereplő a listán a kilencvenes években dübörgő, de még a kétezres években is rendkívül ismert és elismert Sümegi és fiai pincészet Baján. Én még érzem a számban a kései szüretelésű boraik ízét, emlékszem egy-egy nagyon jól sikerült hajósi cabernet sauvignonra. Csak találgatni tudunk, hogy mi történt, lehet, hogy az örökösök nem akartak ezzel foglalkozni, de az is, hogy egy kellemetlenné vált hitel miatt döntöttek az eladás mellett. Mindenesetre a névre még mindenki emlékszik, úgyhogy az is lehet, hogy ez egy jó befektetés, ami 375 millió forintért már a miénk lehet!

4.A balatonlellei Kishegy minden bizonnyal a déli part legismertebb boros desztinációja, amit olyan nevek fémjeleznek, mint a Konyári, a Garamvári és a Pócz. Utóbbi, vagyis a Pócz Pincészet vált eladóvá. Évek óta rebesgetik, hogy Pócz József nem tudja kinek átadni a stafétát, ami nagy kár, az évtizedek alatt felépített birtok súrolja a tökéleteset! Szobák, kóstolóterem, étkezési lehetőség, szőlők és pince, tökéletes kilátás, ráadásul én még nem kóstoltam rossz Pócz bort, szóval innen nézve a 450 millió forintos vételár ajándéknak tűnik!

5.Az első listánkon is szerepelt, de még mindig eladó Tokaj Hegyálján, ha jól sejtem Szegiben, közel a Bodroghoz a Soltész Pincészet. Bevallom nem sokat tudok róluk, nem kóstolom rendszeresen a boraikat, amelyek nincsenek ott a borvidéki élvonalban. Ettől függetlenül Hegyalján csak borász és koncepció kérdése a minőség, hiszen a természet bőséggel megadja, amire ehhez szükség van. Mondjuk szőlőterület nem tartozik az ingatlanhoz, leginkább a felvásárlásra álltak rá, ami az árakat tekintve nem is tűnik rossz ötletnek. Tényleg, az megvan mindenkinek, hogy a legolcsóbban megvehető szőlők között miden évben ott van a tokaji furmint? Durva, nem?!

6.Ha valamit sajnálok az az, hogy Orbán Gergő már nem tudja úgy működtetni a kúriát és a birtokot, ahogy szeretné. Cserébe mondjuk ő lett a Soósban a tótumfaktum, ami nagyon helyes, szuper szakember, ráadásul kedves, nyitott, jó beszélgetőpartner, szóval a Badacsonyi borvidék sokat vesztett vele. Bízzunk benne, hogy a majd 1 milliárdért meghirdetett Orbán Pince és Vitis Kúria értő kezekbe kerül!

7.Maradjunk a Balaton-felvidéken, annak is a nyugati fertályán, ahol 350 millióért kínálnak egy tájjellegű borházat, 8,5 hektár szőlővel. Az ingatlanos némi képzavarral él a hirdetésben, nézzük csak: „A borászatban kézműves technológiával – kézi szüretelésű szőlőből – irányitott erjesztésű, reduktiv, üde borokat, valamint ászkolt, testes, nagy formátumú borok készülnek, amelyek kiváló minőségét a borversenyeken kapott érmek is mutatják.“ A fotókat elnézve viszonylag nagy magabiztossággal beazonosítható az Aklan Pincészet.

8.A tállyai Szent Benedek pincészet régóta eladó, már másfél évvel ezelőtt is szerepeltek a listánkon. Ismert név a piacon, magas minőségű borokkal, jó borásszal, de sajnos a marketing és a sales nem az erősségük, így - gondolom - nem mindig pluszos a birtok az év végén. A központjául szolgáló volt kisnemesi kúria már önmagában igazi szenzáció, igaz költeni kell rá, és a szőlők is szépen műveltek és jó helyen vannak. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs felesleges 220 millió forintom!

9.Eladósorba került a Bükki borvidék gyöngyszeme, a legnagyobb borvidéki szereplő, vagyis a tibolddaróci Mezei Pincészet! Hatalmas pince, teljes felszereltség, 34 hektár saját földterület és minden bizonnyal meglévő felváráslási szerződések, hiszen a pezsgőgyártáshoz ez elengedhetetlen! Biztos sokat lehetne rá költeni, így a 800 milliós vételár borsosnak tűnhet, de az is biztos, hogy megér egy misét, főleg, hogy a településen több kastély is eladó…

10.Végezetül egy rejtélyes kisbirtok, amit 1 milliárdért árulnak a Szent György-hegyen… 4 hektár szőlő, 2 részben műemlék(?) pince, egy építési engedély és balatoni örökpanoráma. Jól hangzik, de azért az egy milliárdot én sokallom érte. És ti? Ha valaki tudja, hogy melyik ez a borászat, ne tartsa magában és írja meg nekünk! (UPDATE: Többen jeleztétek nekünk levélben, füstjelekkel és kommentben, hogy az eladó birtok a Boksay Pincészet. Köszi, puszi, pacsi!)