Kérem Várjon!
Cikkek
Csúza és a sauvignon blanc
Ki nyert borokat a Kollár Pincészettől?
zoranka
2011 October 04.

A szerző első szüreti élménye Csúzához kötődik, amikor is a rokonok szőlőjébe traktorral lehetett utazni, ugrándozni a pótkocsin és olykor még taposni is a leszüretelt szőlőt. Majd négy évtizede is már ennek, de az ilyen emlékek az idővel csak kifényesednek, el nem tűnnek soha. Az egykori dűlőútnak már csak hűlt helye, beépült az is, de bor nélkül nem maradunk Csúzán. Nem maradnak azon olvasóink sem, akik az őszi számunkban feltett kérdésre helyesen válaszoltak és kedvezett nekik a szerencse. A folytatásban bemutatjuk a Kollár Pincészetet és kiderül, kik nyertek csúzai borokat.

A határ magyar oldalán is méltán népszerű Kovács-csárda mellett pár száz méterre találjuk a Kollár családi pincészetet. A felmenők is foglalkoztak szőlővel, borral, de inkább csak a saját fogyasztáson túl megmaradt bort adták el. Az első nagyobb szőlőtelepítés éve lett a pince címerébe is vésve: 1976-ban történt, hogy Kollár Lajos több hektáron ültetett szőlőt. A méret ma 8 hektáros lett, de mindig jön hozzá némi felvásárlás is, mert hát sokaknak van szőlője, de bort már sokkal kevesebben készítenek.

A család készíti a bort s foglalkozik az idelátogatókkal is, mert a borturizmus a szomszédban is fejlődésnek indult. A Kollár pincében jelenleg három kétágyas szobával várják a vendégekeket, de szükség esetén, némi közösségi összefogással a faluban akár egy busznyi borturista is szállásra lehet. Ennyi embert le is tudnak ültetni a kóstolóteremben, ráadásul szép időben a teraszon is találhatunk enyhet egy pohár borra, avagy egy jó fröccsre.

A kínálat kihagyhatatlan eleme az olaszrizling, de a leghálásabb csúzai fajtának a sauvignon blanc-t tartják, amelyet régóta termesztenek ezeken a domboldalakon. A kevésbé parfümös, de jó savakkal bíró, gazdag, markáns bor izgalmas, ahogy az itt termő szürkebarát, fűszeres tramini, pinot blanc vagy chardonnay is. A vörösborok között cabernet sauvignon, pinot noir és kékfrankos kóstolható önállóan. A borcsalád Suza Baranje néven jelenik meg, ami szabad fordításban Baranya könnye, de egyúttal Csúza horvát neve is Suza, azaz könny.


Az őszi számunkban feltettünk egy kérdést s a helyes választ beküldők között kisorsoltuk  Kollár Pincészet olaszrizling, sauvignon blanc és kékfrankos borát a 2009-es évjáratból.

Kérdésünk az volt, hogy melyik két folyó határolja a baranyai háromszöget, a válaszként pedig a Dunát és a Drávát fogadtuk el. Nagyon sok helyes válasz érkezett be olvasóinktól, ezért a 3 palack bort 3 helyes válaszadónak küldjük ki. Akiknek pedig a szerencse kedvezett:

Kollár olaszrizlinget nyert Dankó Mariann kozármislenyi, Kollár sauvignon blanc-t nyert Laczkó Zsuzsanna pécsi, valamint Kollár kékfrankost kap Kovács István pécsi olvasónk. A nyerteseknek gratulálunk, a borokat hamarosan kiszállítjuk.