Kérem Várjon!
Hírek
Édes élet és a CMB Szicíliában!
Ercsey Dániel
2022 April 12.
Idén először a világ egyik legnagyobb borversenye önálló versenyt szentel a világ édes borainak, különös tekintettel az erősített (Porto, Madeira, Sherry) és a botritiszes nemes édes borokra (Sauternes, Tokaj). A szeptemberben megrendezésre kerülő versenynek a nyugat-szicíliai Lilibea ad otthont, ahol az ikonikus Marsala borok készülnek.

Nyugat-Szicília ikonikus Marsala borai megtestesítik mindazt, amit az édes és erősített borokban szeretünk. Ezért volt természetes, hogy az első, e stílusoknak szentelt borverseny szervezői ezt a régiót választották a verseny helyszínéül.

A CMB sweet&fortified borverseny Lilibeában lesz, amit Antonio Scilla és a verseny elnöke, Baudouin Havaux között aláírt megállapodás szentesített. Mintegy ötven nemzetközi bíráló látogathatja meg a szicíliai szőlőültetvényeket és kóstolhatja meg a világ minden részéről benevezett fantasztikus édes borokat 2022. szeptember 20-23. között.

A világ első ilyen világversenyére, különös tekintettel arra, hogy Tokaj kapcsán maximálisan érintettek vagyunk a témában, a termelőknek határozottan javasoljuk és ajánljuk a nevezést, amit ITT lehet megtenni.

Szicília édes borai

Szicília híres a botritiszes édes borairól, különösen a muskotály és a malvoisie szőlőfajtákból készült Marsala nevű boráról. A prémium minőségű borok e kategóriája közös jellemzőket mutat magával a szigettel. Mindkettő történelme a gyökerei az ősi múltban gyökerezik (erről egyszer már bővebben írtam - a szerk.), egyedülálló tájakon helyezkednek el, szorosan kapcsolódnak az ételekhez és gazdag kulturális örökséggel társulnak. A borok ritka intenzitást mutatnak, és változatosságukhoz csak a táj számtalan színárnyalata párosul. Az őshonos szőlőfajták kínálják a legjobb példáit azoknak a régi hagyományoknak, amelyek megkülönböztetik őket a világ más régióitól. (Erről itt olvashattok bővebben.)

Az borverseny célja, hogy a média figyelmét ezekre a különleges borokra irányítsa, különösen a szicíliai édes, erősített és botritiszes borok bőséges választékára, mint például a Marsala, a Passito de Pantelleria, a Malvasia delle Lipari, a Moscato di Noto és a Zibbibo és Malvasia borokból készült más DOC borokra.